Sanitat

El Centre d’Investigació Príncep Felip impulsa un programa avantguardista d’investigació en càncer amb l’enfocament en noves teràpies per a pacients

24/09/2024
El Centre d’Investigació Príncep Felip impulsa un programa avantguardista d’investigació en càncer amb l’enfocament en noves teràpies per a pacients
  • Un equip de 8 grups d’investigació, 3 unitats mixtes i 4 unitats transversals aborden diferents tipus de càncer
  • La labor del centre es du a terme en estreta col·laboració amb els hospitals valencians

 

El Programa de Càncer del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF) impulsa un projecte avantguardista d’investigació en càncer amb l’enfocament posat en noves teràpies per a pacients. Així, el centre d’investigació valencià ha implementat una nova estratègia científica que reunix equips multidisciplinaris amb experiència en investigació bàsica i translacional, amb l’objectiu de fomentar la transferència de coneixements a l’àmbit clínic per a beneficiar pacients amb càncer.  

Per això, en el marc del nou pla estratègic del CIPF, el Programa de Càncer té com a propòsit principal promoure i desenrotllar investigació en càncer que integre diverses disciplines, centrades en la busca de “nous objectius terapèutics i desenrotllament de medicaments innovadors; teràpies avançades; biomarcadors de diagnòstic, pronòstic i predicció de resposta”, ha assenyalat la cap del Laboratori de Polímers Terapèutics del CIPF i coordinadora del programa en càncer del CIPF, María Jesús Vicent.

“Amb el ferm compromís d’aconseguir l’excel·lència internacional i fomentar la interdisciplinarietat en investigació i innovació, el Programa de Càncer del CIPF també busca enfortir les relacions amb la indústria i el sector clínic i, en esta línia, hi ha tres unitats mixtes a la Comunitat Valenciana”, ha afegit Vicent.

L’equip del CIPF investiga amb l’objectiu final d’augmentar les taxes de supervivència lliure de malaltia en els pacients, superar els efectes secundaris associats a les teràpies oncològiques i desenrotllar enfocaments diagnòstics mínimament invasius mitjançant l’ús de biomarcadors.

“En esta línia el Programa de Càncer del CIPF està alineat amb la Missió contra el Càncer de la Unió Europea, amb l’enfocament de millorar la comprensió i modulació de les interaccions entre tumor, estroma i immunitat, amb la finalitat de previndre la recurrència i resistència als tractaments, millorar les intervencions clíniques i promoure la regressió de tumors avançats”, ha conclòs María Jesús Vicent.

El programa consta de 8 grups d’investigació, 3 unitats mixtes i 4 unitats transversals que aborden diferents tipus de càncer, entre els quals, a més de María Jesús Vicent, destaquen altres investigadores i investigadors referents en el camp com Mar Orzáez, M. Àngels Juanes, Anna Labernadie, Federico Lucantoni i Juan Rodríguez Vita, entre altres.

Avanços en teràpies personalitzades

El laboratori de polímers terapèutics del CIPF investiga noves nanomedicines basades en conjugats polimèrics per al tractament de glioblastoma, melanoma, càncer de mama, pròstata i ovari, entre altres, així com tots els seus vessants metastàtics.

Este grup ha implementat el desenrotllament de nous models preclínics més realistes i pròxims a la realitat del pacient per a avaluar estes nanomedicines així com el seu potencial per a la investigació de biomarcadors. Recentment han publicat la utilitat de l’ús d’organoides derivats de pacient per a l’avaluació d’una teràpia de combinació de fàrmacs per al càncer de mama.

Estos models tridimensionals repliquen fidelment les característiques del tumor original, permeten avaluar l’eficàcia de diversos medicaments de manera personalitzada i permet accelerar el procés de selecció de teràpies més efectives.

Resultats recents en càncer de pàncrees, de còlon i d’ovari

El laboratori de Juan Rodríguez Vita en el CIPF se centra en la carcinomatosi peritoneal i la seua utilitat per a combatre diversos càncers abdominals com el càncer de pàncrees, de còlon o d’ovari, entre altres.

D’altra banda, este grup acaba de descriure recentment un mecanisme pel qual els tumors poden influir en el greix dels pacients i, a través de mecanismes relacionats amb la vitamina A, potenciar el desgast d’este greix i l’agreujament de les condicions físiques dels pacients.

Inversió en investigació de medicina de precisió

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa l’Estratègia de càncer i de medicina de precisió en oncologia de la Comunitat Valenciana, que, coordinada per l’oncòleg Carlos Camps, és una iniciativa enfocada al fet que els nous tractaments personalitzats arriben als pacients.

“Els hospitals de la Comunitat Valenciana tenen la tasca de diagnosticar i tractar les persones amb càncer i dur a terme estudis d’investigació clínics. El CIPF, per la seua part, té una altra funció en l’esquema de medicina de precisió -ha comentat la directora del CIPF, Deborah Burks-, ja que la nostra missió és investigar els mecanismes del càncer per a descobrir noves dianes per a la detecció i tractament de càncer en l’àmbit sanitari”.

En este sentit, en col·laboració amb els hospitals valencians “fem una investigació d’excel·lència completa des de la molècula o cèl·lula fins a la implementació del coneixement generat en la pràctica clínica”, ha afirmat Burks.

Galeria d'imatges