Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d’innovació

Ivace+i dona suport a la fabricació de taulers sostenibles a partir de residus forestals i tèxtils per a la construcció i el moble

06/09/2024
  • L’Institut Tecnològic AIDIMME impulsa este projecte estratègic juntament amb l’Institut de Tecnologia Química i les empreses Ingelia i Indutec Solid
  • La iniciativa evitarà que les restes forestals, agrícoles i de poda i els desaprofitaments de la indústria tèxtil acaben incinerats o en l’abocador

 

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenrotllament de nous processos industrials per a fabricar taulers i panells més sostenibles per als sectors del moble i la construcció a partir de residus forestals i tèxtils.

L’objectiu d’esta iniciativa, que impulsa la simbiosi industrial i l’economia circular a la Comunitat Valenciana, és aprofitar els desaprofitaments que genera el sector tèxtil i les restes de material vegetal presents en les zones agrícoles i de muntanya per a obtindre productes d’alt valor afegit. D’esta manera, s’evita tant el seu trasllat a abocadors com la crema d’esta classe de deixalles, la qual cosa contribuïx a reduir les emissions de diòxid de carboni.

Coordinat per l’Institut Tecnològic AIDIMME, en el projecte, denominat TABIOL, col·laboren l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), un centre de titularitat mixta entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CSIC; i les empreses Ingelia i Indutec Solid. Per a fer-ho, compten, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

A través d’esta iniciativa, el sistema d’innovació pretén donar resposta a l’acumulació de restes vegetals en entorns agrícoles i forestals, que representa una amenaça per al medi ambient, entre altres factors, pel risc que es produïsquen incendis incontrolats.

TABIOL també oferix una solució per a valorar els residus que genera el sector tèxtil, així com per a aprofitar les peces de vestir i els tèxtils de la llar que rebutja la ciutadania i que, o bé acaben incinerats o en l’abocador.

Per a transformar els desaprofitaments esmentats en productes d’alt valor afegit per al sector del moble i la construcció, estos se sotmeten a un procés de carbonització amb aigua a altes temperatures i pressions, conegut com a carbonització hidrotermal. El resultat és una sòlida semblança al carbó natural, que es denomina hydrochar. Un material, que fins hui s’empra majoritàriament amb finalitats energètiques, i que ara disposa d’un ús alternatiu i sostenible com a matèria primera per a la fabricació de taulers i panells.

Esta tècnica de carbonització oferix avantatges davant d’altres alternatives en el mercat. En primer lloc, admet la biomassa humida, a diferència de la piròlisi o la gasificació, en les quals es requerix tractaments previs que reduïsquen el contingut d’aigua, amb el cost econòmic i de temps que això suposa. A més, la carbonització hidrotermal permet tractar diferents tipus de materials, la qual cosa amplia les possibilitats de valorització de residus.

Productes reciclables després de la seua vida útil

Els ecotaulells que s’han començat a fabricar en el marc d’este projecte han demostrat ser més sostenibles i biodegradables, al mateix temps que mantenen unes propietats equiparables a les dels manufacturats amb matèries primeres verges. A més, els primers estudis avalen també la viabilitat del reciclatge i posterior reutilització al final de la seua vida útil per a fabricar, així, nous productes.

L’institut tecnològic de referència per als sectors metal·lomecànic, de la fusta, el moble, l’embalatge i la construcció, AIDIMME, lidera l’execució de TABIOL, en cooperació amb ITQ, que destaca per les seues investigacions en l’àrea de la catàlisi, en concret, per a la transformació de biomassa en combustibles i productes químics.

El consorci es completa amb Ingelia, empresa de base tecnològica especialitzada en els processos de carbonització hidrotermal; i Indutec Solid, que opera en el camp de l’elaboració i mecanitzat de diversos tipus de materials, des de la fusta i derivats a termoplàstics, termoestables i materials compostos, i que en este projecte es dedica a la industrialització dels taulers.

El projecte s’alinea així amb les conclusions de dos comités d’innovació especialitzats impulsats per Ivace+i Innovació. En concret, el d’economia circular advoca per aconseguir una valorització més eficient dels residus a través de la I+D+i, mentres que el d’hàbitat sostenible defén la implementació de materials i sistemes constructius més sostenibles, mitjançant el desenrotllament i implementació de materials eficients energèticament, reutilitzables, biodegradables, sostenibles i segurs, que allarguen la seua vida útil i incrementen la seua durabilitat.

De la mateixa manera, TABIOL també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.