Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Les fundacions d’investigació de la Generalitat se sumen a la celebració de ‘La Nit Europea de la Investigació’ amb nombroses activitats
- Des de 2005, el 27 de setembre se celebra en tota Europa ‘La Nit Europea de la Investigació’ per a acostar la ciència a la ciutadania
- Fisabio, INCLIVA, el CIPF, l’IIS La Fe i ISABIAL organitzen activitats per a donar a conéixer els avanços científics
Les fundacions d’investigació biomèdica de la Generalitat s’han sumat un any més a la celebració de ‘La Nit Europea de la Investigació’, que des de l’any 2005 se celebra tots els 27 de setembre amb l’objectiu d’acostar la ciència a tota la ciutadania.
En este sentit, la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, juntament amb la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic (INCLIVA), el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), l’Institut d’Investigació la Fe (IIS La Fe) i l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), han organitzat per a eixe dia nombroses activitats, conferències i tallers per a aproximar els resultats de la ciència a la societat. Per a fer-ho, han comptat amb la col·laboració d’institucions científiques nacionals, europees, i de la societat civil valenciana.
La directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, ha destacat la importància d’este tipus d’esdeveniments, “ja que en la Comunitat hi ha molt de talent investigador i és una manera de visibilitzar la important labor que exercix el personal investigador i, al mateix temps, permeten al ciutadà conéixer de primera mà els resultats i els avanços científics que s’estan aconseguint”.
En este sentit, la directora general ha explicat la necessitat de difondre la ciència, “perquè la ciència encara cal contar-la perquè conte, sobretot una ciència oberta que permeta als ciutadans participar a l’hora d’establir prioritats, així com la translació a la ciutadania dels descobriments del personal investigador”.
Activitats organitzades per les fundacions
Les fundacions FISABIO i INCLIVA, en coordinació amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han organitzat en el tram XI del jardí del riu Túria un gran esdeveniment associat, juntament amb la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV).
Este esdeveniment de ciència ciutadana farà èmfasi en experiències de realitat augmentada per a descobrir el funcionament del sistema digestiu i la microbiota. A més, oferiran tallers de divulgació científica especialment orientats a xiquets i estudiants, lligats a l’aprenentatge de l’estructura de l’ADN i a l’aplicació del mètode científic en la nostra vida diària, entre altres.
Així mateix, també en la ciutat de València, el Centre d’Investigacions Príncep Felip (CIPF), obrirà les seues instal·lacions al públic, a on els ciutadans podran participar en diversos tallers científics centrats en la biologia cel·lular, un tour pel supercomputador del seu clúster computacional, així com diverses conferències científiques d’interés.
D’altra banda, l’IIS La Fe se centrarà en ‘La Ciència Sènior’ en esta edició. La seua jornada estarà dirigida a un públic de més de 65 anys i presenta característiques úniques que el diferencien d’esdeveniments orientats a altres grups, especialment en relació amb les necessitats i expectatives dels assistents, així com en l’enfocament didàctic. Es tracta d’activitats que generen interaccions agradables, promouen l’envelliment actiu i estimulen la curiositat dels assistents.
A la ciutat d’Alacant, serà l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), el que lidere la difusió científica en esta nit europea de la investigació, a través de les seues ‘Open Days ISABIAL’, en col·laboració amb el projecte de la Comissió Europea ‘Science Go to School’, especialment enfocat a xiquets i estudiants. Un conjunt d’esdeveniments conformat per exposicions, tallers, xarrades i conferències magistrals, tots al servici d’una millor connexió entre ciència i societat.
En definitiva, un any més, la Comunitat Valenciana es convertix en un dels centres més dinàmics de ciència ciutadana a Espanya. La Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General d’Investigació i Innovació, ha establit com una de les seues prioritats potenciar la col·laboració entre tots els components del sistema d’investigació biomèdica de la regió, per a fomentar l’obertura de la ciència a la societat, i difondre els descobriments d’esta a la ciutadania.