Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Agricultura elabora una guia d’actuació amb recomanacions per a les zones afectades per la DANA contra la gomosi dels cítrics
- Es tracta de mesures de control de caràcter preventiu per a evitar l’afecció en els arbres
- Les infeccions poden tardar temps a ser visibles, la qual cosa a vegades pot confondre respecte al moment en el qual es van produir
La conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, a través de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i del Servici de Sanitat Vegetal, ha elaborat una guia d’actuació amb recomanacions per a les zones afectades per la DANA contra la gomosi dels cítrics (Phytophthora spp.).
Les recomanacions es troben disponibles en l’apartat de Sanitat Vegetal del Portal Agrari de la Conselleria.
La publicació d’estes recomanacions té un caràcter preventiu, pel fet que els símptomes d’esta malaltia poden tardar prou de temps a aparéixer, i una vegada les lesions són visibles, l’eficàcia de les mesures de control és menor.
En la majoria les zones inundades per la DANA, el nivell de l’aigua ha arribat al tronc i les branques principals dels arbres, la qual cosa afavorix les infeccions de Phytophthora. Per això, des d’Agricultura es llancen una sèrie de recomanacions detallades en la guia, com retirar les acumulacions de terra presents sobre el tronc, retirar les proteccions plàstiques dels plançons o l’aplicació de determinats fungicides.
La gomosi dels cítrics, causada per Phytophthora spp., afecta el tronc i les branques principals. Es caracteritza per l’aparició abundant de goma sobre els teixits afectats.
Les lesions es desenrotllen i augmenten la seua grandària durant diversos cicles de cultiu i envolten per complet la branca o el tronc afectat la qual cosa provoca un decaïment general i, finalment, la seua mort.
La guia explica que la podridura del coll i les arrels afecta el patró, principalment en la base del tronc i les arrels estructurals, a on apareixen xancres de grandària variable. En alguns casos la malaltia causa també podridura de les arreletes absorbents (barbada), reduint la capacitat d’absorció d’aigua i nutrients, que es traduïx en falta de vigor, clorosi i defoliació dels arbres afectats.