Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’IVCR+i inicia la restauració de 51 partitures de nadales del músic barroc Juan Bautista Comes pertanyents a la catedral de València

- Els treballs permetran la recuperació d’esta part important del patrimoni musical valencià, que es podrà tornar a interpretar i a estudiar
- L’arxiu de la catedral de València conserva gran part de les composicions de Comes, considerat un dels compositors més importants del Barroc espanyol
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), organisme dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, ha rebut una caixa amb 51 partitures del compositor barroc Juan Bautista Comes, procedents de l’Arxiu de la Catedral de València, per a la seua restauració.
Estes partitures es troben en un estat quasi il·legible a causa dels danys ocasionats principalment per l’oxidació de les tintes pel pas del temps. Així, els treballs que duran a terme els tècnics de l’IVCR+i possibilitaran la recuperació d’este important patrimoni musical valencià, obra d’un dels més importants compositors del Barroc espanyol, perquè es puguen tornar a interpretar i estudiar.
Les partitures sobre les quals s’actuarà formen una col·lecció composta per 51 nadales, un gènere poètic musical que durant el període barroc era de caràcter religiós i policoral a dos, tres o quatre cors, baix continu i parts instrumentals, que tradicionalment es dedicaven no solament a la Nativitat, com ocorre en l’actualitat, sinó també al Santíssim Sagrament, la Mare de Déu i els sants.
En este sentit, les nadales s’interpretaven en determinats moments de la missa i oficis religiosos dins del cicle anual litúrgic, i per esta raó es conserven col·leccions importants en els arxius, com esta de la catedral de València sobre la qual s’intervindrà ara.
Les partitures patixen l’oxidació de les tintes, que han arribat a perforar el suport de paper, especialment en les notes i pentagrames i ha ocasionat trencaments de manera lineal que generen fragments de pentagrames solts, que s’han subjectat amb cintes adhesives perquè no es perden.
A més, hi ha una sèrie de danys en el paper com, per exemple, esgarrats que, amb el pas del temps, s’han anat deteriorant fins que han fet les partitures pràcticament inconsultables.
Cal assenyalar que, per a fer estos treballs, els tècnics de l’IVCR+i comptaran amb l’assessorament de la professora i musicòloga Mireia Royo Conesa. Després de la restauració la catedral de València farà la digitalització d’estes partitures perquè puguen estudiar-se i tornar-se a interpretar.
Juan Bautista Comes
Juan Bautista Comes va nàixer a València en 1582 i es va formar musicalment com a infant de la catedral. Entre els llocs més importants que va ocupar cal ressenyar que va ser mestre de capella de la Seu de Lleida. D’ací va passar a ser ajudant de la capella musical de l’església del Real Col·legi Seminari de Corpus Christi de València.
En 1618 va arribar a Madrid a la cort dels Habsburg, i en 1628 va obtindre el càrrec de mestre de la capella musical de l’Església del Corpus Christi de València, mateix càrrec que va exercir en la catedral de València des de 1632 fins a la seua mort en 1643, per este motiu que en el seu arxiu es conserve gran part de les seues composicions musicals.