Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca

La Conselleria d’Agricultura està donant suport a línies d’investigació per a lluitar contra les plagues que afecten els cítrics de la Comunitat Valenciana

15/10/2024
La Conselleria d’Agricultura està donant suport a línies d’investigació per a lluitar contra les plagues que afecten els cítrics de la Comunitat ...
  • El secretari autonòmic d’Agricultura ha inaugurat el XIV Congrés Citrícola de l’Horta Sud, organitzat pel Grup Cooperatiu Cajamar i l’Ajuntament de Picassent
  • “La innovació per a l’obtenció de noves varietats de mandariner és estratègica perquè la nostra citricultura siga competitiva en un món comercial globalitzat”

El secretari autonòmic d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Vicente Tejedo, ha explicat a Picassent que “la Conselleria està donant suport a línies d’investigació per a lluitar contra les plagues que afecten els nostres cítrics” i ha esmentat les ajudes del Consell per a lluitar contra la plaga del cotonet per valor d’1,7 milions d’euros, de les quals s’han beneficiat 526 agricultors.

“Els nous mètodes d’obtenció de varietats, com l’edició genòmica, poden aconseguir varietats de cítrics més tolerants a plagues i malalties”, ha apuntat Tejedo.

“També es poden aconseguir varietats més resilients a les conseqüències de l’escalfament global i amb millor adaptació a condicions de sequera, a més de fruites que puguen romandre més temps en l’arbre i en el lineal de supermercats i grans superfícies, per a reduir d’esta manera el desaprofitament alimentari”, ha afegit el secretari autonòmic.

Durant la inauguració del XIV Congrés Citrícola de l’Horta Sud, organitzat pel Grup Cooperatiu Cajamar i l’Ajuntament de Picassent, Tejedo ha assenyalat que “la investigació i la innovació per a l’obtenció de noves varietats de mandariner són estratègiques perquè la nostra citricultura siga competitiva en un món comercial globalitzat”.

En el seu discurs, el secretari autonòmic ha recordat que la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, a través de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), està desenrotllant varietats irradiades i triploides de mandariner que es caracteritzen per no pol·linitzar ni ser pol·linitzades, “per la qual cosa s’elimina el problema de la ‘pinyolà’ i fa que el cultiu dels cítrics valencians siga més sostenible i respectuós amb la cria i l’aprofitament de les abelles mel·líferes”.

L’objectiu de la jornada, a la qual també han assistit l’alcaldessa de Picassent, Conxa Garcia, i representants de Cajamar, és conéixer l’oferta de noves varietats, tant de l’IVIA com de les diverses empreses, així com abordar el procés d’innovació i renovació varietal.

Els experts assistents a la trobada han debatut sobre noves varietats de taronja i mandarina i tendències del sector citrícola en una cita clau per a l’agricultura valenciana.

Producció citrícola

Cal recordar que els cítrics són el principal cultiu de la Comunitat Valenciana. Ocupen, com ha recordat Tejedo, una superfície de 155.785 hectàrees i una producció pròxima a 3 milions de tones, i la Comunitat Valenciana és la primera productora de cítrics d’Espanya, amb prop del 50 % de la producció citrícola espanyola.

La taronja dolça, amb una producció d’1,2 milions de tones, és el principal grup; seguit del grup mandarina, amb 1,14 milions de tones, i de la llima, que presenta al voltant de 350.000 tones. L’objectiu de pràcticament tota la producció citrícola de la Comunitat Valenciana és el consum en fresc i la seua destinació principal, els mercats europeus.

Galeria d'imatges