Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Servici de Cardiologia de l’Hospital General Universitari d’Elx implanta per primera vegada un marcapassos sense cables
- Este diumenge es commemora el Dia Mundial del Cor
- La intervenció s’ha realitzat a una pacient amb un greu problema del ritme cardíac
- Es tracta d’un procediment poc invasiu que permet als pacients reprendre la seua vida normal de manera precoç
La Unitat d’Electrofisiologia del Servici de Cardiologia de l’Hospital General Universitari d’Elx ha realitzat el seu primer implant d’un marcapassos sense cables en una pacient amb un trastorn greu del ritme cardíac, el qual ocasiona als qui el patixen una freqüència cardíaca lenta que necessita esta classe d’intervencions. Així s’ha donat a conéixer amb motiu del Dia Mundial del Cor, que es commemora este diumenge.
El doctor Pedro Morillas, cap del Servici de Cardiologia de l’hospital il·licità, ha explicat que els marcapassos, “de manera convencional, consten d’un o diversos cables que s’allotgen en l’interior del cor mitjançant la punció d’unes venes específiques localitzades en el tòrax. Estos cables es connecten a una bateria generadora d’impulsos elèctrics que es col·loca davall de la pell mitjançant una incisió quirúrgica que es fa habitualment en el costat esquerre del pit”.
“D’esta manera -ha continuat l’especialista-, els cables transmeten al cor l’impuls que els envia la bateria per a restaurar l’alteració de la freqüència cardíaca. No obstant això, este tipus de procediments tenen una sèrie de riscos, com ara la infecció dels cables o la bateria, que obliga en moltes ocasions a extraure’ls. A més, per a poder implantar-los és necessari tindre preservades les venes del tòrax”.
Per a solucionar estes limitacions, des de fa uns anys s’han desenrotllat uns marcapassos especials que no requerixen cables per a funcionar i que s’implanten directament dins del cor.
“En el cas de la nostra pacient es van detectar una sèrie d’anomalies en les venes del tòrax que impedien posar un marcapassos convencional. A més, tenia un risc molt elevat de patir una infecció per les seues diverses patologies i, per això, la millor opció en el seu cas va ser implantar un marcapassos sense cables”, ha afirmat la doctora Laura García, membre de la Unitat d’Electrofisiologia.
Per a este primer implant, el Servici ha comptat amb el suport del doctor Juan Gabriel Martínez, del Servici de Cardiologia de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis.
Marcapassos sense cables
El marcapassos sense cables és un dispositiu de grandària molt xicoteta, d’aspecte cilíndric i a penes 2,5 cm de llarg i menys d’1 cm d’ample. Té la bateria incorporada en l’interior i no requerix cables, la qual cosa permet que es puga ancorar directament al cor mitjançant una sèrie de potes que es troben en la punta.
Quant al procediment, és poc invasiu, perquè es realitza mitjançant la punció de la vena femoral situada en l’engonal del pacient. A través d’esta vena s’introduïx el marcapassos amb un catèter que es va dirigint fins a arribar al cor. Atés que no es necessita una incisió quirúrgica ni cables, esta intervenció permet als pacients reprendre la seua vida normal de manera precoç.
“El desenrotllament de la Unitat d’Electrofisiologia de l’Hospital General Universitari d’Elx ha permés ampliar la seua cartera de servicis i oferir este tipus de procediments a determinats pacients per a millorar la seua qualitat de vida i l’atenció prestada”, ha conclòs el doctor Morillas.