Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Mazón: “Reforcem els programes d’investigació i atracció del talent per a situar les universitats en l’avantguarda del coneixement i la transferència al teixit productiu”
- Subratlla el compromís del Consell amb un finançament “estable i suficient” per a les universitats i reclama a l’Estat que “complisca amb l’obligació de la Llei orgànica del sistema universitari d’aportar l’1 % del PIB nacional”
- Destaca l’esforç inversor del Consell amb la congelació de taxes universitàries, l’ampliació de cobertura de beques o l’increment de programes d’investigació “a pesar del notable dèficit de finançament del Govern”
- Recorda que la Generalitat finança el 40 % de les noves places d’ajudant a doctor del Programa d’Incorporació de Talent Docent i arribarà al 100 % en els pròxims anys
- Aposta per la creació de sinergies entre universitats, l’excel·lència acadèmica, l’atracció i retenció del talent, així com per la transferència de coneixement
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat l’aposta del Consell per “reforçar els programes d’investigació i atracció del talent per a situar les universitats de la Comunitat Valenciana en l’avantguarda del coneixement i la transferència al teixit productiu”.
Mazón ha fet estes declaracions durant l’obertura del curs acadèmic 2024-2025 de la Universitat Politècnica de València a on ha destacat el compromís del Consell per un “finançament estable i suficient que permeta les nostres universitats mantindre i millorar els seus estàndards de qualitat”.
El president ha destacat l’esforç del Consell que destina el “0,9 % del nostre PIB a les universitats públiques”, i així és una de les comunitats autònomes que més aportació realitza “a pesar de l’evident i notable dèficit de finançament del Govern”.
Sobre este tema, ha assegurat que “continuem avançant en un acord plurianual de finançament que els garantisca un marc d’estabilitat a futur”, al mateix temps que ha reclamat la responsabilitat de l’Estat “de complir amb la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), aprovada en 2022, i en la qual s’establix l’objectiu d’aportar com a mínim l’1 % del PIB nacional a les universitats”.
D’igual manera, ha assenyalat que “la Generalitat ha assumit el finançament del 40 % de les noves places d’ajudant doctor del Programa d’Incorporació de Talent Docent i Investigador a les Universitats Públiques Espanyoles” i ha reafirmat el compromís del Consell amb la plantilla docent en assumir en els pròxims anys “el 100 % d’eixes places”.
Atracció i retenció del talent
Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha posat el focus en la “clara aposta per atraure i retindre el talent científic i escoltar la comunitat científica per a donar resposta a les seues demandes”. Així, ha fet referència al Programa ValER, una iniciativa pionera per a acollir a la Comunitat Valenciana investigadors de renom internacional o el Pla GenT-DOS per a promocionar doctorats industrials.
Mazón ha destacat l’increment en més d’un 12 % el pressupost destinat a les ajudes d’investigació del programa d’I+D+i fins a arribar als 64 milions d’euros “per a impulsar projectes que ens col·loquen a l’avantguarda del coneixement”. En esta línia, ha avançat la creació d’un nou programa dotat amb 4 milions d’euros “per a l’adquisició de l’equipament científic” i es continuarà amb la construcció i actualització d’infraestructures d’I+D+i.
Així mateix, ha explicat que “l’execució dels projectes d’investigació es podrà iniciar des del moment de la concessió, la qual cosa permetrà a l’investigador treballar amb més certitud i sense limitació d’anualitats”. I és que, fins hui, esta execució s’iniciava l’1 de gener de l’any corrent.
Igualment, en el marc de la simplificació administrativa, ha avançat un nou sistema telemàtic de justificació d’ajudes d’investigació que “reduïx dràsticament la càrrega burocràtica”. Mazón ha ressaltat la creació del Portal de la Ciència de Generalitat que permeta a empreses, investigadors i ciutadans “accedir als progressos científics i facilite la transferència de coneixement al teixit productiu”.
Mazón ha explicat que “volem potenciar la innovació real per al nostre teixit producte per a afavorir l’ocupació d’alta qualitat i noves oportunitats en sectors claus que generen valor afegit i milloren la nostra competitivitat”.
Suport a la formació d’excel·lència
El màxim representant de l’executiu valencià també ha remarcat el suport del Consell als estudiants universitaris per als quals “s’han congelat les taxes universitàries i s’han ampliat la cobertura de beques”.
En este sentit, ha destacat la beca Manuela Solís que “beneficiarà 6.000 estudiants universitaris amb rendes baixes”, la recuperació dels premis a l’excel·lència acadèmica al millor expedient de cada grau que “no havien sigut convocats des de fa tres anys”. Així mateix, ha destacat la creació de la beca GV-Talent que reconeixerà l’esforç i el treball dels millors estudiants de cada curs i de cada grau del sistema universitari valencià.
Col·laboració, cooperació i intercanvi
El cap del Consell també ha advocat per la col·laboració de les universitats “entre elles i més enllà de les nostres fronteres per a establir aliances estratègiques”. Així, d’una banda, ha assegurat el compromís per la internacionalització i donar suport a “les nostres universitats en la seua missió de formar part de les xarxes globals del coneixement”.
D’altra banda, el president ha apuntat la necessitat de “treballar perquè les universitats públiques de la Comunitat Valenciana conjuminen estratègies i recursos que ens puguen convertir en referències nacionals i internacionals de l’educació superior, la investigació i les seues pràctiques”. Així, ha apel·lat al “diàleg i el rigor perquè se sumen esforços que multipliquen la seua capacitat educadora i investigadora que redundarà en beneficis per a tota la societat”.
Un 4 % més d’alumnes
En este curs acadèmic universitari 2024-2025 hi ha matriculats prop de 190.000 estudiants universitaris de grau, màster i doctorat, dels quals, el 70 % ho farà en les cinc universitats públiques de les tres províncies. Això suposa aproximadament, un 4 % més d’alumnes que l’any passat per a una oferta de 894 títols oficials, 390 graus, dobles graus i PARS, així com 504 màsters.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
President de la Generalitat, Carlos Mazón