Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell aprova el marc de col·laboració amb l’FVMP per a delegar en els ajuntaments la resolució de sancions en vivendes d’ús turístic
- L’objectiu és articular un marc de cooperació al qual podran adherir-se els ajuntaments amb cos de Policia Local que vullguen assumir els procediments sancionadors en matèria de vivendes d’ús turístic
El Consell ha aprovat un conveni marc de col·laboració entre la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a la delegació en els ajuntaments de l’exercici de les competències per a la resolució de procediments sancionadors en matèria de vivendes d’ús turístic situades en el seu àmbit territorial.
L’objectiu d’este acord és articular un marc de cooperació entre la Generalitat i l’FVMP al qual podran adherir-se els ajuntaments amb cos de Policia Local que vullguen assumir l’exercici de la competència per a la incoació, la instrucció i la resolució dels procediments sancionadors per infraccions lleus, greus i molt greus en matèria de vivendes d’ús turístic situades en el seu terme municipal, així com per a la revisió administrativa dels actes administratius que es deriven.
A través d’este acord es permet articular el procediment perquè els ajuntaments interessats puguen sol·licitar esta delegació de l’exercici d’esta competència mitjançant la seua adhesió a este conveni marc.
D’esta manera, una vegada firmat el conveni marc, podran presentar la sol·licitud d’adhesió les entitats locals que disposen de cos de Policia Local i accepten col·laborar amb l’Administració turística de la Generalitat, exercint les funcions arreplegades en el Decret 15/2020, del Consell, de disciplina turística en la Comunitat Valenciana, que corresponen a la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
Per la seua banda, l’FVMP es compromet a difondre entre les seues entitats associades el conveni marc i efectuar el seu seguiment, i assumix la interlocució amb la Generalitat per a resoldre les qüestions o controvèrsies que puguen sorgir tant en la seua aplicació com en la dels convenis singulars d’adhesió a este.
En assumir els ajuntaments l’exercici de les competències per a incoar, instruir i resoldre els procediments sancionadors per infraccions lleus, greus i molt greus en esta matèria es contribuirà a combatre l’intrusisme i les activitats fraudulentes i a ajudar a aconseguir una adequada ordenació del sector. Es considera que esta delegació constituïx una ferramenta positiva i eficaç per a servir a l’interés públic en esta matèria, tot això en el marc d’una col·laboració interadministrativa.
Els ajuntaments adherits recaptaran les sancions econòmiques que imposen, que passaran a considerar-se ingressos propis.
Així mateix, els convenis singulars d’adhesió tindran una vigència de cinc anys, i podran prorrogar-se, amb l’acord previ de les parts signants, per un màxim de cinc anys més, o extingir-se per denúncia expressa, per escrit, amb antelació de trenta dies.