Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat retira 200.000 tones de residus dels municipis afectats per les inundacions
- El registre supera la recollida anual d’estris i voluminosos de tota la Comunitat Valenciana, 180.000 tones
- El dispositiu activat per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori treballa de manera ininterrompuda i permet buidar els punts d’apilament locals
La Generalitat ja ha retirat 200.000 tones de residus dels municipis afectats per les inundacions gràcies a un pla extraordinari amb tres fases diferenciades que ha permés gestionar una quantitat sense precedents d’estris i voluminosos.
L’extracció de totes estes tones en les últimes setmanes ha sigut possible pel bon funcionament del dispositiu extraordinari activat la setmana en la qual es van registrar les inundacions per part de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori. Un treball ininterromput que ha permés en menys d’un mes retirar una quantitat de residus superior a la d’estris i voluminosos generats en un any a la Comunitat Valenciana, 180.000 tones.
En el marc d’este pla, el primer pas va ser la creació dels punts d’apilament local (PAL) amb l’objectiu de retirar dels carrers els estris i voluminosos acumulats. D’estes zones, pròximes als nuclis urbans dels municipis, s’estan traslladant els residus als punts de transferència, a on són gestionats de manera més efectiva amb maquinària específica, com ara les trituradores. L’objectiu és minimitzar l’impacte ambiental i sanitari en les comunitats afectades.
Per a retirar tots els estris d’estos PAL, en alguns municipis, com Sedaví, ja quasi buits, s’han activat una sèrie de rutes per a traslladar-los als cinc punts de transferència. Gran part d’estes rutes s’està realitzant en horari nocturn amb l’objectiu d’oferir una resposta eficaç a una situació sense precedents i un treball optimitzat que funcione les 24 hores del dia.
Els cinc punts de transferència són la planta de tractament de residus d’Hornillos, a Quart de Poblet; una parcel·la sense ús a Manises; el punt de transferència d’Alfafar, instal·lat en l’antic camp de futbol; una campa en la via de servici de la pista de Silla, a Catarroja, i el punt de transferència de Picassent, situat en l’antiga pedrera de la rajoleria Almudíver.
Finalment, les tones de residus són transportades fins als abocadors, a on romandran fins que siga possible dur a terme els tractaments corresponents per a gestionar-les correctament. Per a fer-ho, s’ha fet una ampliació de la capacitat d’estos i s’han implementat noves àrees en el seu entorn, la qual cosa permet augmentar significativament la quantitat de residus que poden ser emmagatzemats de manera segura.