Sanitat
Dia Mundial Ictus

El Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana activa el Codi Ictus en 1.578 ocasions durant el 2024

29/10/2024
El Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana activa el Codi Ictus en 1.578 ocasions durant el 2024
  • Per províncies, 226 correspon a assistència en la província de Castelló, 504 en la d’Alacant i 848 en la de València
  • Sanitat amplia els requisits per a activar el protocol amb l’objectiu que el pacient siga atés en la major brevetat

 

El Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) ha activat el Codi Ictus en 1.578 ocasions des de l’1 de gener fins al 24 d’octubre d’enguany, en considerar que la simptomatologia del pacient complia amb els criteris establits en el protocol d’atenció a esta malaltia. Es tracta de dades que dona a conéixer la Conselleria de Sanitat amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus que se celebra el 29 d’octubre.

Cal destacar que la Conselleria de Sanitat ha ampliat els requisits establits per a confirmar una sospita d’ictus, de manera que, davant de qualsevol símptoma relacionat amb esta patologia, el pacient puga rebre l’atenció sanitària que requerix al més prompte possible.

Per províncies, durant este any, el Codi Ictus s’ha activat en 226 ocasions per l’atenció a pacients de la província de Castelló que complien amb els criteris que arreplega el protocol.

Quant a la província d’Alacant, el CICU ha rebut 504 telefonades que han motivat l’activació del codi i a la província de València s’han coordinat 848 assistències per este motiu.

Perfil dels pacients

El perfil dels pacients dels incidents gestionats pel CICU és el d’un home principalment amb una edat compresa entre els 70 i 89 anys en el conjunt de la Comunitat Valenciana. Així, en el cas de Castelló i València la majoria són persones d’edats entre 80 i 89 anys, mentres que a Alacant són d’entre 70 i 79 anys.

Quant al sexe, a Alacant es van atendre 288 hòmens (57,14 %) i 216 dones (42,86 %), mentres que a Castelló els hòmens van ser atesos en un 55,31 % d’ocasions davant d’un 44,69% de dones (125 hòmens i 101 dones). Així mateix, a València, la proporció és d’un 51,30% d’hòmens i un 48,70% de dones (435 hòmens i 413 dones).

D’altra banda, els hospitals de la Comunitat Valenciana van registrar l’any 2023 més de 10.000 atencions a pacients a causa d’un ictus. Per províncies, 3.921 pacients corresponien a la província d’Alacant, 1.196 a Castelló i 4.910 a València.

Codi Ictus

La Conselleria de Sanitat disposa d’una guia d’actuació assistencial en la qual estan implicats els diferents recursos sanitaris, des dels servicis d’emergència fins als especialistes dels centres hospitalaris, ja que en l’atenció a l’ictus el factor temps i la coordinació dels recursos és clau per a una millor atenció del pacient.

Per això, davant qualsevol símptoma d’alarma que puga estar relacionat amb un ictus és molt important posar-se en contacte amb els servicis d’emergència a través del 112. D’esta manera, els professionals podran avaluar l’activació del Codi Ictus, procedir al trasllat immediat del pacient a l’hospital adequat perquè siga atés pels especialistes en Neurologia i iniciar com més prompte millor el tractament idoni.

Els principals símptomes de sospita d’ictus són: la dificultat a l’hora de parlar i entendre; boca torta; pèrdua de força o sensibilitat en la mitat del cos (cara, braç i cama del mateix costat); mal de cap molt intens i d’inici brusc; pèrdua brusca de l’equilibri o estabilitat i afectació de la visió en un o els dos ulls.

Galeria d'imatges