Sanitat
Innovació

El Servici de Microbiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València crea una ferramenta innovadora per a optimitzar tractaments antibiòtics

29/11/2024
El Servici de Microbiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València crea una ferramenta innovadora per a optimitzar tractaments antibiòtics
  • La ferramenta digital proporciona informació detallada sobre els mecanismes de resistència bacteriana en el Departament
  • Prediu, sobre la base de dades de perfils bacterians de sensibilitat antimicrobiana, els antibiòtics més efectius per a instaurar tractaments

El Servici de Microbiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València ha desenrotllat una nova aplicació per a optimitzar l’ús dels antibiòtics i lluitar contra les infeccions bacterianes. Es tracta d’una plataforma informàtica de dades que oferix als professionals sanitaris del Departament de Salut Clínic Malva-rosa un suport clau per a predir, sobre la base de dades de perfils bacterians de sensibilitat antimicrobiana, els antibiòtics més efectius per a instaurar tractaments.

La ferramenta compta amb l’aval i vistiplau del Comité Ètic d’Investigació Clínica (CEIC) de l’hospital, així com de la Comissió d’Infeccioses i l’equip del Programa d’optimització d’antimicrobians (PROA), la qual cosa garantix la seua validesa científica i l’alineació que té amb les millors pràctiques en el maneig de tractaments antimicrobians.

L’aplicació permet calcular la probabilitat d’èxit del tractament antibiòtic tenint en compte diverses variables, com ara el focus de la infecció (sang, orina, pell-teixits, vies respiratòries, etc.), l’edat i el sexe del pacient, la situació clínica (hospitalització o atenció primària) i els mecanismes de resistència bacteriana.

El seu accés està disponible per als professionals del Departament a través de contrasenyes d’accés, i és possible accedir tant a través d’ordinadors com de dispositius mòbils.

“Gràcies a esta personalització, els metges poden prendre decisions més precises sobre el tractament empíric en pocs minuts, reduir la probabilitat de fracàs terapèutic i, en definitiva, millorar els resultats clínics”, ha explicat el doctor Javier Colomina, cap de secció de Microbiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València.

A més de la seua capacitat predictiva, la ferramenta digital proporciona informació epidemiològica detallada sobre els mecanismes de resistència bacteriana en el Departament de Salut Clínic Malva-rosa. En este sentit, Colomina ha afirmat que esta funcionalitat “és especialment útil per a identificar tendències i planificar estratègies de control d’infeccions en l’àmbit hospitalari i comunitari. De la mateixa manera, treballem per un ús adequat dels antibiòtics per a reduir les resistències bacterianes, un dels principals problemes de salut pública de l’actualitat”.

Sistema de colors per a saber l’efectivitat dels tractaments

La plataforma permet a l’usuari filtrar els resultats segons la síndrome infecciosa, el grup de microorganismes, el tipus de mostra i diverses variables demogràfiques del pacient. Els antibiòtics es classifiquen mitjançant un sistema de colors que indica el nivell d’efectivitat que tenen. Per exemple, codi verd significaria una alta sensibilitat (>85 %) i recomanat per a ús, groc significaria una sensibilitat intermèdia (50-85 %), a valorar segons el cas, i codi roig suposaria una baixa sensibilitat (<50 %) i no estaria recomanat.

Galeria d'imatges