Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat reforça el pla de gestió de residus en les zones afectades per la DANA amb l’activació de cinc punts de transferència a abocadors

12/11/2024
  • L’objectiu és buidar els punts d’apilament dels municipis al més prompte possible i allunyar els residus de les poblacions
  • Els punts de transferència són espais intermedis a on els residus podran ser emmagatzemats abans del seu trasllat als abocadors

 

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori està reforçant el pla de gestió de residus en les zones afectades per la DANA amb l’activació de cinc punts de transferència a abocadors per a procedir al buidatge dels punts d’apilament local (PAL).

L’objectiu d’esta nova mesura és allunyar de les poblacions, al més prompte possible, els residus acumulats en els PAL, i la disposició dels cinc punts de transferència, situats a una distància suficient de les àrees residencials, permetrà gestionar els residus de manera més efectiva i minimitzar l’impacte ambiental i sanitari en les comunitats afectades.

Esta estratègia garantix que els residus recol·lectats en els PAL siguen traslladats a estos cinc espais intermedis, a on podran ser emmagatzemats de manera temporal, abans del seu enviament els abocadors.

D’esta manera, el pla de reforç proposa una sèrie de rutes per al buidatge de cada PAL i el trasllat als 5 punts de transferència. Algunes d’estes rutes poden fer-se de manera simultània, amb un horari nocturn establit de 22:00 a 6:00 hores.

Els cinc punts de transferència són: la planta de tractament de residus d'Hornillos a Quart de Poblet; una parcel·la sense ús a Manises; el punt de transferència d’Alfafar instal·lat en l’antic camp de futbol; el de Catarroja, en la via de servici de la pista de Silla, així com el punt de transferència de Picassent, situat en l’antiga pedrera de la rajolera Almudíver.

Procés de recollida de residus

El procés de recollida de residus s’inicia en les parcel·les situades en àrees annexes al nucli urbà, els PAL, a on els veïns van depositant estris. D’allí, es traslladen a estos cinc punts de transferència més grans i amb més capacitat, allunyats de les vivendes i de zones residencials.

Posteriorment, són transportats fins als abocadors i pedreres que s’han habilitat per a això, a on romandran fins que siga possible dur a terme els tractaments corresponents per a la seua correcta gestió.

El dispositiu especial de recursos i mesures extraordinàries impulsat per la Generalitat permet ja la retirada d’aproximadament 3.500 tones diàries de residus. Per a fer-ho, s’ha realitzat una ampliació de la capacitat dels abocadors, s'han implementat noves àrees en el seu entorn, la qual cosa permet augmentar significativament la quantitat de residus que poden ser emmagatzemats de manera segura.

A través d’esforços coordinats i el treball durant les 24 hores del dia, es reforça la capacitat de recol·lecció i atenció a les necessitats urgents de les poblacions afectades, i així s’oferix una resposta eficaç a una situació sense precedents.