Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Conselleria de Sanitat reforça l’atenció en salut mental després de la DANA
- La ràpida mobilització de recursos propis, el reforç d’un 21,4 % de la plantilla sanitària aprovat a finals de setembre i l’esforç dels professionals, han permés oferir una resposta efectiva i solidària a les persones afectades
- A partir de la setmana que ve, totes les persones ateses en Fira València seguiran tractament en les tres primeres unitats de trauma habilitades en els departaments més afectats: La Fe, Hospital General de València i Doctor Peset
- Els equips psicològics dels servicis de salut mental s’integraran progressivament en els equips socioeducatius de la Conselleria d’Educació per a donar suport als centres escolars més afectats
La Conselleria de Sanitat ha situat l’atenció a la salut mental de les persones afectades per la recent DANA com una de les prioritats immediates. La ràpida mobilització de recursos propis, el reforç d’un 21,4 % de la plantilla sanitària aprovat a finals de setembre i l’esforç dels professionals, han permés oferir una resposta efectiva i solidària a les persones afectades.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat l’entrega de tots els professionals implicats des del primer moment. “Les plantilles de salut mental han demostrat el seu compromís, capacitat de reacció i professionalitat per a atendre els qui més ho necessiten. Este operatiu ha sigut possible gràcies al seu treball excel·lent i la col·laboració de diferents departaments de salut que han permés donar resposta de manera àgil i eficaç”, ha afirmat el conseller.
En este sentit cal recordar que, després de les inundacions, la Conselleria ha desplegat 13 equips de salut mental, en 9 municipis de l’Horta Sud. En este operatiu han participat 80 professionals, entre psiquiatres, psicòlegs clínics i infermers especialitzats, provinents dels departaments de l’Hospital General de València, La Fe i Doctor Peset que han atés a més de 600 persones amb reaccions d’estrés de distinta gravetat provocades per l’impacte de la riuada.
Les instal·lacions de la Unitat de Salut Mental de Catarroja van quedar inutilitzades en patir danys greus per les inundacions. Per a solucionar esta situació, la Conselleria de Sanitat, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Albal, ha habilitat dos noves unitats de salut mental en este municipi, que atendran, a partir del dilluns, tant adults com xiquets i adolescents de la comarca.
Pel que respecta a la comarca de la Ribera, l’atenció en les unitats de salut mental s’ha mantingut de manera normalitzada i complementada amb el desplaçament de quatre equips d’especialistes a municipis amb majors problemes de mobilitat, com l’Alcúdia, Algemesí, Guadassuar i Sueca. Per la seua part, els departaments de Requena i Manises van reforçar la seua assistència sanitària, mantenint operatius la majoria dels seus centres habituals.
Centre d’atenció en Fira València i Unitats de Trauma
Des del passat 3 de novembre, Fira València va acollir un centre específic per a l’atenció psicològica a les víctimes de la riuada. Este recurs temporal, dissenyat per a garantir una atenció immediata mentres es normalitzava la situació en les unitats de salut mental habituals, ha atés 422 persones, tant de manera presencial com remota a través de més de 40 professionals dels departaments de l’Hospital Clínic, Sagunt i Arnau.
L’atenció en el centre de Fira València s’ha donat per conclosa una vegada acabada la seua funció de centre de transició en esta primera fase de l’operatiu. A partir de la setmana que ve, totes les persones ateses seguiran tractament en les tres primeres unitats de trauma, habilitades en els departaments més afectats: La Fe, Hospital General de València i Doctor Peset. Igualment, es mantindran alguns equips desplaçats als municipis amb major afectació de mobilitat.
Estes unitats de trauma estan formades per nous equips multidisciplinaris, compostos per psiquiatres, psicòlegs clínics, infermers de salut mental i treballadors socials, que oferiran atenció ambulatòria i, quan siga necessari, hospitalització domiciliària. A més, a partir de la setmana que ve, els psicòlegs dels servicis de salut mental s’integraran progressivament en els equips socioeducatius de la Conselleria d’Educació per a donar suport als centres escolars més afectats per la catàstrofe.
Marciano Gómez ha ressaltat que amb estes unitats de trauma i el suport en els centres escolars “assegurem una atenció integral a les persones més vulnerables, promovent la seua recuperació en un entorn segur i accessible”.
Formació especialitzada i vigilància epidemiològica
Els professionals de les unitats de trauma rebran formació específica i assessorament clínic per part d’institucions de prestigi internacional, com el Trauma and Resilience Center de la Universitat de Texas a Houston (UTHealth), el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Barcelona o la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental.
Paral·lelament, l’Oficina de Salut Mental i Addiccions de la Conselleria posarà en marxa un sistema de vigilància epidemiològica per a monitorar l’evolució de l’impacte psicològic de la DANA en la població afectada. D’esta manera, els estudis de cribratge en població general i escolar permetran ajustar les intervencions assistencials a les necessitats específiques de cada departament de salut.
Amb tot això, tal com ha finalitzat el conseller, el sistema sanitari valencià “ha demostrat una notable capacitat d’adaptació i resiliència davant d’una crisi d’esta magnitud. Esta emergència ha posat de manifest la importància de comptar amb un sistema sanitari sòlid i preparat, però també amb uns professionals compromesos i generosos que, una vegada més, han estat a l’altura de les circumstàncies”.