Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Sanitat inicia per primera vegada a Espanya la substitució del cupó precinte dels medicaments per un codi digital en les farmàcies de Castelló
- El conseller de Sanitat destaca que la incorporació d’este codi digital constituïx “una fita històrica, ja que permetrà augmentar la traçabilitat del fàrmac, la qual cosa es traduïx en més seguretat dels pacients en cas que hi haja alguna classe d’alerta”
- El projecte, pioner a escala nacional, comença en totes les oficines de farmàcia de Castelló i s’implantarà abans de finals d’any en les províncies de València i Alacant
- A partir de hui, les farmàcies de Castelló utilitzaran únicament el codi únic com a element justificatiu de la dispensació i facturació
-
A la Comunitat Valenciana es dispensen 131 milions d’envasos de medicaments a l’any i esta mesura suposarà un estalvi de quasi 5 milions d’euros a l’any
La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa la substitució de l’actual cupó precinte dels medicaments per un codi digital en les 300 oficines de farmàcia de la província de Castelló, iniciativa pionera a Espanya que s’estendrà a les farmàcies de València i Alacant abans que finalitze l’any. Així, este codi digital únic constituirà l’element justificatiu de dispensació i facturació de fàrmacs finançats a la Comunitat Valenciana.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat hui la mesura en la seu del Col·legi de Farmacèutics de Castelló i ha afirmat que “la província de Castelló i la Comunitat Valenciana són protagonistes d’una fita històrica que permetrà a les oficines de farmàcia no només reduir la càrrega administrativa, sinó que s’aconseguirà augmentar la traçabilitat del fàrmac, la qual cosa es traduïx en més seguretat dels pacients”.
En este sentit, el conseller ha explicat els beneficis de la traçabilitat i ha destacat que gràcies al codi digital “se sabrà a cada moment a on ha estat i a on està la caixa de cada medicament”. “D’esta manera, si es produïx qualsevol classe d’alerta sobre un envàs específic, podem saber quin pacient l’ha pres i podrem reaccionar immediatament, per la qual cosa s’atorga més seguretat al pacient”, ha continuat.
En este sentit, ha afegit que la retallada del cupó precinte “és un sistema que actualment està obsolet, i a la Comunitat Valenciana estem totalment preparats i comptem amb els mitjans tecnològics per a digitalitzar este procés, som la primera comunitat a Espanya a dur a terme esta transformació digital farmacèutica”.
Gómez ha explicat que “incorporar este codi digital d’identificació únic com a justificant de dispensació en la facturació dels medicaments finançats permetrà, a més, desburocratitzar i reduir càrregues administratives ineficaces i desproporcionades en les oficines de farmàcia, i el compromís d’esta Conselleria amb la sostenibilitat mediambiental i la transformació digital”.
D’altra banda, el conseller ha volgut agrair la col·laboració dels col·legis professionals per a la posada en marxa d’esta iniciativa i ha recalcat que “els farmacèutics adquirixen un pes important en constituir-se com a agents sanitaris, col·laborant de manera activa i proactiva amb la sanitat pública valenciana”.
Desenrotllament i ampliació
En concret, des del mes de juliol passat ha conviscut la retallada del cupó precinte i la lectura del codi únic en les 300 oficines de farmàcia de la província de Castelló; una prova amb la qual s’ha confirmat el funcionament correcte del codi digital únic per a la facturació dels medicaments, que evitarà la impressió de 4,9 milions de fulls de justificació i haver de retallar 14 milions de cupons precinte.
Per tant, des de hui les farmàcies de Castelló utilitzaran únicament el codi únic com a element justificatiu de la dispensació i facturació.
Des de la Conselleria de Sanitat s’està treballant perquè a partir de l’1 d’octubre les farmàcies de les províncies d’Alacant i València comencen a treballar compatibilitzant la retallada del cupó amb el sistema de codi electrònic, amb l’objectiu que es produïsca la substitució total abans de finals d’any.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat hui la mesura en la seu del Col·legi de Farmacèutics de Castelló en un acte que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, i de la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, així com la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Castelló, Rosa Arnau.
A més, “incorporar este codi digital d’identificació únic com a justificant de dispensació en la facturació dels medicaments finançats permetrà desburocratitzar i reduir càrregues administratives ineficaces i desproporcionades en les oficines de farmàcia, i el compromís d’esta Conselleria amb la sostenibilitat mediambiental i la transformació digital”.
131 milions d’envasos anuals
Durant l’any 2023, les farmàcies han dispensat 131 milions d’envasos de medicaments inclosos en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut, “i això significa que, per cada envàs, el farmacèutic ha de retallar el cupó precinte i apegar-lo en un full per a justificar la dispensació i facturació del fàrmac. Un procediment que si està digitalitzat, suposa un estalvi de temps i de costos. Estem donant solucions del segle XXI a problemes del segle XXI”, ha indicat Marciano Gómez.
Així mateix, el cost del procés de facturació dels envasos dispensats s’estima en 4,7 milions d’euros anuals per a les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana (0,6 milions d’euros per a les de Castelló). Este cost en recursos econòmics i en temps professional s’evitarà amb esta iniciativa pionera.
En total, amb el nou codi digital, s’evitarà la impressió de 48,6 milions de fulls de justificació i haver de retallar 117,9 milions de cupons precinte en les farmàcies de tota la Comunitat Valenciana.
En este sentit, l’eliminació del cupó precinte suposarà una reducció de costos directes de més de 500.000 euros anuals per a la Generalitat Valenciana. A més, permetrà augmentar la seguretat i la traçabilitat dels medicaments que es dispensen als ciutadans de la Comunitat Valenciana.
Així mateix, cal tindre en compte que tots els elements informatius que conté el cupó precinte van ser elaborats en els anys seixanta, en una etapa en la qual no es disposava de suport tecnològic per a identificar determinades situacions rellevants per a la dispensació de medicaments finançats.
Per contra, actualment, esta informació s’inclou ja en la recepta electrònica de la Comunitat Valenciana i en el Sistema d’Interoperabilitat de recepta electrònica del Sistema Nacional de Salut. A més, incorpora també la lectura, verificació i desactivació exhaustiva de cada envàs de medicament dispensat en les oficines de farmàcia, amb la captura del codi digital d’identificació únic inclòs en el codi DataMatrix de l’envasament del medicament.
En esta línia, el Comité Central d’Assistència Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, òrgan col·legiat integrat pels representants de les oficines de farmàcia i de l’Administració sanitària valenciana, està treballant en el nou conveni farmacèutic i a establir el nou marc de col·laboració, amb la finalitat de garantir als ciutadans la qualitat i seguretat de la prestació farmacèutica, així com un accés als medicaments i als servicis professionals qualificats dels farmacèutics en les millors condicions.
El nou conveni, entre altres aspectes, incorpora la substitució del cupó precinte com a element justificatiu de la dispensació d’una recepta electrònica del Sistema Nacional de Salut, en el marc de la facturació de la Comunitat Valenciana.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Conseller de Sanitat, Marciano Gómez
Conseller de Sanitat, Marciano Gómez
Conseller de Sanitat, Marciano Gómez