Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Alerta

L’Invassat recorda que les tasques de neteja després de la riuada en espais confinats només poden ser assumits per professionals qualificats pels elevats riscos d’este tipus de treballs

25/11/2024
  • Els riscos que comporten els treballs en espais confinats són: asfíxia, intoxicació, incendi i explosió i fins i tot exposició a agents biològics

L’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) ha recordat que les tasques de neteja després de la riuada en espais confinats només poden ser assumits per professionals qualificats pels elevats riscos d’este tipus de treballs.

Cal destacar que hi ha una gran quantitat de locals o recintes subterranis (garatges, clavegueram públic, etcètera) en les localitats afectades per la riuada que, tres setmanes després d’esta, seguixen negats per llots i, en alguns casos, amb possible presència d’aigües fecals i altres restes de matèria orgànica en descomposició.

Segons ha informat l’Invassat, esta situació convertix eixos locals subterranis en autèntics espais confinats amb els possibles riscos que estos comporten: asfíxia, intoxicació, incendi i explosió i fins i tot exposició a agents biològics.

A este efecte, reglamentàriament s’entén per “espai confinat” el recinte amb obertures limitades d’entrada i eixida i ventilació natural desfavorable, en el qual poden acumular-se contaminants tòxics o inflamables o pot haver-hi una atmosfera deficient en oxigen, i que no està concebut per a la seua ocupació continuada pels treballadors (article 22 bis ‘Presència dels recursos preventius’ del Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el reglament dels servicis de prevenció).

L’Invassat distingix entre dos categories d’espais confinats: el clavegueram públic i els garatges. En el primer cas, assenyala que es troba en molts casos obturat parcialment o totalment pels llots i que en condicions normals ja es consideren espais confinats. Per la seua banda, els garatges subterranis de comunitats de propietaris, que durant el seu ús habitual no presenten riscos destacables per als seus usuaris, però ara s’han convertit en espais confinats.

L’Invassat ha destacat que les persones usuàries i voluntàries no han d’accedir per cap motiu a estos a fi de no posar en perill la seua seguretat i la seua salut.

Així, segons l’Institut de Seguretat i Salut Laboral, la neteja i condicionament de tots estos recintes subterranis negats amb llots i aigües fecals, entre altres possibles contaminants, han de fer-se només per empreses i persones treballadores especialitzades en treballs en espais confinats.

L’Invassat ha informat que estos treballs s’han de realitzar segons un procediment de treball segur per escrit que determine la manera concreta en la qual es desenrotllarà l’activitat en l’espai confinat, descrivint les tasques, qui i com les executarà i com s’actuarà en cas d’emergència. En este procediment de treball es definirà, entre molts altres aspectes, les autoritzacions d’entrada als recintes confinats, les mesures preventives que cal adoptar durant el treball, els equips de protecció individual i els equips de treball que cal utilitzar, la formació preventiva requerida, així com la manera de dur a terme la preceptiva presència dels recursos preventius de l’empresa mentres duren els treballs en estos recintes.