Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell reclama al Govern que considere la Comunitat Valenciana ‘hub’ estratègic del sector audiovisual a Espanya
- Nuria Montes exigix al ministre Óscar López accedir al fons per valor de 1.500 milions d’euros que ha anunciat l’executiu central per a dinamitzar la indústria cinematogràfica nacional
-
La consellera presenta en el Festival de Sant Sebastià l’oferta de la regió acompanyada del clúster de l’audiovisual valencià
-
Des que va reprendre l’activitat, Ciutat de la Llum ha acollit 13 rodatges amb un impacte superior als 60 milions d’euros
-
La secretària autonòmica de Cultura destaca el “gran talent i l’enorme creativitat” dels creadors i les productores de la Comunitat Valenciana
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha reclamat al Govern central que considere la Comunitat Valenciana com a “hub estratègic del sector audiovisual a Espanya” davant del risc que les empreses i els operadors autonòmics no puguen optar als 1.500 milions d’euros que ha anunciat l’executiu per a dinamitzar la indústria cinematogràfica nacional.
Montes ha fet estes declaracions durant la presentació en el Festival de Sant Sebastià de l’oferta de la regió, així com del full de ruta de la Generalitat per a impulsar este sector estratègic al llarg d’esta legislatura. La consellera ha estat acompanyada pel clúster audiovisual valencià.
Durant la seua intervenció, la consellera ha lamentat que el Govern central menysvalore la rellevància d’esta indústria, després que l’últim informe d’impacte econòmic dels rodatges internacionals a Espanya, presentat per la Spain Film Commission este diumenge, haja obviat la Comunitat Valenciana com a pol d’atracció de produccions estrangeres.
Només els platons de Ciutat de la Llum han albergat, des que es va reactivar, un total de 13 rodatges, que han suposat un impacte de 60 milions d’euros, ha precisat la consellera, que lamenta la “marginació” que el Govern d’Espanya infringix a la Comunitat, en comparació amb uns altres hubs autonòmics com, per exemple, el català, que rebrà 60 milions en ajudes directes de l’Estat.
Sobre este tema, Montes ha recordat que ja ha exigit al Ministeri d’Hisenda la concessió de fons estatals per a costejar l’actualització dels mitjans tècnics dels estudis alacantins, en lloc dels préstecs blans oferits a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), i que l’objectiu és accedir a la nova línia d’impuls d’esta indústria confirmada pel ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, durant en el transcurs del Festival de Sant Sebastià.
“Aspirem a ser beneficiaris d’una part important dels fons que es mobilitzaran per a la indústria del cine i de la producció audiovisual a Espanya”, ha postil·lat.
Per a la consellera, la Comunitat Valenciana “té l’oportunitat de convertir-se en el motor del sector audiovisual espanyol” i per a fer-ho compta “amb infraestructures de primer nivell” com Ciutat de la Llum, “considerada pel director de cinema Ridley Scott com un dels millors estudis de cinema del món”.
El suport d’una indústria auxiliar en auge, les excel·lents connexions ferroviàries i aèries, els costos competitius, les condicions òptimes de seguretat i confort en les produccions, el clima privilegiat i la diversitat d’escenaris naturals espectaculars eleven, a juí seu, la proposta de la regió a les grans productores internacionals.
Full de ruta del Consell
Amb la finalitat de reforçar este hub audiovisual, Montes va presentar també un programa d’actuacions del Consell, que partix de la creació d’una marca única, Audiovisual Mediterranean HUB Region of València, per a “aglutinar tota la cadena de valor del sector en les tres províncies”, que es desenrotllarà en un nou pla estratègic.
Entre altres accions, la Generalitat impulsarà una Film Commission publicoprivada per a potenciar la promoció internacional i captar noves produccions, reforçarà les ajudes i els incentius a rodatges en 2025 i dissenyarà un pla de formació adaptat als desafiaments tecnològics actuals.
A més de crear una base de dades actualitzada del sector i potenciar el lideratge de les productores valencianes en À Punt, es treballarà amb la patronal hotelera Hosbec per a catalogar els allotjaments i les infraestructures disponibles. Al mateix temps, es crearan nous espais de rodatge cinematogràfic en emplaçaments diferencials.
Així mateix, la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, i el director general de Projectes Estratègics, José Díez, han participat, junt amb la consellera Nuria Montes, en una reunió prèvia amb els representants del clúster audiovisual valencià que s’han desplaçat fins a Sant Sebastià.
Produccions amb participació valenciana
Pel que fa a la participació valenciana en el Festival de Sant Sebastià, Tébar ha assenyalat que “ens trobem en un moment molt esperançador, en el qual les productores i els cineastes valencians estan demostrant un gran talent i una enorme creativitat”.
La secretària autonòmica de Cultura, acompanyada pel director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López Jamar, ha mostrat el seu suport a l’audiovisual valencià en la 72a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. “Estem presents a Sant Sebastià per a donar suport a les produccions amb participació valenciana que es projecten en les diverses seccions competitives i en el mercat del Festival, però també als professionals i les productores del sector audiovisual valencià que busquen acords de producció, distribució i exhibició en un dels principals esdeveniments internacionals del cine”, ha assenyalat.
En la secció Made in Spain es presenta La casa, dirigida per Álex Montoya i coproduïda per Nakamura Films i Raw Produccions. La casa compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt, ICAA i RTVE.
També s’exhibirà Saturno, dirigida per l’alacantí Daniel Tornero, produïda per l’alacantina Jaibo Films, amb ajudes a la producció de l’IVC i el suport d’A Punt Mèdia, Filmin i l’ICAA. Estes dos produccions van ser estrenades en la passada edició del Festival de Màlaga.
En esta mateixa secció participa el llargmetratge d’animació Rock Bottom (2024), dirigit per la cineasta valenciana María Trénor; coproduït per Alba Sotorra, l’alacantina Jaibo Films i la polonesa G.S Animation; distribuït per Avalon, amb ajudes a la producció de l’Institut Valencià de Cultura i la participació d’À Punt. La pel·lícula es va estrenar en la passada edició del Festival d’Animació d’Annecy.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Consellera Nuria Montes