President

El Centre de Coordinació d’Emergències establix el nivell roig per fortes pluges en el litoral sud de València

03/11/2024
  • Els reis, el president del Govern i el de la Generalitat assistixen a la reunió del CECOPI, a on s’ha fet el seguiment de la situació
  • S’ha enviat un nou avís ES-Alert que advertix de precipitacions intenses 

El Centre de Coordinació d’Emergències ha establit el nivell roig per fortes pluges en el litoral sud de la província de València. Així s’ha informat en el transcurs del CECOPI, que s’ha reunit este diumenge en el Centre de Coordinació d’Emergències i al qual han assistit Ses Majestats els Reis Felip i Letícia, acompanyats pel president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Durant la reunió, s’ha informat el CECOPI que, davant la informació rebuda de part d’AEMET, s’establia el nivell roig d’alerta per fortes pluges en el litoral sud de la província de València. De fet, a les 16.39 hores s’ha enviat una alerta de Protecció Civil mitjançant el sistema ES-Alert informant la població de les zones afectades que es registraran ruixats localment intensos en eixa zona i que se seguisquen les recomanacions de Protecció Civil i el 112 a través dels canals oficials.

A més, per a la comarca de l’Horta Sud s’ha establit el nivell taronja d’alerta davant de nous episodis de pluges per a la vesprada-nit d’este diumenge. Davant d’esta situació i la important vulnerabilitat de vies, vivendes i infraestructures dels municipis afectats, el CECOPI recomana a la població extremar la precaució i seguir els consells d’autoprotecció, especialment en les poblacions més danyades per la inundació.

En este sentit es recorda a la població que ha de romandre a les seues cases i, si pot ser, en zones elevades o, si s’està en l’exterior, resguardar-se en punts alts, no circular per les carreteres; no acostar-se a les zones costaneres; no travessar túnels inundables, rius ni barrancs; retirar els vehicles de zones inundables i fer cas, en tot moment, a les indicacions de les autoritats i els servicis de Protecció Civil.

Durant la reunió del CECOPI, el rei Felip ha sigut informat sobre els treballs que s’estan duent a terme per a atendre la població dels municipis afectats. L’operatiu desplegat treballa en el sanejament, el rescat de víctimes, la busca de desapareguts, així com en les labors de neteja, en el repartiment de productes bàsics i assistència sanitària i psicològica.

En este sentit, s’ha informat els monarques que s’ha recuperat el 98 % del subministrament elèctric en les zones afectades, si bé es poden registrar alguns problemes en alguns punts a on les instal·lacions privades i els edificis seguixen afectats o presenten avaries.

D’altra banda, s’avança en el restabliment de la xarxa de sanejament i subministrament d’aigua i, per a dur-ho a terme, s’ha enviat un reforç de quasi un centenar de fontaners per a reparar les connexions de la xarxa general en els edificis particulars. En este moment, totes les zones afectades compten amb servici d’aigua potable que es pot usar per a higiene i tasques de neteja, però no té la qualitat suficient per al consum humà en els municipis afectats. De fet, equips de la Conselleria de Sanitat analitzen ja, cada dia, la qualitat de l’aigua mentres es treballa en la reconstrucció de les depuradores.

Pel que fa al gas, dotze municipis –Alfafar, Benetússer, Catarroja, Chiva, Cheste, Massanassa, Paiporta, Utiel, Albal, Loriguilla i els polígons industrials de Riba-roja de Túria– seguixen sense servici. Per a escometre esta reparació, els tècnics han d’esperar que avancen més les tasques de neteja i desenrunament de les zones afectades i les connexions de servici particulars per a garantir la seguretat.
 
En referència a les telecomunicacions, s’està revisant tota la xarxa mòbil amb els diversos operadors i s’ha decidit suplir amb radioenllaços les àrees sense cobertura. A més, la Generalitat obrirà els punts wifi dels centres educatius per a donar servici a aquells llocs a on les xarxes se saturen i s’habilitaran connexions via satèl·lit per a garantir la comunicació amb les zones afectades.

En l’àmbit dels transports i la logística, la Direcció General de Trànsit ha informat que es limitarà la circulació de vehicles pesants des de les 22.00 hores d’este diumenge fins a les 7.00 del matí per la V-30, la V-31, l’A-3 i l’A-7 a la província de València, amb l’excepció d’aquells combois amb béns de primera necessitat. La Conselleria d’Infraestructures ultima itineraris alternatius de transport per a viatgers amb autobús en les zones afectades.

Mentrestant, sobre el terreny estan desplegats al voltant de 5.000 efectius militars i al voltant de 2.100 mitjans tècnics. També s’han desplegat més de 1.700 efectius dels consorcis provincials de bombers, Bombers Forestals de la Generalitat i Protecció Civil, així com més de 300 bombers d’altres autonomies. En l’àmbit de la seguretat ciutadana, el Cos Nacional de Policia manté operatius al voltant de 1.800 agents i la Guàrdia Civil, 2.750 més, junt amb més de 440 efectius de les diverses policies locals. De fet, durant la nit de dissabte a diumenge es van practicar 23 detencions per pillatge i saquejos, 16 de les quals van ser en el Centre Comercial Bonaire.

D’altra banda s’han posat en marxa tres oficines per a la recepció de denúncies per desaparicions durant la DANA a Algemesí (central de la Policia Local), Alfafar (edifici de Servicis Socials Municipals) i Paiporta (Ajuntament). En estes oficines s’atendrà de manera integral els afectats tant en la presentació de la denúncia com la seua tramitació i l’atenció integral psicosocial.