Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital Provincial de Castelló posa en marxa l’aula pedagògica per a pacients de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil
- Esta iniciativa dona resposta a una reivindicació històrica que posa en marxa l’actual equip directiu
- Des d’esta setmana un professor acudirà al centre sanitari perquè xiquets, xiquetes i jóvens reben atenció educativa
El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló posa en marxa, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, l’aula pedagògica per a pacients de les unitats de Salut Mental Infantojuvenil i Trastorns de la Conducta Alimentària.
D’esta manera, l’actual equip directiu complix amb el compromís de la Conselleria de Sanitat de donar resposta a la reivindicació històrica que els responsables de la Unitat han mantingut durant anys perquè les persones hospitalitzades reben atenció educativa. Les anteriors direccions del centre sanitari no van fer els tràmits necessaris per a la posada en marxa d’este projecte a pesar de les reiterades ocasions en les quals es va sol·licitar per part dels professionals sanitaris.
Des d’esta setmana un professor acudirà al centre hospitalari per a donar continuïtat al procés educatiu de l’alumnat ingressat, i així es facilitarà la socialització, afectivitat i benestar general tant des del punt de vista educatiu com des de l’equilibri emocional i maduració social.
Així, xiquets, xiquetes i jóvens podran a partir d’ara beneficiar-se de rebre formació en Educació Primària i Secundària i Batxillerat, i d’esta manera poden donar continuïtat al seu desenrotllament educacional.
Per al personal que atén la Unitat esta iniciativa és molt important, ja que les persones que per motius de salut no poden assistir a centres educatius poden accedir al sistema regular d’educació.
Unitat de referència
La Unitat d’Hospitalització Infantojuvenil, que va entrar en funcionament en novembre de 2011, és una sala que consta de 5 habitacions amb un total de 8 llits, en les quals es presta atenció a pacients de fins als 18 anys amb trastorn mental i criteris d’ingrés per descompensació clínica.
El personal de la Unitat atén les necessitats de pacients i familiars per a la seua recuperació mitjançant tractaments farmacològics i també psicosocials.
Així, es dona suport, assessorament i psicoteràpia individual, familiar i grupal. També es du a terme la rehabilitació, cures d’infermeria, teràpia ocupacional, orientació i suport social.
Esta unitat és referent per a tots els ingressos de persones menors d’edat a la província. Cada any ingressen entre 60 i 65 persones, amb una mitjana de 13,5 anys, i una estada mitjana de 25 dies.
La demanda de pacients menors d’edat que requerixen tractament per als seus problemes de salut mental ha augmentat progressivament en els últims anys, especialment a partir de la pandèmia. Així, cada vegada s’atenen més casos de trastorns d’ansietat i de depressió, autolesions, temptatives de suïcidi i trastorns de la conducta alimentària, segons ha explicat la doctora Carla Ramos, responsable de la Unitat.
“L’edat de debut d’alguns dels trastorns està disminuint com en el cas dels alimentaris, que actualment es diagnostiquen en edats molt primerenques i amb un pic d’incidència als 12 anys, coincidint amb l’inici de l’ESO i el pas als instituts”, ha afegit l’especialista.