Hisenda i Economia
DOGV

La Generalitat destina 290.000 euros per a fomentar la participació en projectes de cooperació territorial europea

11/10/2024
La Generalitat destina 290.000 euros per a fomentar la participació en projectes de cooperació territorial europea
  • Els programes inclosos en la convocatòria de subvencions són Interreg Europe, Interreg Med / Euromed, Interreg Sudoe, ENI CBC MED, Interreg NEXT MED i Urbact
  • La directora general de Fons Europeus destaca que amb esta convocatòria es pretén “incentivar la participació de les institucions de la Comunitat en projectes europeus”

La Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, a través de la Direcció General de Fons Europeus i Sector Públic, convoca subvencions per un import global de 290.000 euros per a impulsar la participació en projectes de cooperació territorial europea.

Segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), estes subvencions tenen com a objectiu donar suport a la participació d’entitats i institucions de la Comunitat Valenciana en projectes de cooperació territorial europea en els períodes 2014-2020 i 2021-2027. En concret, estos projectes hauran d’haver sigut iniciats a partir de l’1 de gener de 2019 i podran estar encara vigents a la data de presentació de sol·licituds en esta convocatòria.

Els programes inclosos en la convocatòria són Interreg Europe, Interreg Med, Interreg Euromed, Interreg Sudoe, ENI CBC MED, Interreg NEXT MED i Urbact.

La directora general de Fons Europeus i Sector Públic, Mar González, ha assenyalat que l’objectiu d’esta convocatòria “és incentivar la participació de les institucions de la Comunitat Valenciana en projectes europeus, finançant aquella part del pressupost del seu projecte que no ha sigut cofinançada per la Unió Europea”.

Mar González ha destacat la importància d’impulsar la participació de les nostres institucions en projectes europeus, no només en la part econòmica que es rep d’Europa, sinó també “en l’intercanvi del coneixement i l’experiència que s’adquirix en projectes en els quals hi ha socis de regions diferents d’Europa i a on es compartixen bones pràctiques, afrontant les solucions des d’una perspectiva més global”.

Entitats beneficiàries

Poden ser entitats beneficiàries les que conformen el Sector Públic de la Generalitat; les entitats locals previstes en la legislació autonòmica en matèria de règim local de la Comunitat, els seus consorcis i les seues entitats públiques dependents; universitats i els seus consorcis i centres adscrits amb seu o domicili social a la Comunitat Valenciana; entitats privades, i empreses amb seu o domicili social a la Comunitat.

Les entitats beneficiàries hauran de ser líders o sòcies participants d’un projecte desplegat, finalitzat o en desenrotllament, bé dins o fora de la Comunitat en els períodes 2014-2020 i 2021-2027, que haja sigut aprovat i compte amb el corresponent acord de subvenció subscrit entre l’entitat beneficiària i l’organització que va convocar i va concedir l’ajuda procedent d’un projecte dels programes europeus que s’inclouen en la convocatòria.

Programes inclosos en la convocatòria

Amb esta convocatòria, la Direcció General de Fons Europeus ha pretés donar prioritat als programes de cooperació territorial europea. En este sentit, Interreg és un dels principals instruments de la política de cohesió de la Unió Europea que es dirigix al suport de la cooperació territorial europea mitjançant el finançament de projectes. La seua finalitat és afrontar els reptes comuns de manera conjunta i trobar solucions compartides en diversos camps com la salut, el medi ambient, la investigació, l’educació, el transport i l’energia sostenible, entre altres.

Entre els programes inclosos en la convocatòria es troba el programa Interreg Europe que ajuda els governs regionals i locals de tota Europa a desenrotllar i aplicar millors polítiques públiques. A més, tracta de garantir que la inversió pública, la innovació i els esforços d’implementació conduïsquen a un impacte integrat i sostenible.

Per la seua banda, el programa Interreg Med / Euromed té com a principal finalitat promoure el creixement sostenible en l’àrea del Mediterrani mitjançant el finançament de projectes a través d’un enfocament de cooperació integrat i territorial. Així, la seua configuració transnacional permet abordar els desafiaments més enllà de les fronteres nacionals en aspectes com l’impuls de l’economia baixa en carboni, la protecció dels recursos naturals i culturals i l’enfortiment de la innovació.

Quant a Interreg Sudoe, ajuda en el desenrotllament regional en el sud-oest d’Europa i promou esta mena de cooperació per a resoldre problemes comuns, com ara la baixa inversió en investigació i desenrotllament, la competitivitat dèbil de les pimes i l’exposició al canvi climàtic i els riscos ambientals.

El programa Interreg NEXT MED pretén contribuir a un desenrotllament intel·ligent, sostenible i just per a tots en tota la conca mediterrània donant suport a una cooperació equilibrada, duradora i de gran abast, i una governança multinivell. La seua funció és finançar projectes de cooperació que aborden reptes socioeconòmics, mediambientals i de governança conjunts a escala mediterrània.

Pel que fa al programa ENI CBC MED, s’engloba dins de la política europea de veïnatge i els seus principals objectius s’orienten a la promoció del desenrotllament econòmic i social, així com abordar els desafiaments comuns amb el medi ambient.

Finalment, el programa Urbact promou el desenrotllament integrat per a ajudar les ciutats a aplicar la integració horitzontal i vertical de les polítiques. En concret, promou el desenrotllament urbà sostenible, capacitant les ciutats per a desenrotllar, en col·laboració, solucions davant dels desafiaments urbans més importants.

Galeria d'imatges