Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El CECOPI aborda l’operatiu de reforç per a l’extracció de llots en garatges de 10 municipis
- Fins al moment ja s’ha actuat i comprovat un total de 700 garatges i baixos
- S’han retirat més de 150.000 tones de residus i estris de la DANA
- El dilluns començarà l’operació de retirada de vehicles a Alfafar, Paiporta i Massanassa
La directora general de Prevenció d’Incendis, Rosa Touris, ha informat de les qüestions que s’han abordat en la reunió del CECOPI en el qual han participat el president de la Generalitat, Carlos Mazón i el nou conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama.
Touris ha assenyalat que es manté l’operatiu d’extracció de llots en els garatges, soterranis i baixos dels municipis afectats. “Fins al moment ja s’ha actuat i comprovat sobre un total de 700 baixos i garatges”, ha concretat la portaveu, qui ha afegit que des de hui s’ha reforçat este operatiu a través dels contractes que ha formalitzat la Diputació de València.
“Els equips ja s’han desplaçat a les zones i estan duent a terme les primeres inspeccions, prioritzant els punts a on, per raons de salut pública i emergència, cal actuar. També s’està dotant el personal dels mitjans i EPIS, a més de la maquinària necessària”, ha indicat.
Els municipis a on s’està aplicant el pla de retirada en soterranis d’emergència per salut pública són Albal, Aldaia Catarroja, Alfafar, Massanassa, Paiporta, Picanya, Benetússer, Algemesí i Sedaví.
En paral·lel, continuen els treballs per a alliberar les xarxes de clavegueram. “Es continua treballant amb camions cisterna, amb més intensitat a Paiporta, Catarroja i Massanassa i la fase següent és la millora de les canalitzacions en els polígons industrials”, ha manifestat Touris.
La portaveu del CECOPI ha informat que el balanç facilitat hui per Medi Ambient “és que ja s’han retirat més de 150.000 tones de residus de la DANA des que es va posar en marxa l’operació especial de retirada de residus i estris i la mitjana de camions que es desplacen cada nit a les plantes de tractament és de més de 750”.
Els punts d’apilament temporal en els quals es treballa per a la seua eliminació final són Aldaia, Sedaví, Algemesí, Guadassuar i Alcúdia.
Sobre els vehicles, Rosa Touris ha indicat que “a partir del dilluns, es començarà a actuar en la retirada dels 120.000 que estan acumulats en les 60 campes habilitades. Després del cens fet ahir pels agents mediambientals, l’operació començarà en els municipis d’Alfafar, Paiporta i Massanassa, punts que s’han establit com a prioritaris, entre altres motius, atesa la seua proximitat a centres educatius”.
Segons ha explicat, estos vehicles seran traslladats a un dels punts de recepció que han estudiat. El primer que rebrà els vehicles està situat en una pedrera de Picassent, a on s’ha habilitat una zona asfaltada per a esta recepció.
Esta mesura -ha afegit- “és un avanç fins a l’aprovació del Reial decret llei que el Govern s’ha compromés a aprovar per a agilitzar els tràmits de peritatge i baixes dels vehicles per al seu tractament final en plantes autoritzades”.
Qualitat de l’aire
Una altra de les qüestions que s’ha abordat en el CECOPI és la instal·lació de dos noves estacions mòbils a Paiporta i Sedaví per a reforçar el dispositiu que monitora la qualitat de l’aire en poblacions de l’Horta Sud. “Estes noves estacions s’habilitaran en els pròxims dies i se sumen a les de Massanassa i Catarroja, ja en funcionament”, ha postil·lat.