Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Rovira: “És el moment que la Generalitat i els rectors de la UA i la UMH acosten les seues postures sobre medicina per a convertir a la província d’Alacant en un referent”
- El conseller d’Educació assegura que “el campus interuniversitari garantiria l’ús racional dels recursos públics i permetria oferir una educació sanitària de la màxima qualitat amb títols de grau interuniversitaris per les dos universitats”
- “El Govern Valencià mai prendrà una decisió que perjudique els interessos dels estudiants universitaris valencians i, en este cas, dels alacantins”, afirma el conseller
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat este dijous que “és el moment que la Generalitat i els rectors de la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx acosten les seues postures sobre medicina per a convertir a la província d’Alacant en un referent”. “Ens trobem davant d’una oportunitat única”, ha assenyalat, per la qual cosa ha demanat “un esforç de generositat i un acostament de postures per a fixar aliances i compartir estudis i recursos”.
Rovira s’ha pronunciat així en l’obertura del curs acadèmic 2024-2025 de la Universitat d’Alacant, en la qual inicien les classes més de 25.000 estudiants de grau, màster i doctorat. Enguany, a més, esta universitat ha incrementat la seua oferta acadèmica amb la implantació de les titulacions de Logopèdia i Enginyeria Aeroespacial, així com amb el doble grau en Física i Matemàtiques.
El titular d’Universitats ha explicat els motius que van portar a tractar de buscar un acord entre la UA i la UMH sobre el grau de Medicina. La Generalitat va llançar la proposta d’establir un campus interuniversitari entre les dos universitats en el qual s’impartiren els estudis de Medicina, després del desacord en els jutjats entre les dos per la competència d’estos estudis.
Rovira ha explicat que el procés d’autorització d’este grau en la UA per part de l’anterior Govern Valencià, en agost de 2022, “està ple d’errors que perjudiquen la Universitat d’Alacant i, per extensió, els seus estudiants”. “Van autoritzar la implantació de Medicina en la UA sense donar garanties que els estudiants pogueren formar-se en els hospitals públics universitaris de la província d’Alacant, la qual cosa és greu. I, a més, no hi havia garanties de viabilitat econòmica”, ha assenyalat.
Pràctiques en hospitals
El conseller ha indicat que, d’acord amb la normativa estatal, el Reial decret 1588/1986, de 28 de juny, pel qual s’establixen les bases generals del règim de concerts entre les universitats i les institucions sanitàries, els estudiants de Medicina només poden fer pràctiques en hospitals que tinguen la consideració d’“universitaris” i, si és el cas, els hospitals universitaris només podran estar vinculats per conveni a una única universitat.
“Conéixer que els estudiants de Medicina de la UA no anaven a poder fer pràctiques a l’Hospital General d’Alacant, ni en el General d’Elx ni en Sant Joan va ser per a mi una autèntica sorpresa, ja que suposava que, d’acord amb esta normativa estatal, els estudiants del grau de Medicina de la UA només podrien fer pràctiques en els hospitals universitaris públics de Torrevieja i en el Vinalopó d’Elx, ja que la resta dels centres tenien convenis amb la Universitat Miguel Hernández i no hi ha cap hospital privat en tota la Comunitat Valenciana que tinga la condició d’universitari”, ha relatat.
“No obstant això, la normativa estatal esmentada preveu la possibilitat que, de manera excepcional, i amb un acord previ amb la universitat vinculada inicialment, en este cas la UMH, es puguen dur a terme pràctiques per estudiants d’una altra universitat diferent. I va ser esta referència la que ens va portar a valorar la possibilitat d’establir vies de col·laboració entre les universitats, perquè col·laboraren i crearen sinergies i d’esta manera potenciar els estudis en Ciències de la Salut de la província d’Alacant”, ha explicat.
El conseller ha indicat, a més, que en la documentació de l’expedient consten fins a quatre informes desfavorables emesos pel cap del servici d’Acreditació, Autorització i Registre de Centres, Servicis i Establiments Sanitaris (òrgan competent), i un quint informe favorable de juliol de 2022 rubricat pel subdirector de l’EVES que, en aquells dies, no tenia competència en matèria de formació sanitària.
En este sentit, José Antonio Rovira ha indicat que “en aplicació de l’article 103 de la Constitució Espanyola que imposa l’obligació a les administracions públiques d’actuar amb ple sotmetiment a la llei i al dret, i per la coherència que s’exigix a l’Advocacia de la Generalitat en la seua actuació, els servicis jurídics van sol·licitar a la Conselleria i al Consell autorització per a instar davant del TSJ l’aplanament en el procediment judicial”.
Recursos públics i oferta de qualitat
“Hem instat les dos universitats a buscar un acord. A trobar un punt de trobada que garantisca la qualitat docent dels nostres estudiants de Medicina i permeta, conjuminant esforços, compartint recursos i mitjans, potenciar els estudis de Medicina en la província d’Alacant”, ha assenyalat el conseller. En eixe sentit, Rovira ha indicat que la proposta del campus interuniversitari en Ciències de la Salut “garantiria l’ús racional dels recursos públics, al mateix temps que permetrà oferir una educació sanitària de la màxima qualitat amb títols de grau interuniversitaris per les dos universitats”.
Al respecte, ha asseverat que esta mesura “no solament permetria augmentar el nombre de places que s’oferixen en les actuals titulacions d’Infermeria i Medicina, sinó que també faria possible ampliar el catàleg de titulacions que s’oferixen en esta província en Ciències de la Salut amb la posada en pràctica de dobles graus, com Infermeria i Fisioteràpia, entre altres punts, o la creació de nous títols, com Odontologia que, actualment, només és possible estudiar en esta província en centres universitaris privats”.
El conseller ha explicat que l’actual Govern Valencià “mai prendrà una decisió que perjudique els interessos dels estudiants universitaris valencians i, en este cas, dels alacantins”. “Tot el contrari, la nostra acció de govern deu i està dirigida a protegir, donar suport i impulsar el sistema universitari públic de la nostra comunitat”.
Així mateix, ha traslladat un missatge de tranquil·litat als estudiants del grau en Medicina i els seus familiars. “Passe el que passe, el Consell garantix a l’alumnat del grau en Medicina de la UA que puga concloure els seus estudis”, ha afirmat, al mateix temps que ha afegit que “en cap cas es reduiran les places de Medicina en la província d’Alacant”.
Excel·lència acadèmica
D’altra banda, el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació s’ha referit a les noves beques Manuela Solís. “Permetran que 6.000 estudiants valencians amb rendes molt baixes obtinguen el suport de la Generalitat en els seus estudis. Es tracta de 2.000 beneficiaris més que en convocatòries anteriors similars”.
Rovira també ha posat l’accent en l’aposta ferma de la Generalitat pel talent de l’alumnat de la Comunitat Valenciana, i ha manifestat que per este motiu s’han recuperat els premis a l’excel·lència acadèmica al millor expedient de cada grau, “que no havien sigut convocats des de fa tres anys pel govern anterior”.
“A més -ha afegit el titular d’Universitats- hem creat una nova convocatòria d’ajudes, denominada Beques GV-Talent, amb la qual es reconeixerà l’esforç, el treball i l’excel·lència dels millors estudiants de cada curs i de cada grau del sistema universitari valencià”.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Conseller J.A. Rovira