Justícia i Administració Pública

Emergències advertix a ajuntaments i organismes de la necessitat d’adoptar mesures preventives davant l’impacte que pot causar la pròxima DANA

12/11/2024
Emergències advertix a ajuntaments i organismes de la necessitat d’adoptar mesures preventives davant l’impacte que pot causar la pròxima DANA
  • El CECOPI acorda emetre un avís especial davant del pronòstic d’AEMET i l’impacte sever que pot causar en les poblacions afectades
  • L’operatiu centra els esforços en la retirada del llot i insta a classificar este residu per a poder retirar-lo a les zones d’apilament
  • El pla de xoc de retirada d’estris permet evacuar 10.000 tones en només 24 hores i l’objectiu és aconseguir les 15.000 tones al dia

La directora general de Prevenció d’Incendis, Rosa Tourís, ha informat de l’última hora sobre els treballs que s’estan efectuant sobre el terreny, després de la celebració de l’última reunió del CECOPI, en la qual han participat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres.

La portaveu ha explicat que el Centre de Coordinació d’Emergències ha informat a través d’un avís especial els ajuntaments i tots els organismes de l’impacte per les pròximes precipitacions i la preparació de mesures preventives.

Este avís, ha indicat, “assenyala que la província de València es manté en situació 2 a conseqüència dels efectes de la DANA iniciada el dia 29 d’octubre”.

Tourís ha explicat que després dels avisos de fenòmens meteorològics adversos emesos per AEMET, “el CECOPI ha acordat que, amb independència dels llindars establits per a cada nivell de risc, l’impacte de les precipitacions pot aconseguir el seu valor màxim de severitat per les quantitats ja acumulades en el terreny i l’estat del clavegueram, entre altres factors”.

La directora general ha avançat que “és important traslladar als municipis en els quals l’activitat escolar implique el desplaçament de l’alumnat o professorat que puguen prendre mesures específiques, inclosa la suspensió de les classes, sempre a criteri propi de cada ajuntament”. Mesures, ha afegit, “que han de ser adoptades amb l’antelació suficient per a evitar estos desplaçaments”.

Rosa Tourís ha insistit que hi ha altres mesures adoptades des de l’inici d’este episodi per a reduir la mobilitat i previndre les conseqüències d’un fenomen meteorològic advers, entre les quals, el teletreball.
Així mateix, ha recordat que “tots els consells, les actualitzacions de la situació d’alerta i les recomanacions apareixen en la web del 112-Comunitat Valenciana”.

El segon focus d’interés de l’operatiu és la retirada d’estris i llots. En esta línia, ha indicat que el pla especial de residus activat fa 48 hores ha permés que només en un dia puguem evacuar 10.000 tones de residus de la DANA, una dada significativa tenint en compte que la ciutat de València genera en un any poc més d’eixa quantitat, que se situa en una mitjana de 12.000 tones.

“Eixe pla impulsat des de Medi Ambient s’intensificarà molt més. L’objectiu que s’ha traslladat al CECOPI és retirar cada dia 15.000 tones de residus”, ha puntualitzat. De fet, estos treballs ja han permés que dels 767 vials que estaven obstruïts eixa xifra quede reduïda a 46.

Retirada de llots i recomanacions sanitàries

Quant als llots, Rosa Tourís ha indicat que “continuem amb l’extrema urgència de retirar el fang de les poblacions”. En este sentit, ha explicat que “s’ha urgit a caracteritzar-los, és a dir, saber de què estan compostos estos llots, amb l’objectiu de determinar amb més exactitud en quines zones d’apilament poden emmagatzemar-se”.

La portaveu ha recordat que s’ha calculat que són necessaris més de 100 camions nous per a desembossar clavegueram. “Hui hem pogut incrementar esta quantitat, que ha passat dels 30 d’ahir als 58 que operen actualment en la zona. Comptem amb quasi el doble de màquines que ahir, però encara no en són suficients. En necessitem més de 100 per a ser més efectius en esta tasca”, ha explicat.

En paral·lel, i com a mesura preventiva, es manté el pla per a combatre plagues d’insectes i desinfecció en tots els municipis afectats.

Precisament davant del possible risc que poden implicar estos llots per a la salut, Tourís ha subratllat que les persones que estiguen en les poblacions afectades seguisquen les recomanacions sanitàries que els estem indicant en els últims dies, entre les quals, l’ús de màscara i guants, ulleres de protecció, calcer adequat i mànega llarga.

La Conselleria de Sanitat emetrà un nou SMS de recordatori a tota la població per a insistir en estes recomanacions de protecció, especialment a les persones més vulnerables (xiquets, dones embarassades i ancians).

Efectius i labors de busca

Pel que fa als efectius desplegats, hui són més de 3.100 bombers de més de 45 organismes, més de 500 efectius de les diverses policies locals i més de 130 efectius de la Policia de la Generalitat. Es mantenen sobre el terreny 8.474 membres de les Forces Armades, 2.103 dels quals pertanyen a l’UME. De les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat desplegats hi ha un total de 9.728.

Durant el CECOPI també s’ha donat compte del treball del grup especial de rescat que es va crear fa uns dies per a intensificar la busca i el rescat de possibles víctimes. L’Albufera i la seua àrea d’influència tornen a centrar els treballs del dispositiu que treballa amb recursos de rastreig en profunditat.

“En les últimes hores es manté la coordinació de la Guàrdia Civil amb la Conselleria de Medi Ambient per a les tasques de desguàs progressiu del llac, que facilita estes labors. La busca per mar se centra ara en l’àrea entre Gandia i Dénia després de l’últim estudi de les marees, a més del perímetre del barranc del Poyo”, ha informat Tourís.

Galeria d'imatges