Vicepresidència primera i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Drets de la infància

La Generalitat insta a preservar més que mai el benestar dels xiquets i xiquetes després de la devastadora catàstrofe de la DANA

20/11/2024
La Generalitat insta a preservar més que mai el benestar dels xiquets i xiquetes després de la devastadora catàstrofe de la DANA
  • Este dimecres se celebra el Dia Mundial de la Infància, que enguany coincidix amb el 35 aniversari de l’aprovació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet de l’ONU
  • La directora general d’Infància destaca que la Generalitat fa “actuacions amb mirada d’infància tant durant la urgència com ara en la reconstrucció”
  • Servicis Socials destina més de 39 milions d’euros a l’atenció de la infància i l’adolescència en 2024 i estima un augment del pressupost per a 2025

 

La Generalitat ha instat a preservar més que mai el benestar dels xiquets i xiquetes després de la devastadora catàstrofe provocada per la DANA a la Comunitat Valenciana, amb motiu de la celebració este dimecres del Dia Mundial de la Infància.

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Angélica Such, ha recordat que la celebració d’enguany coincidix amb el 35 aniversari de l’aprovació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet de l’ONU que, aprovada el 20 de novembre de 1989 i ratificada per Espanya en 1990, atorga caràcter vinculant al reconeixement dels drets de la infància.

“És un dia per a cridar l’atenció sobre la situació dels xiquets i, especialment, hem de girar la mirada cap als més desfavorits, donar a conéixer els drets de la infància i conscienciar les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenrotllament”, ha incidit Such.

Segons Such, la Generalitat “posa l’atenció en tots els menors però enguany amb especial èmfasi en els que patixen directament les conseqüències de la DANA i als qui des de la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda bolquem la nostra activitat duent a terme actuacions amb mirada d’infància, tant en els moments de la urgència com ara en els de la reconstrucció”.

Angélica Such ha explicat que estes accions s’estan duent a terme juntament amb les ONG, associacions, ajuntaments i entitats “amb la finalitat d’oferir a tots eixos xiquets la major protecció possible”. “Eixa mirada de la infància que guia la nostra activitat diària és la que col·loca en el centre de la conversa, de les prioritats i de les polítiques, els drets de xiquets, xiquetes i adolescents”, ha assegurat.

La directora general ha assegurat que l’aprovació de la Declaració dels Drets del Xiquet en 1959 i amb posterioritat la Convenció dels Drets del Xiquet en 1989 “va ser un gran avanç perquè hi haguera un instrument comú de reconeixement dels drets dels menors i es tracta, a més, del major consens internacional sobre drets civils i polítics que hi ha hagut fins al moment”.

Recursos i finançament públic en 2024

La Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda ha destinat este any 39.090.720 euros en recursos i finançament d’atenció a la infància i l’adolescència, i Angélica Such ha avançat que s’estima incrementar este pressupost per a 2025.

Així, la Conselleria té una línia de prevenció i foment del bon tracte en la infància i l’adolescència, que inclou les actuacions i recursos englobats en el Programa de suport a l’emancipació i l’autonomia personal; llars d’emancipació; centres de dia; servici d’atenció a xiquets, xiquetes i adolescents víctimes de violència sexual (Saanna) i el servici d’atenció telefònica a la infància i l’adolescència.

El Programa de suport a l’emancipació i l’autonomia personal, mitjançant les oficines Mentora, és un recurs de suport i acompanyament en el procés d’emancipació per a persones jóvens extutelades entre 16 i 23 anys, i per a persones jóvens entre 16 i 25 anys que requerisquen orientació i acompanyament per a la seua autonomia personal i inclusió sociolaboral. Enguany han sigut ateses 963 persones.

Llars d’emancipació efectua el suport i acompanyament en el procés d’emancipació per a persones jóvens extutelades entre 16 i 23 anys, amb programa d’allotjament incorporat. Han sigut ateses 246 persones en 2024.

Els centres de dia són recursos preventius dirigits a l’atenció de xiquets, xiquetes i adolescents que necessiten suport per a la socialització en el seu propi mitjà per trobar-se en situació de risc. Estos servicis oferixen una orientació personal, formativa i sociolaboral.

El servici d’atenció a xiquets, xiquetes i adolescents víctimes de violència sexual està orientat al diagnòstic, l’atenció psicològica i l’assistència multidisciplinària a xiquets, xiquetes i adolescents víctimes de violència sexual de qualsevol tipologia, inclosos el tràfic de sers humans, els matrimonis forçats, l’explotació sexual i mutilació genital.

El programa inclou també actuacions destinades a l’atenció de persones menors responsables de violència sexual i que no siguen imputables. Ha atés enguany 470 persones.

El servici d’atenció telefònica a la infància i l’adolescència està dirigit a l’atenció de la línia telefònica gratuïta de la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda ‘Telèfon de la infància a la Comunitat Valenciana, línia 116111’, amb la finalitat de detectar possibles situacions de risc o desemparament de xiquets, xiquetes i adolescents.

Sistema de protecció de menors

La Conselleria de Servicis Socials compta també amb la línia d’actuació d’atenció als menors en situació de vulnerabilitat que precisen una mesura de protecció, que permet actualment atendre 3.942 menors en el sistema de protecció de la Generalitat.

Esta línia engloba les actuacions desenrotllades en el Servici d’acolliment familiar i adopció mitjançant els recursos de Punt de Trobada Familiar; acolliment familiar i adopció.

Punt de Trobada Familiar és un servici específic que presta temporalment atenció professional especialitzada per a facilitar que els xiquets, les xiquetes i els adolescents puguen mantindre relacions amb els seus familiars o persones pròximes durant els processos i les situacions de separació, divorci, protecció d’infància i adolescència o altres supòsits d’interrupció de la convivència familiar. Enguany ha atés 2.822 menors.

Acolliment familiar és la mesura de protecció per la qual, en virtut d’una resolució administrativa, la guarda d’una persona menor d’edat s’exercix per una família o persona que assumix les obligacions de vetlar per ella, tindre-la en la seua companyia, alimentar-la, educar-la i procurar-li una formació integral i comunitària durant el temps que dure l’acolliment.

Actualment, 1.928 menors es troben acollits en les diferents modalitats de família acollidora o família extensa; acolliment familiar d’urgència, temporal o permanent i l’anomenat ‘genèrics’, d’atenció immediata o especialitzats.

Adopció gestiona les adopcions nacionals i internacionals, així com la busca d’orígens o el Llibre de vida. En data de hui, enguany s’han tramitat 108 adopcions a la Comunitat Valenciana.

Acolliment residencial i promoció drets

D’altra banda, tal com ha esmentat Such, durant este 2024 el Servici d’acolliment residencial ha atés 1.809 menors en les seues diferents modalitats de llars i residències de protecció, residències de justícia juvenil i punts de trobada familiar.

D’altra banda, el Servici de promoció de drets de la infància, adolescència, família i repte demogràfic desenrotlla les seues actuacions a través de la Xarxa Clia; el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana; el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció; el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció i els programes de promoció dels drets de la infància i l’adolescència.

Este servici gestiona així mateix els programes de família (impulsen programes d’escola de família i promoció de la diversitat familiar); famílies nombroses (en l’actualitat hi ha emesos 75.449 títols de famílies nombroses de caràcter general i 9213 de caràcter especial) i famílies monoparentals (en l’actualitat hi ha emesos 13.386 títols de famílies monoparentals de caràcter general i 13.499 de caràcter especial).

Galeria d'imatges