Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat i l’FVMP impulsen la 23a edició del curs de Turisme Cultural de la Fundació Cañada Blanch
- El secretari autonòmic de Turisme ha participat en la inauguració del curs i ha subratllat que “el nostre posicionament com a destinació cultural s’està incrementant, i la tendència és positiva”
- En 2023 els viatges dels turistes internacionals a la Comunitat amb motivacions culturals van augmentar un 61 %, i un total de 4 milions de turistes nacionals van realitzar activitats culturals, un 46 % més
La Generalitat, a través de Turisme Comunitat Valenciana i la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, i en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), impulsen el curs de Turisme Cultural de la Fundació Cañada Blanch, que enguany celebra la vint-i-tresena edició.
Es tracta de formació especialitzada, l’objectiu de la qual se centra a analitzar la riquesa i gestió en este producte a la Comunitat Valenciana, i dirigida a emprenedors i personal de les diverses administracions que desenrotllen funcions vinculades a la gestió cultural del turisme o del patrimoni.
El curs, que ha sigut inaugurat pel secretari autonòmic de Turisme, José Manuel Camarero; la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, i la directora de la Fundació Cañada Blanch, Paula Sánchez, es desenrotlla fins a desembre amb sessions presencials i a distància.
A més, inclou tres visites taller a municipis de la Comunitat Valenciana organitzades per Turisme, i que enguany seran a la Valltorta, Bocairent i Dénia.
Durant l’obertura, el responsable de Turisme ha subratllat que “el posicionament de la Comunitat Valenciana com a destinació cultural s’està incrementant, i la tendència és positiva”.
De fet, ha assenyalat que “en 2023 la Comunitat Valenciana va rebre 18,5 milions de turistes nacionals, 4 milions dels quals van realitzar activitats culturals”. A més, “esta xifra es va incrementar respecte a l’any anterior un 46 %, la qual cosa ens indica que l’interés per este segment és creixent”, ha afegit.
Així mateix, quant al turisme internacional, “dels 10 milions que ens van visitar l’any passat, tres ho van fer per una motivació cultural, i s’ha experimentat un creixement del 61 %”, ha argumentat Camarero.
En este context, el secretari autonòmic ha recordat que “tenim un gran llegat patrimonial i cultural a conseqüència de totes les cultures que han habitat en esta terra”, i ha posat l’accent, principalment, que “la missió de la Generalitat, des del punt de vista turístic, és col·laborar en la preservació dels nostres béns, fer-los valdre i promocionar-los, sempre amb criteris de sostenibilitat”.
“L’objectiu –ha continuat– és que formen part de la nostra oferta turística i ajuden a crear economia en els municipis”, que són, en definitiva, “l’escenari real del turisme”, ha assenyalat.
Obertura IX Fòrum de Turisme de la Universitat de València
Prèviament a la inauguració del curs de Turisme Cultural, el secretari autonòmic de Turisme ha participat també en l’obertura del IX Fòrum de Turisme de la Universitat de València (UV), que enguany porta el lema ‘Conjuminar esforços per un creixement sostenible del sector turístic’.
Durant la seua intervenció, José Manuel Camarero ha volgut destacar que “este divendres, Dia Mundial del Turisme, té el lema ‘Turisme i pau’, un binomi que ens ha d’ajudar a posar fre al debat turismofòbic”, el qual ha qualificat d’“absurd”, perquè, segons ha reiterat, “el turisme ajuda a donar vida, generar pertinença i orgull i dinamitzar molts subsectors”.
En l’obertura han participat, a més, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de València, Paula Llobet; la rectora de la UV, M. Vicenta Mestre, i el degà de la Facultat d’Economia de la UV, Francisco Muñoz.