Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Medi Ambient obri el termini d’inscripció perquè els centres escolars puguen participar en el programa EDUCAbosc
- El secretari autonòmic de Medi Ambient destaca que el programa “està dissenyat per a enriquir l’experiència educativa de l’alumnat, a través de la connexió amb la naturalesa de manera lúdica”
- És una iniciativa totalment gratuïta i consta de tallers de diferents temàtiques adaptats a l’alumnat d’Infantil, Primària i Secundària
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha obert el termini d’inscripció perquè els centres escolars puguen participar en el programa EDUCAbosc, el programa de pedagogia forestal destinat als nivells educatius d’Infantil, Primària i Secundària, oferit pel Servici d’Ordenació i Gestió Forestal.
Com ha explicat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mérida, “el programa està dissenyat per a enriquir l’experiència educativa de l’alumnat, a través de la connexió amb la naturalesa de manera lúdica de la mà de professionals forestals especialitzats en educació ambiental”.
En este sentit, l’objectiu principal és l’aprenentatge d’aspectes importants dels nostres boscos i impulsar comportaments responsables en l’alumnat, a través de varietat de tallers i activitats adaptades a l’edat i etapa educativa.
Per tant, per a Mérida, “EDUCAbosc és molt més que un programa, és una oportunitat per a transformar la forma en què els xiquets i jóvens interactuen amb l’entorn natural”. I ha afegit que “este innovador projecte busca promoure la consciència ambiental i la importància de cuidar els nostres boscos”.
L’alumnat té l’oportunitat de submergir-se en experiències pràctiques que van des de la identificació de productes i vegetació del bosc, al reconeixement d’oficis forestals, així com la importància dels bolets i les abelles en el bosc.
A més, s’aborden temes fonamentals com el canvi climàtic, es potencien comportaments i accions de conservació dels boscos i gestió responsable dels recursos naturals. Els participants no solament adquirixen coneixements teòrics, sinó que experimenten el poder de l’educació vivencial.
El secretari autonòmic ha assegurat que “els centres escolars que han participat en la iniciativa destaquen els beneficis pedagògics i emocionals que aporta”. Els estudiants demostren un major interés en el medi ambient, desenrotllant habilitats de treball en equip. Els professors, per la seua banda, han trobat en EDUCAbosc una ferramenta excepcional per a enriquir els seus mètodes d’ensenyament i aconseguir un aprenentatge significatiu.
Curs escolar 2023-24
En el curs escolar 2023/2024 s’han impartit tallers d’EDUCAbosc durant 70 dies, amb un total de 4.687 alumnes participants i 205 tallers.
A més, durant l’estiu s’ha dut a terme una prova pilot del programa en campaments de la Generalitat. En total s’han impartit 12 tallers d’EDUCAbosc en sis campaments amb la participació de 277 persones.
Finalment, cal recordar que esta iniciativa és totalment gratuïta, consta de tallers de diferents temàtiques adaptats als alumnes de les etapes d’Infantil, Primària i Secundària i, qualsevol col·legi o centre educatiu públic o privat de la Comunitat Valenciana, pot sol·licitar-los en la web següent.
Una vegada feta la inscripció, el personal del programa es posarà en contacte amb la persona indicada en la sol·licitud per a tramitar i gestionar la reserva.