Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat impulsa la Comissió Permanent de Selecció per a optimitzar els processos selectius i afrontar el relleu generacional del personal
- El nou Pla estratègic de recursos humans de l’Administració de la Generalitat preveu la creació d’esta comissió els integrants de la qual tindran dedicació exclusiva i formació especialitzada
- La consellera d’Hisenda destaca que esta ferramenta permetrà a la Generalitat “ser referent en la gestió dels recursos humans i incorporar persones que tinguen molt a aportar”
- La responsable de l’Administració pública valenciana inaugura l’XI edició del Congrés d’Innovació Pública #Novagob2024
La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha anunciat que la Generalitat constituirà pròximament la Comissió Permanent de Selecció del funcionariat com a primer pas per a implantar el nou model de selecció valencià, basat en la incorporació de nous perfils, la formació contínua i el lideratge públic.
Ruth Merino ha explicat que este òrgan estarà integrat per professionals “dedicats exclusivament a millorar la qualitat dels processos selectius, a dotar-los de més coherència, d’adequar-los a les necessitats de la ciutadania i ajustar-los als nous perfils professionals”.
Ruth Merino ha fet este anunci durant la inauguració de l’XI edició del Congrés d’Innovació Pública #Novagob2024 que se celebra en Las Naves de València i a on la Generalitat presenta el seu nou Pla estratègic de recursos humans.
“Per a aconseguir l’eficiència i la qualitat en l’Administració autonòmica valenciana hem de continuar dissenyant processos selectius que ens permeten seleccionar les persones més competents. Per este motiu, la Comunitat aspira a ser referent en la gestió dels recursos humans i incorporar persones que tinguen molt a aportar”, ha manifestat la consellera Ruth Merino, qui ha subratllat el “relleu generacional sense precedents” al qual totes les administracions s’enfronten en major o menor mesura.
La responsable de l’Administració pública valenciana també ha exposat durant la seua intervenció “la busca de fórmules innovadores que atraguen els més jóvens”, i ha citat com a exemples, el disseny d’estratègies de comunicació a través de l’ús de plataformes digitals, xarxes socials o creació de campanyes que mostren les oportunitats i l’impacte positiu de treballar en l’administració pública.
Eixos del Pla estratègic de recursos humans
Després de la sessió inaugural, el director general de Funció Pública, Javier Lorente, ha presentat el Pla estratègic de recursos humans de la Generalitat 2024-2027 durant la sessió que ha fet amb el títol ‘Què i com planificar en la gestió de recursos humans en l’Administració’.
Lorente ha ressaltat que l’objectiu d’este pla se centra a “definir el marc d’actuacions que certifiquen que la Generalitat tinga una funció pública completament professionalitzada, estable, competent i íntegra”.
El pla estratègic es basa en tres eixos principals: la millora dels procediments de selecció del funcionariat, el reciclatge continu de l’empleat públic en capacitats i competències d’acord amb els nous perfils que demanda la societat i l’avaluació i impuls del servici públic des de la perspectiva d’aportar valor a la ciutadania.
Entre altres qüestions, la millora dels processos de selecció permetrà augmentar la qualitat de les tasques d’avaluació dels aspirants per a adequar-les a les exigències reals de treball; reduir la diferència de criteris entre tribunals; agilitzar els processos selectius; o aconseguir una major coherència i proporcionalitat en establir el nivell de dificultat de les proves d’acord amb el grup de pertinença de les places convocades.
Segons reflectix el pla, este nou model de selecció valencià té com a objectiu fonamental superar el caràcter exclusivament memorístic de les proves tradicionals i combinar-les amb unes altres que mesuren les destreses i habilitats dels aspirants.
En els processos selectius s’aniran incloent proves en les quals tindran més pes específic les pràctiques i l’avaluació de competències generals, sempre en funció dels criteris de les corresponents monografies professionals. També es preveu l’obligació de superar un curs selectiu que caldrà fer abans de la prova final.
Quant a l’estructura, el pla es desplega en set línies d’intervenció i 25 projectes associats amb els quals s’aspira a una millora profunda del servici públic valencià.
En concret, estes línies se centren a planificar la renovació generacional mitjançant una eficaç gestió provisional d’efectius; implantar el model valencià de selecció; dinamitzar el servici públic; assegurar les capacitats que necessita la Generalitat; digitalitzar la gestió de l’ocupació pública; desenrotllar la millora reguladora de la funció pública valenciana, i enfortir el sentit de pertinença a una administració orientada als valors de servici públic.
Està previst que la resolució d’aprovació del Pla estratègic de recursos humans de la Generalitat 2024-2027 es publique en la pàgina web de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública i s’informarà de la seua inserció a les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial de Funció Pública de la Generalitat.
Reptes de la innovació pública
Este congrés, coorganitzat per la Fundació NovaGob, la Direcció General de Funció Pública i l’Ajuntament de València, s’ha consolidat com un espai anual de trobada en el qual participen experts, professionals de l’Administració pública, acadèmics i societat civil amb la finalitat d’analitzar i debatre sobre els reptes i oportunitats que afronta la innovació pública en l’actualitat.
També es pretén difondre i reconéixer les millors iniciatives en matèria d’innovació pública, així com connectar projectes i persones de diferents àrees amb el propòsit de generar transferències de coneixement i sinergies que contribuïsquen a impulsar la innovació en el sector públic.
Línies temàtiques del congrés
En concret, en esta edició els principals eixos temàtics giraran entorn de la innovació pública, la transició digital i intel·ligència artificial; persones en el sector públic (obertura, talent i igualtat); bon govern; transformació administrativa, canvi cultural i resistència al canvi; transició verda i prospectiva i gestió de crisi.
Igualment, durant estes sessions de treball es focalitzarà l’atenció en la sostenibilitat aplicada a l’Administració pública i la seua labor impulsora respecte al comportament mediambiental i social de les empreses a través de la contractació pública, d’acord amb l’elecció de València com a Capital Verda Europea 2024.