Sanitat

Sanitat crea unitats de referència per a cirurgies esofagogàstriques oncològiques i d’alta complexitat als hospitals La Fe i Doctor Balmis

22/09/2024
Sanitat crea unitats de referència per a cirurgies esofagogàstriques oncològiques i d’alta complexitat als hospitals La Fe i Doctor Balmis
  • Es troben entre els centres espanyols que tenen més experiència en este camp, amb més de 100 intervencions anuals

La Conselleria de Sanitat ha creat unitats de referència en l’especialitat de Cirurgia General, en concret en l’àrea de capacitació de cirurgia esofagogàstrica, i ha designat els hospitals La Fe de València i Doctor Balmis d’Alacant com a centres de referència a la Comunitat Valenciana per a cirurgia esofagogàstrica oncològica i d’alta complexitat.

La certificació té una vigència de cinc anys i busca concentrar l’atenció a la patologia quirúrgica esofagogàstrica, que comprén principalment les neoplàsies, així com els casos més complexos de reflux o hèrnies de hiat. L’acreditació s’alinea, per tant, amb la tendència seguida tant a Europa, en països com el Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos o Suècia, així com en altres autonomies com Catalunya o Navarra.

D’esta manera, pacients de la Comunitat Valenciana i d’autonomies limítrofes podran ser atesos directament en una de les dos unitats acreditades o recaptar una segona opinió mèdica.

En última instància, “es tracta d’optimitzar l’equitat en l’accés als tractaments i la qualitat de la cirurgia i reduir la variabilitat en la pràctica clínica i la mortalitat postoperatòria; per tant, augmentar la supervivència a llarg termini i lliure de malaltia”, segons el gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, que ha afegit que la centralització “resulta eficaç, efectiva i eficient”.

Per la seua banda, el cap del Servici de Cirurgia General de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis, José Manuel Ramia, ha apuntat que la creació d’unitats de referència de cirurgia esofagogàstrica avançada per part de la Conselleria de Sanitat “es deu a múltiples factors, com ho són una elevada dificultat tècnica de les cirurgies que cal dur a terme (esofagectomies i gastrectomies), la necessitat de crear equips multidisciplinaris i una baixa prevalença en el nostre mitjà de les neoplàsies gàstriques i esofàgiques. La centralització d’esta classe d’intervencions té l’objectiu de millorar els resultats clínics en els pacients atesos”.

Unitats a l’avantguarda

“En el cas de La Fe, els mèrits que l’han fet mereixedora de la designació són ser un dels hospitals espanyols amb més experiència en la matèria, amb una mitjana de 195 intervencions anuals; estar a l’avantguarda de la innovació quirúrgica, i comptar amb un programa de rehabilitació multimodal en cirurgia d’esòfag, és a dir, amb una assistència integral que combina estratègies preoperatòries, nutricionals, de maneig del dolor o psicològiques en pro de la recuperació i el benestar del pacient”, ha explicat Rafael López Andújar, cap del Servici de Cirurgia General i Aparell Digestiu de La Fe.

També s’han valorat l’equipament tecnològic i altres recursos, materials i humans, amb què compta la unitat. Així mateix, ha sigut decisiva l’activitat formativa, docent i investigadora de la Unitat, amb una vasta producció científica, un registre de casos actualitzat i protocols i indicadors de qualitat àmpliament consolidats. L’existència del Comité Multidisciplinari de Tumors Esofagogàstrics en La Fe ha sigut igualment rellevant.

L’obtenció d’esta acreditació per part de la Unitat de Cirurgia Esofagogàstrica del Servici de Cirurgia General de l’Hospital Doctor Balmis suposa un reconeixement als anys de treball i dedicació a la patologia esofagogàstrica de la Unitat, que comptabilitza més de 100 intervencions a l’any.

Els doctors que formen part d’esta han realitzat una constant formació per a aplicar les tècniques més eficients, han participat en publicacions i investigacions nacionals i internacionals, i han instaurat protocols de rehabilitació per a un maneig integral i avançat de pacients.

El monitoratge dels resultats, amb l’objectiu continu de detectar àrees de millora, és un dels múltiples requisits que la Unitat ha acreditat per a ser mereixedora d’esta distinció.

Les dos unitats de referència estan formades per equips multidisciplinaris d’excel·lència que inclouen personal facultatiu i d’infermeria, TCAE, personal administratiu i subaltern adscrit, entre altres, als servicis de Cirurgia General i Aparell Digestiu, Oncologia Mèdica i Radioteràpica, Medicina Nuclear, Cirurgia Plàstica i Reparadora, Cirurgia Toràcica, Medicina Digestiva i Endoscòpia, Otorrinolaringologia, Radiologia i Radiologia Intervencionista, Endocrinologia i Nutrició, Anatomia Patològica, Anestesiologia, Farmàcia, Fisioteràpia, Infermeria quirúrgica i Infermeria gestora de casos, la qual facilita el contacte entre especialitats i l’atenció a pacients després de l’alta.

Galeria d'imatges