President
Sanitat

Carlos Mazón: “El principal enemic d’este Consell és el càncer i continuarem apostant per la investigació i la innovació per a véncer-lo”

13/09/2024
Carlos Mazón: “El principal enemic d’este Consell és el càncer i continuarem apostant per la investigació i la innovació per a véncer-lo”
  • Defén que el tractament contra el càncer “siga integral i s’aborde amb els procediments adequats, la prevenció i el suport psicològic necessari per als pacients i els seus familiars”
  • Avança que la Generalitat ultima una nova estratègia per a “garantir un accés equitatiu als recursos, diagnòstics i tractaments oncològics per a respondre a les necessitats reals dels pacients”
  • Destaca que la Comunitat Valenciana està sent pionera en la implementació de la intel·ligència artificial per al diagnòstic tant de càncer de mama com de pròstata
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha traslladat que “el principal enemic d’este Consell és el càncer i continuarem apostant per la investigació i la innovació per a véncer-lo”.

Així ho ha assenyalat durant l’obertura del II Congrés per a Persones amb Càncer i Familiars de la Comunitat Valenciana, organitzat per l’Associació Espanyola contra el Càncer.

El cap del Consell ha traslladat el seu agraïment a l’Associació Espanyola contra el Càncer de la Comunitat valenciana per organitzar, per segona vegada, esta trobada que “reunix noms de primer nivell tant en la investigació oncològica com en el tractament integral de la malaltia”.

Així mateix, ha advocat per la unitat d’acció “entre tots” perquè, a través de la investigació, la innovació i l’eficàcia en la gestió assistencial, el diagnòstic oncològic “siga cada vegada millor”.

Durant la seua intervenció, ha defés que el tractament contra el càncer “siga integral i s’aborde amb els procediments adequats, i el suport psicològic necessari per als pacients i els seus familiars”.

Així, ha subratllat que la lluita contra esta malaltia és “una prioritat per al Consell” i ha avançat que la Conselleria de Sanitat ultima una nova estratègia per al període 2024-2027 per a “garantir un accés equitatiu als recursos, el diagnòstic i els tractaments oncològics per a respondre a les necessitats reals dels pacients”.

Ús de la intel·ligència artificial per a la detecció

Durant el seu discurs, el màxim representant de l’executiu valencià ha manifestat que “el Consell treballa per a oferir una atenció personalitzada als pacients oncològics gràcies a la medicina de precisió i l’impuls a la innovació”.

D’esta manera, ha destacat que la Comunitat Valenciana “està sent pionera en la implementació de la intel·ligència artificial per al diagnòstic del càncer de mama i amb això l’inici del tractament”.

En este sentit, ha traslladat que el Govern Valencià està ultimant la incorporació dels sistemes de lectures de mamografies mitjançant intel·ligència artificial en les unitats de prevenció de càncer de mama de l’Hospital Clínic i La Fe de València, el Centre Hospitalari Doctor Balmis d’Alacant i el General de Castelló.

Així, Mazón ha posat en relleu que este procés millorarà la precisió a l’hora de detectar un tumor, ja que els professionals se centraran en els casos en els quals es detecte una sospita. A més, serà una ferramenta més per a reduir les llistes diagnòstiques.

“La intel·ligència artificial permetrà complir la finalitat del programa de cribratge de càncer de mama i que les dones es puguen fer una mamografia cada dos anys, tal com establix el protocol”, ha assenyalat.

D’altra banda, pel que fa al càncer de pròstata, l’Institut d’Investigació Sanitària de La Fe ha dissenyat i aplicat, des del mes de juny passat, dos solucions informàtiques d’intel·ligència artificial per a la gestió clínica de la malaltia.

El president de la Generalitat també ha valorat la futura planta de protonteràpia de l’Hospital La Fe, que naixerà de la col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Fundació Amancio Ortega. L’entitat va donar la màquina fa uns anys i esta tardor s’iniciaran les obres per a l’edifici annexat a l’hospital, que atendrà tota la Comunitat Valenciana.

A més, ha subratllat la implementació del tercer bisturí gamma, que s’ha posat en marxa enguany a Espanya a l’Hospital Clínic de València després d’obtindre la preceptiva autorització del Consell de Seguretat Nuclear.

Així, des del compromís del Consell per agilitzar el diagnòstic i el tractament, s’han posat en marxa altres iniciatives com ara l’adquisició de 10 mamògrafs nous, el servici de radioteràpia a l’Hospital Comarcal de Gandia o el programa de cribratge poblacional de càncer de cèrvix que s’ha iniciat en centres de salut de sis departaments i s’estendrà a la resta en 2025.

A més, per primera vegada, la Generalitat compta amb la figura del coordinador de l’Estratègia del càncer i de medicina de precisió en oncologia.

Galeria d'imatges