Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Filmoteca Valenciana organitza un col·loqui amb Fernando Méndez-Leite, després de la projecció de la seua pel·lícula ‘El hombre de moda’

- La sessió forma part del cicle ‘El cooperativisme en el cine’, organitzat per l’IVC en col·laboració amb CONCOVAL, UCEV i Gráficas Papallona Coop V.
- El cicle se celebra amb motiu de la declaració en 2024 de València com a Capital Espanyola de l’Economia Social
La Filmoteca Valenciana projecta el divendres 29 de novembre, a les 18:00 hores, dins del cicle ‘El cooperativisme en el cine’, la pel·lícula El hombre de moda (1980), òpera prima de Fernando Méndez-Leite, cineasta, programador cinematogràfic, historiador del cinema i president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya.
Després de la projecció se celebrarà un col·loqui en el qual Fernando Méndez-Leite parlarà de la seua pel·lícula i de com es va gestionar la seua producció mitjançant una cooperativa de la qual formaven part el mateix director, els tècnics i els actors.
Protagonitzada per Xabier Elorriaga, Marilina Ross, Carmen Maura, Maite Blasco, Walter Vidarte i Isabel Mestres, El hombre de moda és una “comèdia de sentiments”, segons la definició del seu director. Va ser escrita per Méndez-Leite en col·laboració amb Manuel Matji i la música va ser composta per Luis Eduardo Aute. Es va estrenar en la secció oficial del Festival de Cine de Sant Sebastià.
La pel·lícula conta la història de Pedro Liniers, un professor de literatura, que té una gran agudesa per a analitzar textos literaris, però que és incapaç de relacionar-se amb els altres. Després de ser abandonat per la seua dona després de deu anys de convivència, deixa Barcelona i torna a Madrid per a treballar en un institut femení, gràcies al seu amic i director, Bruno Baena. Allí coneix Aurora Villalba, una refugiada de la dictadura militar argentina que canviarà la seua manera de concebre la vida.
Durant els mesos de novembre i desembre La Filmoteca inclou en la seua programació este cicle dedicat a abordar les relacions entre el cooperativisme i el cine, que se celebra amb motiu de la declaració, en 2024, de València com a Capital Espanyola de l’Economia Social.
‘El cooperativisme i el cine’ està organitzat per l’Institut València de Cultura en col·laboració amb la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (CONCOVAL), Unió de Cooperatives de l’Ensenyament Valencianes (UCEV) i Gráficas Papallona Coop V.
Fernando Méndez-Leite
Fernando Méndez-Leite (Madrid, 6 de maig de 1944) és crític de cinema, realitzador de televisió espanyol i l’actual president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya.
Llicenciat en Dret, va estudiar Guió i Direcció en l’Escola Oficial de Cinematografia. Quan tenia 23 anys començà a treballar com a ajudant de direcció en TVE i a partir de 1971 en qualitat de realitzador. Des de 1972 a 1975 dirigix els programes culturals Galería i Cultura 2. Des de 1975 dirigix les ficcions Niebla, El club de los suicidas, El rey monje, Sonata de estío i El fiel guardián i les sèries infantils de ficció Jueves Locos i Los Episodios.
Paral·lelament escriu crítica en les revistes Film Ideal, Reseña i Dirigido por i en els diaris Pueblo i Diario 16. Des de 1968 a 1981 és professor de Teoria del Cin i Història del Cine Contemporani en la Universitat de Valladolid. De 1992 a 2010 és el crític titular de La Guía del Ocio de Madrid.
Ha dirigit el llargmetratge El hombre de moda (1980) i els llargmetratges documentals El Productor (2005) sobre Elías Querejeta, ¡Ay, Carmen! (2018) sobre Carmen Maura i La corte de Ana (2020) sobre Ana Belén.
En 1994 escriu el guió i dirigix la sèrie de TVE La Regenta, sobre la novel·la de Leopoldo Alas ‘Clarín’. Ha escrit els llibres Historia del Cine Español en 100 películas (1985), Concha Velasco (1986), El cine de José Luis Cuerda (2002) i Biznagas (2022). Des del seu inici fins a l’actualitat forma part de l’equip de col·laboradors i comentaristes del programa de TVE Historia del Cine Español.
Ha sigut membre del jurat dels festivals cinematogràfics de Mont-real, Karlovy Vary, Moscou, Montecarlo, Biarritz, Marsella, Màlaga, Valladolid, Gijón, Mostra de València, Huelva, Cinema Jove, Lorca, Almeria, Osca i Tudela.
Va rebre la Biznaga de Oro en 2022 pel seu treball en el Festival de Màlaga. En juny de 2022 va ser elegit president de l’Acadèmia de Cine, amb Rafael Portela i Susi Sánchez com a vicepresidents. En 2023 va publicar la seua primera novel·la, Fracaso sentimental en la calle 50, que recorre sis dècades de la vida espanyola i una setmana a Nova York amb una mirada irònica i incorrecta. En la passada edició de la SEMINCI de Valladolid va rebre l’Espiga d’Honor del festival com a reconeixement a la seua trajectòria dins del cine.