Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Impuls a la transferència

El secretari autonòmic d’Innovació destaca i secunda l’aposta de la UPV per acostar les últimes innovacions en intel·ligència artificial a les empreses

25/09/2024
El secretari autonòmic d’Innovació destaca i secunda l’aposta de la UPV per acostar les últimes innovacions en intel·ligència artificial a les ...
  • Jerónimo Mora assistix a la presentació de l’oferta tecnològica de l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial
  • El centre ha catalogat, amb suport d’Ivace+i, un total de 24 desenrotllaments de programari i 35 servicis per a empreses, administracions i ciutadania 

El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, ha destacat l’aposta de l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), adscrit a la Universitat Politècnica de València (UPV), per intensificar la transferència de coneixement cap al teixit productiu perquè les empreses de la Comunitat Valenciana puguen accedir a les últimes innovacions entorn de la intel·ligència artificial (IA).

Mora ha fet estes declaracions durant la presentació de l’oferta tecnològica d’este centre d’investigació en matèria de IA, que consta de 24 desenrotllaments de programari propi i 35 servicis dirigits a empreses, administracions públiques i ciutadania en general.

Així mateix, el secretari autonòmic, que ha ratificat el compromís del Consell per a convertir la regió en una comunitat plenament digitalitzada, ha encoratjat la comunitat científica i l’empresariat a col·laborar per a afrontar els reptes científics i tecnològics de la IA de manera eficient.

“L’èxit d’esta transformació digital depén, en gran manera, de la col·laboració publicoprivada”, ha subratllat Jerónimo Mora, per a qui l’Administració pública ha d’actuar com a “catalitzador del desenrotllament de la digitalització” amb el focus situat en les empreses.

Amb este objectiu, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha disposat d’instruments com els agents d’innovació o les unitats científiques d’innovació empresarial (UCIE), per a connectar la investigació acadèmica amb les necessitats reals del mercat.

Esta oferta de VRAIN, que compta amb el suport d’Ivace+i Innovació, pretén facilitar la transferència de les innovacions en intel·ligència artificial al teixit industrial i, al mateix temps, reduir els temps d’aplicació de la IA en empreses de qualsevol grandària, administracions i societat, per a incrementar la competitivitat del teixit productiu i elevar els beneficis en la societat.

Les solucions tecnològiques que ha desenrotllat VRAIN comprenen els camps i sectors més diversos. Permeten, per exemple, detectar malalties en plantes mitjançant dispositius intel·ligents o resoldre problemes complexos en enginyeria de processos, salut i energia mitjançant la computació amb membranes.

Estos desenrotllaments també ajuden a previndre catàstrofes naturals, amb la creació de bessons digitals; a dissenyar noves teràpies enfront de malalties genètiques, a través de l’anàlisi de dades de malalties genètiques per a la creació de noves teràpies, o a enfortir la ciberseguretat aplicada a sectors crítics.

Revolució tecnològica

En la presentació, el director de VRAIN, Vicent Botti, ha explicat que, des de VRAIN, “amb una IA de confiança, sense biaixos, ni de gènere, edat, religió o qualsevol altra condició explicable i ètica, tant per part dels usuaris com dels professionals i investigadors que en estos moments estem innovant en IA, podem realitzar avanços mai imaginats abans”.

Així mateix, el vicerector d’Innovació i Transferència de la UPV, Salvador Coll, ha destacat que l’excel·lent labor dels prop de 200 investigadors i investigadores de VRAIN “ens permet estar al capdavant d’una tecnologia clau per al progrés social i econòmic en els pròxims anys, en els quals Europa ha de ser protagonista”.  

En l’actualitat, l’activitat de VRAIN gira entorn de nou àrees d’investigació amb aplicacions en sectors estratègics com ara salut, mobilitat, ciències de la terra, ciutats intel·ligents, educació, xarxes socials, agricultura, indústria, privacitat/seguretat, robots autònoms, servicis i energia, i sostenibilitat ambiental, entre altres.

Estes línies d’actuació s’han traduït en més de 130 projectes finançats a través de convocatòries en concurrència competitiva, principalment de la Unió Europea, però també del Pla nacional d’investigació, el Pla valencià d’investigació i projectes de transferència de tecnologia.

Galeria d'imatges