Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
IVC Audiovisual

L’IVC presenta la programació de didàctica audiovisual de La Filmoteca Valenciana per al curs escolar 2024-2025

21/09/2024
L’IVC presenta la programació de didàctica audiovisual de La Filmoteca Valenciana per al curs escolar 2024-2025
  • El termini d’inscripció per a les activitats està obert des del 15 de setembre
  • La programació està dirigida a tots els nivells del sistema educatiu i inclou projeccions, debats i tallers

 

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta la programació de didàctica de cinema de La Filmoteca Valenciana per al curs escolar 2024-2025, que està dirigida a tots els nivells del sistema educatiu.

El director general de l’IVC, Álvaro López Jamar, ha assenyalat que l’objectiu fonamental d’esta programació didàctica és “aproximar el món del cinema i la cultura audiovisual al públic escolar dels centres educatius valencians”.

“La principal novetat de la programació és que inclou dins de la seua oferta formativa algunes de les pel·lícules dels cicles de La Filmoteca Valenciana per a esta nova temporada, com els que dedicarà a Jean-Luc Godard, François Truffaut o Aki Kaurismaki”, ha afegit.

Les sessions didàctiques tenen l’objectiu de donar a conéixer entre els més jóvens les activitats de La Filmoteca Valenciana i el seu paper fonamental en la recuperació, conservació i promoció de l’audiovisual valencià.

“El nostre objectiu és contribuir a l’educació audiovisual de l’alumnat tant de col·legis com d’instituts, però també aspirem a crear nous públics que garantisquen la pervivència del cinema com a espectacle col·lectiu”, ha assenyalat el director.

“També volem difondre el cinema valencià més recent entre els més jóvens amb les projeccions de pel·lícules que puguen ser del seu interés com La banda de Roberto Bueso i el documental Domingo, domingo de Laura García Andreu”, ha apuntat el director de l’IVC.

Les sessions didàctiques se celebren en la sala Luis García Berlanga de La Filmoteca Valenciana, en l’edifici Rialto, i a la sala 7, també en l’edifici Rialto. La programació està conformada per projeccions, debats i tallers.

El termini d’inscripció per a les activitats didàctiques de cinema de l’IVC es pot fer per part del professorat en l’adreça electrònica didactica_audiovisual@ivc.gva.es.

El telèfon de contacte és 962 753 492 i el WhatsApp 660 123 438. L’horari d’atenció és de 9:30 hores fins a 14:30 hores.

Programació del primer trimestre

Com a novetat respecte a edicions anteriors, l’Institut Valencià de Cultura i la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) han organitzat en la Filmoteca Valenciana unes projeccions matinals del 16 al 17 d’octubre, que serviran per a elegir la pel·lícula candidata als premis ECFA (European Children’s Film Asociation).

Estos premis són concedits anualment pels festivals europeus que formen part de l’European Children’s Film Asociation per a destacar la millor pel·lícula europea de cinema infantil i juvenil.

El jurat del premi està constituït pels xiquets i jóvens que acudixen a les projeccions de cada un dels festivals pertanyents a ECFA. La pel·lícula guanyadora serà presentada durant la Berlinale en febrer de 2025. És la primera vegada que València acull estes projeccions dels Premis ECFA.

Amb estes projeccions s’inicia la programació didàctica d’este curs escolar. La inscripció per a participar en esta activitat, de caràcter gratuït, està oberta fins al 14 d’octubre i es poden gestionar a través de la pàgina web de l’IVC.

Després de les projeccions dels premis ECFA, les sessions didàctiques prosseguixen el 24 d’octubre, a les 10.30 hores, amb la sessió didàctica ‘Què és una filmoteca?’, en la qual es projecten pel·lícules restaurades per l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca de la IVC. També s’explica la importància que tenen les filmoteques en la conservació de la memòria audiovisual col·lectiva. Dirigida a estudiants de 4t d’ESO, Cicles Formatius i Batxillerat, la sessió didàctica és gratuïta i en valencià.

El 31 d’octubre, a les 10:30 hores, es projecta Un hombre sin pasado d’Aki Kaurismaki, dins del cicle ‘CinEd’, que és un programa de cooperació europea que té com a objectiu que xiquets i jóvens de 6 a 19 anys descobrisquen la riquesa del cinema europeu d’acte i aprenguen a disfrutar-lo. Dirigida a l’alumnat de 4t d’ESO, Cicles Formatius i Batxillerat, el preu de la sessió és de dos euros.

El 6 de novembre, a les 10:30 hores, en la Sala Berlanga se celebrarà la sessió didàctica amb projecció ‘Estereotips en la pantalla’, l’objectiu de la qual és reflexionar sobre la influència del cinema i la cultura audiovisual en el comportament social i els patrons de gènere. Adscrita a estudiants de segon cicle de l’ESO, la sessió és en valencià i el seu preu és de 2 euros.

El 7 de novembre, a les 10:30 hores, es projecta el llargmetratge d’animació Robot Dreams de Pablo Berger, dins de l’activitat ‘Cinema actual’, dirigida a l’alumnat de tercer cicle de Primària, primer cicle d’ESO i segon cicle ESO. El seu preu és de 2 euros.

El 14 de novembre es projecta Déjame entrar de Tomas Alfredson, dins de la sessió ‘Pensar un film’, dirigida a l’alumnat de Batxillerat. El preu és de 2 euros. Així mateix, el 20 i 21 de novembre, a les 10 hores, la sala 7 acull el nou taller ‘Una de monstres’, dirigida a l’alumnat de Primària i amb un preu de 2 euros.

El 27 de novembre i el 29 de gener de 2025, a les 10:30 hores, en la sala Berlanga es realitza la sessió ‘Pensar el pla: Introducció al llenguatge cinematogràfic’, en la qual s’analitzaran fragments de pel·lícules i es tractaran qüestions de narrativa audiovisual. Destinada a l’alumnat de Batxillerat, el preu de la sessió és de 2 euros.

El 28 de novembre, a les 10:30 hores, en la Sala Berlanga, s’impartix la sessió ‘Els mags del cinema’, en la qual es projectaran pel·lícules dels inventors del cinematògraf i pioners del cinema mut, amb música en directe del pianista Arcadi Valiente. Dirigit a estudiants de Primària, el preu de l’activitat és de 2 euros.

El 5 de desembre, a les 10:30 hores, es projecta Aves de paso, d’Olivier Ringer, dins de l’activitat ‘Infància i cinema’, dirigida a tercer cicle de Primària, 1r d’ESO i segon cicle de Primària. El preu de la sessió és de 2 euros.

El 12 de desembre, a les 10:30 hores, es projecta La banda de Roberto Bueso, dins de l’activitat gratuïta ‘Troba’t amb el cinema valencià’ dirigida a l’alumnat de 4t d’ESO, 3r d’ESO, Batxillerat.

El 18 i 19 de desembre, a les 10:00 hores, la sala 7 de l’edifici Rialto acollirà el taller ‘Històries que giren’, sobre la història de les primeres imatges en moviments i els seus aparells. Dirigit a 2n i 3r de Primària, el preu del taller és de 2 euros per alumne.

La programació completa i més detallada del curs escolar 2023-2024 es pot consultar en la pàgina web de l’IVC.

Galeria d'imatges