Sanitat

La Fe es convertix en un dels primers hospitals públics d’Espanya a tractar tumors cerebrals malignes amb tecnologia làser

08/09/2024
La Fe es convertix en un dels primers hospitals públics d’Espanya a tractar tumors cerebrals malignes amb tecnologia làser
  • L’hospital valencià ha utilitzat cirurgia làser guiada per ressonància magnètica en tres casos de glioblastoma i metàstasi cerebral
  • És un tractament complex que requerix la col·laboració de diferents especialitats i categories sanitàries, però mínimament invasiu
  • Una sonda làser irradia polsos tèrmics per a destruir el teixit cerebral afectat

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, ha tractat amb cirurgia làser guiada per ressonància magnètica tres pacients afligits d’un tipus de tumor maligne molt concret, el glioblastoma, o de metàstasis cerebrals. Estes intervencions convertixen el centre valencià, junt amb l’Hospital de la Mar, en els primers hospitals públics d’Espanya que incorporen l’ablació tèrmica per a tractar esta patologia.

“Les intervencions usen la mateixa tècnica que es reserva per a casos d’epilèpsies refractàries, crisis convulsives que persistixen a pesar de prendre fàrmacs anticonvulsivants. Es tracta de la teràpia tèrmica intersticial amb làser (LITT) i, en oncologia, està indicada per a tumors cerebrals malignes que no responen als tractaments convencionals ni es poden abordar amb cirurgia oberta”, ha explicat el cap de secció de Neurocirurgia, Antonio Gutiérrez.

“La LITT és una cirurgia mínimament invasiva en la qual es fa una xicoteta incisió per a introduir en el cervell una sonda làser i destruir el tumor. El teixit cerebral afectat es localitza gràcies a les imatges en viu d’una ressonància magnètica, i la temperatura del làser s’ajusta per a eliminar el tumor sense danyar el teixit sa que l’envolta”, ha detallat Luis Martí Bonmatí, director de l’àrea clínica d’Imatge Mèdica de La Fe.

“La precisió és tal -ha afegit el neurocirurgià-, que es pot intervindre sobre àrees no eloqüents del cervell, és a dir, preservant la funcionalitat motora, visual, lingüística i de tota mena”.

La intervenció implica professionals dels servicis de Neurologia, Neurocirurgia, Radiologia i Anestesiologia, de diferents categories (medicina, infermeria, tècnic superior en Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear o TSID, TCAE i zeladors).

“És una cirurgia complexa, però com que és mínimament invasiva, els pacients només han requerit una nit d’hospitalització. El procediment dura una hora aproximadament, es realitza amb anestèsia general i sense necessitat de vigilància intensiva”, ha explicat el doctor Gutiérrez.

“És una oportunitat per a una patologia tan complicada i de difícil solució com els tumors cerebrals malignes”, ha afegit el cap de secció de Neurocirurgia.

En la mateixa línia, el gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, ha destacat “la importància de comptar amb este equip mèdic altament especialitzat en l’ús de la teràpia tèrmica intersticial per a garantir un tractament d’avantguarda i segur”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Antonio Gutiérrez, jefe de sección de Neurocirugía del Hospital La Fe

Antonio Gutiérrez, cap de secció de Neurocirugia de l'Hospital La Fe

Antonio Gutiérrez, jefe de sección de Neurocirugía del Hospital La Fe