Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
El Museu de les Ciències organitza la jornada científica ‘Cajal continua viu: Un crit per la neurociència’, que reflexiona sobre el llegat i la influència del Premi Nobel

- Esta activitat, d’accés lliure, té lloc el dijous 17 d’octubre a partir de les 19.00 hores i forma part del cicle de divulgació científica ‘Actualitat’
El Museu de les Ciències ha organitzat la jornada científica ‘Cajal continua viu: Un crit per la neurociència’ en homenatge a Santiago Ramón y Cajal, per a acostar al públic la vida i el llegat del cèlebre científic. Considerat un dels investigadors més importants i influents de la història, en 1906 va rebre el Premi Nobel de Medicina pels seus treballs sobre l’estructura del sistema nerviós.
L’esdeveniment, d’accés lliure i que tindrà lloc el dijous 17 d’octubre, a partir de les 19.00 hores a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, inclou projeccions audiovisuals, una conferència i una taula redona amb experts destacats en la figura i obra del científic. També s’exhibirà una xicoteta mostra expositiva amb elements originals de Santiago Ramón y Cajal en la zona d’accés a l’Auditori.
La doctora Guillermina López Bendito, professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques CSIC i líder de grup en la Unitat de Neurobiologia del Desenrotllament de l’Institut de Neurociències d’Alacant; Premi Jaume I en Investigació Mèdica 2023, i membre del Comité d’Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències, ha impulsat esta jornada per a reflexionar sobre el llegat de Cajal i la seua influència contínua en la neurociència, que coincidix, a més, amb el 90é aniversari de la defunció del científic.
La trobada serà moderada per l’escriptor i divulgador científic Pere Estupinya i comptarà amb la participació del doctor Juan Andrés de Carlos Segovia, investigador científic en l’Institut Cajal (CSIC); la doctora Laura López Mascaraque, investigadora que lidera el grup d’investigació Llinatges i Heterogeneïtat Neural en l’Institut Cajal; el doctor Fernando de Castro Soubriet, cap del Grup de Neurobiologia del Desenrotllament de l’Institut Cajal, i el doctor Santiago Ramón y Cajal, del Departament d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i catedràtic de la Universitat de Barcelona.
Després de la conferència ‘Cajal i el seu llegat’, impartida pel doctor Juan Andrés de Carlos Segovia, començarà la taula redona en la qual s’abordarà la seua extraordinària contribució científica (és reconegut universalment com al fundador de la moderna neurociència) i la seua rellevància com a referent cultural i símbol internacional de la ciència espanyola.
En este sentit, la taula redona també oferirà un espai per a reflexionar sobre fins a on van arribar les contribucions de l’Escola de Cajal i els desafiaments que afronta la neurociència actual i com les noves tècniques i els enfocaments permeten expandir les fronteres del coneixement que Cajal va iniciar. Este acte forma part de la celebració de l’Any d’Investigació Ramón y Cajal, designat pel Govern d’Espanya com a esdeveniment d’especial interés públic, que s’estén des de l’1 de gener de 2022 fins al 31 de maig de 2025.