Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat i els ajuntaments col·laboren en la lluita contra les agressions sexuals
- La secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat ha visitat el Punt Violeta instal·lat a Onda amb motiu de les festes locals
- La carpa oferix informació, assessorament i atenció a possibles víctimes d’agressions sexuals i permet fer proves de detecció de drogues de submissió
La secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, ha destacat el treball conjunt que s’està duent a terme entre els ajuntaments de la Comunitat Valenciana i la Generalitat per a lluitar contra les agressions sexuals, especialment durant les festes locals.
Asunción Quinzá s’ha expressat així durant la visita que ha fet este dimarts a la localitat castellonenca d’Onda, a on la Conselleria d’Igualtat ha instal·lat un Punt Violeta amb motiu de les tradicionals festes del municipi, que se celebren del 22 al 31 d’octubre.
Un total de 97 ajuntaments han sol·licitat la instal·lació de carpes Violeta per a contribuir a evitar agressions sexuals durant les festes patronals. Per això, Quinzá ha incidit en el fet “és una lluita en la qual tots sumen, i Onda és una prova més de la importància que té per als municipis de la Comunitat Valenciana l’eliminació d’esta xacra”.
El Punt Violeta d’Onda oferix informació, assessorament i atenció a possibles víctimes d’agressions sexuals. Esta instal·lació forma part de la xarxa d’oficines itinerants que presten servici en festivals de música i festes patronals en tota la Comunitat Valenciana.
A més, permetrà la realització de proves de detecció de drogues de submissió, una de les mesures preventives que la Generalitat ha impulsat per a augmentar la seguretat en esdeveniments multitudinaris.
La secretària autonòmica ha recordat a les víctimes que “no estan soles” i que disposen dels nombrosos recursos de la Generalitat a la seua disposició “perquè per al Consell la violència contra les dones és prioritària”.
Així mateix, ha destacat la labor de conscienciació i la formació de tots els agents implicats per a avançar en l’eliminació de l’estigmatització. “Cada vegada més víctimes s’atrevixen a denunciar, la qual cosa demostra la utilitat i necessitat de totes les ferramentes que des del Consell estem reforçant i millorant”.
Mesures impulsades pel Consell
Asunción Quinzá ha detallat les iniciatives que la Generalitat ha desplegat per a lluitar contra les agressions sexuals.
En concret, s’ha referit al telèfon de prevenció 24 hores 900 22 00 22, servici que ha rebut 421 telefonades des de la seua posada en marxa el mes de març fins a agost de 2024.
També ha ressaltat el protocol d’actuació contra les violències sexuals en espais d’oci de la Comunitat Valenciana, al qual ja s’han adherit 64 municipis, a més d’altres 10 que estan en procés. Sobre este aspecte, ha avançat que “la Conselleria està treballant en l’extensió del protocol a tots els locals d’oci de la Comunitat, atés el compromís del Consell de crear entorns segurs i lliures de violència sexual”.
Estes iniciatives s’unixen als servicis que presta la Xarxa Centres Dona, que inclou un servici d’atenció telefònica; així com els centres dona 24 Hores, que ja funcionen a Alacant, Castelló i València; els centres dona 14 hores de Dénia i Torrevieja; i els centres dona rural i d’interior de Sant Mateu, Segorbe, Yátova, Xàtiva i Elda.
Esta xarxa, en el primer semestre de 2024, ha registrat un total de 35.494 telefonades, un 3 % més que en el mateix període de 2023, i els centres han atés 6.999 dones, un 17 % més que l’any anterior.
Altres mesures que Quinzá ha enumerat són les destinades a fomentar la inserció de víctimes d’agressió sexual, com els convenis per a la inserció laboral amb entitats com Adecco, Atende, Ecca Social o Adams Formación.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Secretària autonòmica, Asunción Quinzá