Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

El secretari autonòmic d’Indústria destaca les condicions idònies de Castelló per a “liderar la creació d’un ‘hub’ d’energia eòlica marina”

08/10/2024
El secretari autonòmic d’Indústria destaca les condicions idònies de Castelló per a “liderar la creació d’un ‘hub’ d’energia eòlica marina”
  • Felipe Carrasco ha clausurat la jornada ‘La cadena de valor de la indústria marina eòlica’, organitzada per la Fundació PortCastelló
  • Reafirma “el suport màxim” de la Generalitat davant l’oportunitat de Castelló de convertir-se en referent internacional d’este mercat emergent

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha destacat en la jornada ‘La cadena de valor de la indústria marina eòlica’, organitzada per la Fundació PortCastelló, que el port de Castelló està “davant d’una gran oportunitat de constituir-se com a pol i enclavament líder de la indústria eòlica marina”.

En la seua intervenció ha posat l’accent en les “condicions idònies” del port de Castelló “per a la creació d’un hub d’energia eòlica marina”, per la seua localització al Mediterrani, la proximitat dels llocs d’ubicació, l’experiència que té tant en la importació com l’exportació de material eòlic i la disponibilitat de terrenys.

S’estima que els 420.000 metres quadrats de la zona d’expansió de la dàrsena sud per a nous usos vinculats a la fabricació de plataformes eòliques marines tenen capacitat per a acollir fins a 3 terminals de 250 metres de línia d’atracada. Segons ha apuntat el secretari, això el convertirà en el port del Mediterrani amb més superfície disponible, cosa que “col·locarà Castelló en una situació de lideratge espectacular”.

Per a Carrasco, la Comunitat Valenciana compta amb tots els elements “per a liderar la transició energètica a Espanya”, no només en la generació d’energia mitjançant fonts renovables, sinó per a encapçalar la creació d’un teixit industrial associat al desenrotllament d’estes fonts d’energia i capdavanter i referent en l’àmbit internacional.

Per a dur-ho a terme -ha explicat-, des del Consell “s’està treballant intensament” en este àmbit, a través de la col·laboració publicoprivada, impulsant l’atracció d’inversions i apostant pels grans projectes i les seues sinergies, com la gigafactoria de bateries elèctriques i el clúster de l’hidrogen verd HyVal.

En este sentit, la creació d’un hub d’indústria eòlica marina “està en plena sintonia amb esta estratègia i amb la mateixa estratègia europea”, que ha establit l’objectiu de produir almenys el 45 % de la seua energia a partir de fonts renovables per a l’any 2030, ha afegit.

La indústria marina eòlica, mercat emergent

El secretari ha reafirmat “el suport màxim” de la Generalitat per a facilitar el desenrotllament d’este hub “que posicionarà la Comunitat Valenciana com un referent industrial en el context espanyol i europeu, i generarà ocupació de qualitat, benestar i desenrotllament sostenible per a tota la ciutadania”.

Carrasco ha insistit que el port de Castelló té “l’oportunitat magnífica de ser part vital de la cadena de subministrament i hub logístic” per al desenrotllament de projectes renovables marins a Espanya i en mercats internacionals, atraure la instal·lació d’empreses vinculades al sector eòlic i diversificar els tràfics del port d’importació i d’exportació, “atés que cal importar les peces necessàries per al seu acoblament i posteriorment enviar-les als països de destinació”.

Cal destacar que, en el curt termini, Europa ha establit com a objectiu tindre almenys 111 gigawatts de capacitat instal·lada d’energia eòlica marina per a l’any 2030, la qual cosa suposa més d’un 100 % d’increment sobre l’objectiu inicial.

L’energia eòlica marina -ha subratllat- “exercirà un paper important en la consecució d’este objectiu, com s’arreplega en l’Estratègia de la Unió per a l’energia renovable marina aprovada pel Parlament Europeu, que seguix dos objectius: descarbonitzar la producció elèctrica i reduir la dependència del continent als hidrocarburs russos”.

Galeria d'imatges