Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Patrimoni cultural

Cultura inicia la declaració com a bé d’interés cultural immaterial del sistema constructiu tradicional de la plaça de bous d’Algemesí

25/09/2024
Cultura inicia la declaració com a bé d’interés cultural immaterial del sistema constructiu tradicional de la plaça de bous d’Algemesí
  • La Conselleria publica en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l’inici de l’expedient per a protegir la tècnica utilitzada en esta construcció efímera que es munta cada mes de setembre
  • La secretària autonòmica de Cultura afirma que “l’objectiu de la Generalitat és protegir este exemple únic de l’arquitectura popular i reconéixer la gran tradició dels habitants d’Algemesí”

 

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la incoació de l’expedient per a declarar com a bé d’interés cultural (BIC) de caràcter immaterial el sistema constructiu tradicional de la plaça de bous d’Algemesí, com a exemple singular i únic de l’arquitectura popular.

La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha visitat l’Ajuntament d’Algemesí, a on s’ha celebrat una recepció en la qual han participat l’alcalde de la localitat, José Javier Sanchis, i el director del Museu Valencià de la Festa, Alejandro Villar; així com membres de la Corporació Municipal i de la Comissió Taurina, encarregada de l’organització de la Fira Taurina.

Durant l’acte, s’ha fet entrega a la secretària autonòmica d’un trofeu commemoratiu de la plaça de bous d’Algemesí en senyal d’agraïment a la Generalitat per l’interés mostrat per protegir i reconéixer esta construcció emblemàtica per a la localitat i per al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Durant la recepció Pilar Tébar ha destacat que l’objectiu de la Generalitat “és protegir este exemple únic de l’arquitectura popular i reconéixer, al mateix temps, la gran tradició taurina dels habitants d’Algemesí i els elements que la caracteritzen, entre els quals destaca la seua peculiar plaça rectangular de fusta” i ha ressaltat el seu “caràcter històric patrimonial únic en l’àmbit de la Comunitat Valenciana i també en l’àmbit estatal que és necessari protegir”.

En este sentit, ha incidit en el fet que, amb el reconeixement de la plaça de bous com a BIC, la Generalitat “no solament vol protegir un tipus de construcció, sinó també reconéixer la força de la tradició que motiva els veïns d’Algemesí a continuar alçant, any rere any cada mes de setembre, un monument únic d’arquitectura i enginyeria popular que els ciutadans construïxen pel seu compromís amb la tradició de segles d’història, que es transmet de generació en generació”.

“Esta plaça és l’orgull d’un poble que la sent com a pròpia, és un estendard que fa única una fira singular i que, per tant, forma part de la cultura popular no solament d’Algemesí sinó de tota la Comunitat Valenciana”, ha afirmat.

Una plaça única

Tots els anys, Algemesí alça esta espectacular plaça de bous rectangular construïda únicament amb fustes, claus i cordes, en la qual se celebra a la fi de setembre la Setmana Taurina d’Algemesí, la fira de correguda de jònecs més antiga i important del món.

Esta plaça té unes característiques i aspectes constructius molt peculiars que, sumats tots junts, la fan única en el seu gènere; des de la seua ubicació (en la plaça Major d’Algemesí), als materials que s’empren en la seua construcció (la fusta, claus i corda de lligar) així com el temps de muntatge (poc més d’una setmana).

Va ser en 1943 quan l’arquitecte local Joan Segura de Lago, juntament amb un grup de mestres cadafalers, conceben la plaça tal com es coneix hui dia, amb forma rectangular per a adaptar-se a les característiques de la plaça Major, els seus carrers, les balconades, les edificacions i els racons existents.

La plaça no té suport en les parets circumdants i se sosté mitjançant una estudiada compensació de forces que forma unes graderies resistents i fermes amb un ample passadís per la part inferior que permet circular els espectadors.

En este sentit, forma un conjunt harmònic i d’enginy format per puntals, jàssenes, taulons i bancs que es disposen i consoliden amb algeps o corda d’espart.

Procés de construcció

La plaça té una superfície total d’uns 1.700 metres quadrats, dels quals uns 700 constituïxen la zona de lídia o albero, amb forma de quadrilàter, i la resta corresponen a la graderia, que permet un aforament d’unes 5.000 persones, 1.400 d’elles assegudes.

El muntatge comença el 9 de setembre, una vegada que la Mare de Déu de la Salut, patrona de la localitat, entra en la basílica de Sant Jaume. Per a l’estructura de la plaça s’utilitzen sempre les mateixes fustes, que només se substituïxen en el cas que estiguen deteriorades.

Són els mateixos cadafalers els que s’encarreguen d’alçar en poc més d’una setmana eixa obra, amb la supervisió de l’aparellador i l’arquitecte. Per a la seua construcció utilitzen materials tradicionals: fusta, claus i corda de lligar.

Un poc d’història

La plaça ha evolucionat al llarg dels temps des de la formada per carros fins a l’estructura actual, que va ser ideada per l’arquitecte Segura de Lago amb la col·laboració de mestres cadafalers locals en 1943.

Les primeres notícies taurines que es conserven en l’Arxiu Municipal d’Algemesí daten del 19 d’agost de 1643, encara que la relació d’Algemesí amb els bous va arrancar en el segle XIV.

Originalment els animals entraven pels carrers d’Algemesí fins a la plaça Major, a on es muntaven plataformes rudimentàries per a poder veure l’espectacle, primer amb carros i troncs de morera i, més tard, amb graderies que van donar lloc a la plaça que coneixem hui dia.

Galeria d'imatges