Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d’innovació

Ivace+i impulsa un projecte per a transformar la fruita en mal estat en bioproductes per a fabricar cosmètics i biofertilitzants

28/09/2024
  • El centre tecnològic AINIA coordina esta iniciativa, en la qual cooperen l’IDiBE -UMH, AVA-ASAJA i les empreses SITRA i Prospera Biotech
  • El projecte estratègic contribuïx a descarbonitzar el sector agroalimentari i oferix una solució al problema del desaprofitament d’aliments

 

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança un projecte innovador per a obtindre bioproductes d’alt valor afegit mitjançant l’aprofitament de la fruita perduda per la disminució de producció en explotacions agrícoles.

En concret, es tracta de desenrotllar nous processos per a recuperar nutrients i altres extractes d’interés de la fruita que no té les condicions adequades per a la seua comercialització, amb l’objectiu d’usar-los tant en la producció de cosmètics com de biofertilitzants per al sector primari.

El centre tecnològic AINIA coordina este projecte estratègic, denominat FRUTALGA en el qual cooperen també l’organització agrària AVA-ASAJA, l’Institut d’Investigació, Desenrotllament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d’Elx (IDiBE) (que s’integra en la Universitat Miguel Hernández) i les empreses Prospera Biotech i SITRA. A més, compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

A través d’esta iniciativa es pretén contribuir a la descarbonització del sector agroalimentari, que és el responsable del 26 % de les emissions de diòxid de carboni a escala global, al mateix temps que oferix una solució al problema de la pèrdua i el desaprofitament d’aliments, una prioritat per a la Unió Europea.

La proposta de FRUTALGA s’inspira en el concepte de biorrefineria per a explorar el desenrotllament de diverses tecnologies que permeten transformar els desaprofitaments del sector fructícola en matèries primeres per a la indústria química i cosmètica.

En concret, el projecte se centra en el desenrotllament i validació de tres processos, que contribuiran a impulsar l’economia circular mitjançant la transformació de residus en bioproductes d’alt valor afegit per a altres indústries de la Comunitat Valenciana.

En primer lloc, els nutrients recuperats de la fruita residual permetran cultivar microalgues i bacteris dirigits a la fabricació de nous biofertilitzants. Estos mateixos nutrients alimentaran, en segon terme, microalgues per al sector cosmètic. L’objectiu de la tercera tècnica és l’obtenció d’extractes d’interés per a esta indústria tant a partir de fruita residual com de restes de microalgues.

Participació de l’ecosistema innovador

Per a desenrotllar amb èxit estes solucions, s’ha aglutinat tota la cadena de valor en un consorci liderat per AINIA, que aporta la seua àmplia experiència en el camp de la biotecnologia, inclòs el cultiu de microalgues, la digestió anaeròbia i els processos d’extracció de nutrients.

En representació del sector primari, participa l’organització agrària AVA-ASAJA que disposa, a més, de la seua pròpia finca experimental equipada amb laboratoris, hivernacles, instal·lacions monitorades i dotació d’aigües de tota classe.

També es compta amb SITRA en esta iniciativa, una empresa especialitzada en solucions i servicis integrals i innovadors per a la gestió eficient i sostenible de l’aigua en la indústria, la generació de gasos renovables i la producció biofertilitzants.

Per la seua experiència en la caracterització d’extractes de productes naturals, s’ha incorporat al projecte la Universitat Miguel Hernández (UMH), a través de l’IDiBE, un centre que investigació que ha identificat més de 30 productes amb provat efecte en el camp de la cosmètica.

Els productes finals seran formulats per l’empresa Prospera Biotech. Prospera és una spin off de la UMH centrada en la investigació, desenrotllament i màrqueting de productes neurodermatològics com a solució innovadora en la cura personal i de les pells sensibles.

La iniciativa s’alinea així amb les conclusions dels comités d’innovació que assessoren Ivace+i en l’àmbit de la descarbonització i l’economia circular. En el primer cas, s’insta a impulsar l’I+D+i  amb la finalitat de valorar de residus per a la producció de combustibles, la generació d’energia, reducció d’emissions de CO2 i la fabricació de nous productes i materials.

Es tracta d’un objectiu molt similar al que planteja el segon equip de treball, que advoca pel desenrotllament de tècniques de reciclatge terciari per a, principalment, aprofitar els desaprofitaments de tipus agrícola. Així mateix, FRUTALGA també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.