Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Medi Ambient col·labora en la retirada de més d’una tona de residus en el Brut d’Ifac
- El secretari autonòmic de Medi Ambient destaca que es pretén “millorar l’estat de conservació d’este espai, que disposa des de l’estiu d’una base del Servici de Vigilància Marina de la Generalitat”
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic han dut a terme una campanya de recollida de residus en la zona coneguda popularment entre els pescadors com el Brut d’Ifac.
L’objectiu és millorar l’estat de conservació dels diversos ecosistemes bentònics de l’espai marí d’Ifac, i així parar especial atenció a les seues prades de posidònia oceànica, tipus d’hàbitat d’interés prioritari per a la Unió Europea. En concret s’ha retirat més d’una tona de residus procedents de l’activitat humana, que s’han anat acumulant al llarg dels anys.
Tal com ha assegurat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mérida, “amb esta acció demostrativa es pretén donar a conéixer un procés que va començar en 2015 per a millorar l’estat de conservació de l’espai marí d’Ifac i que ha inclòs accions tan importants com convertir el port de Calp en una de les bases del Servici de Vigilància Marina de la Generalitat”. En esta línia, Mérida ha destacat els treballs del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic “per a tramitar l’instrument de gestió de l’espai marí a Ifac, que amplia la seua protecció”.
A més, esta acció avança un projecte previst de restauració d’hàbitats marins en la zona, “per al qual la Direcció General de Medi Natural i Animal ha realitzat sengles contractes per a la redacció d’un projecte d’obres de retirada de residus”, ha informat Mèrida.
A este projecte s’han volgut sumar, en qualitat de col·laboradors, diferents entitats, tant públiques com privades, com l’Ajuntament de Calp; l’Institut d’Investigació en Medi Ambient i Ciència Marina (Imedmar) de la Universitat Catòlica de València, que compta amb una seu en el port de Calp; la Fundació Oceanogràfic; la Confraria de Pescadors de Calp i Avramar, empresa de piscicultura amb instal·lacions en la zona.
Protecció de les prades
El Consell regula el fondeig sobre les prades de posidònia oceànica, a més este estiu s’ha ampliat el servici de vigilància marina de la Generalitat “per a un major control de la fauna i flora del Mediterrani en general i d’espècies específiques com la posidònia oceànica”, ha matisat el secretari autonòmic.
Així mateix, com ha informat Raúl Mèrida, “la xarxa actual de vigilància també compta des d’este 2024 amb dos noves embarcacions que fan els treballs de vigilància i control en el litoral de l’Albufera i a Dénia, i que van iniciar els treballs en febrer”.
Els treballs d’este servici s’emmarquen en el Programa de protecció de prades de fanerògames marines a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un projecte que, juntament amb el treball de guardacostes i agents mediambientals, ha permés materialitzar una xarxa de seguiment del litoral marí i d’estudi dels usos nàutics de cada espai del litoral valencià, la qual cosa ha donat suport logístic i assessoria tècnica tant a investigadors com agents de l’autoritat i Salvament Marítim.
Els huit ports base des d’a on partixen les embarcacions per als treballs són el Perelló, Dénia, Alcossebre, Orpesa, Xàbia, Calp, el Campello i Torrevieja.