Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Un total de 432 persones van ser diagnosticades de VIH a la Comunitat Valenciana en 2023
- La majoria dels nous diagnòstics van ser hòmens i la via de transmissió més freqüent va ser la de les relacions sexuals sense protecció
- Una de cada quatre persones VIH-positives es va sotmetre a la prova quan la infecció ja estava avançada
- Els centres d’informació i prevenció de la sida van atendre més de 22.000 consultes i els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública van realitzar prop de 500.000 tests de detecció de VIH
Un total de 432 persones van ser diagnosticades de VIH a la Comunitat Valenciana en 2023, segons dades oferides per la Direcció General de Salut Pública amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que es commemora cada 1 de desembre.
372 d’estos casos van ser autòctons, 52 importats (persones estrangeres amb un temps de residència al nostre país inferior als tres mesos) i els restants van ser d’altres comunitats autònomes.
Des de la Conselleria de Sanitat es recorda la importància que tenen les mesures de prevenció per a evitar el contagi del VIH, i en cas que es donen pràctiques de risc acudir com més prompte millor als recursos assistencials per a realitzar-se una prova de detecció del VIH.
Del total de casos autòctons diagnosticats, 130 casos corresponen a la província d’Alacant, 34 a Castelló i 208 a València.
La majoria de nous diagnòstics de 2023 van ser en hòmens i la mitjana d’edat va ser de 36,5 anys.
Quant a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció van ser la via de transmissió més freqüent. La forma de transmissió va ser homo/bisexual en el 59,7 % de nous diagnòstics, seguida de l’heterosexual amb el 16,9 %.
Els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana van realitzar l’any passat més de 498.626 tests de detecció del VIH. A més, el 23,4 % de persones VIH-positives es va fer la prova quan la infecció ja estava avançada, la qual cosa suposa més problemes de salut per a la persona afectada i també incrementa les possibilitats que haja transmés el virus a altres persones en el període de temps entre el contagi i la realització de la prova diagnòstica, per exemple si té pràctiques sexuals de risc sense preservatiu.
Unitats de prevenció de la sida i infeccions de transmissió sexual
La Comunitat Valenciana compta amb tres unitats de prevenció de la sida i infeccions de transmissió sexual (ITS), també conegudes com a centres d’informació i prevenció de la sida o CIPS; una per província, a on els professionals informen de manera confidencial qualsevol persona sobre la infecció per VIH, la seua prevenció i transmissió, així com sobre qualsevol altra infecció de transmissió sexual.
L’any passat, els CIPS de la Comunitat Valenciana van atendre 22.021 consultes entre primeres visites, visites successives, altres visites i consultes telefòniques, realitzades per 14.411 persones, la qual cosa suposa un 31,40 % de consultes més que en 2022, any en què es van atendre 16.758 consultes.
El personal dels CIPS indica quines són les mesures preventives que s’han d’adoptar per a evitar la infecció pel VIH, així com el moment més adequat per a realitzar la prova de detecció de la infecció en cas que s’hagen mantingut pràctiques de risc.
Així mateix, si s’ha produït la infecció, s’oferix a la persona l’accés al nivell d’atenció sanitària que requerix, s’informa dels recursos existents (sanitaris, socials, legals, les entitats del tercer sector) i s’oferix consell per a evitar la reinfecció i la infecció d’altres persones.
També, en qualsevol centre de salut, els professionals d’Atenció Primària poden oferir informació, realitzar les proves pertinents o derivar la persona al recurs específic més adequat.
Formes de transmissió i prevenció
El VIH es transmet per via sexual, en el cas de pràctiques sexuals de risc sense l’ús del preservatiu, quan una de les persones és portadora del virus; per via sanguínia, quan la via de transmissió pot ser compartir material de consum de drogues per via venosa; per via materna, quan la mare és VIH-positiva, no està en tractament i pot haver-hi transmissió durant l’embaràs, el part o la lactància.
Els únics fluids corporals en què el virus es pot concentrar a bastament perquè es transmeta són la sang, el semen, el líquid preejaculador, el flux vaginal i la llet materna. En la resta dels fluids corporals (llàgrimes, suor o saliva), la baixa concentració de VIH fa impossible la transmissió per contacte.
El preservatiu és la forma més eficaç d’evitar contraure la infecció. Davant de qualsevol pràctica amb risc, és essencial el diagnòstic primerenc, no només per a frenar la deterioració del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per a evitar transmetre el virus a unes altres.
Davant de qualsevol exposició de risc és necessari acudir al centre de salut o al CIPS per a confirmar o descartar la infecció i iniciar de manera precoç, si és necessari, els tractaments per a evitar la progressió de la malaltia i previndre nous contagis.
Si han passat menys de 72 hores des de l’exposició amb risc al VIH, es pot iniciar un tractament preventiu amb fàrmacs antiretrovirals durant 28 dies que podria evitar la infecció, és l’anomenada profilaxi postexposició no ocupacional. Durant l’any passat van iniciar este tractament un total de 1.528 persones (1.504 hòmens i 24 dones).
Més de 15.000 pacients en tractament
Actualment, hi ha tractaments antiretrovirals que permeten millorar de manera considerable la qualitat de les persones diagnosticades de VIH. De fet, els actuals tractaments són capaços de reduir la càrrega viral fins a nivells indetectables, la qual cosa evita la transmissió.
Durant l’any passat, 15.443 persones van rebre tractaments antiretrovirals: 1.242 pacients de Castelló, 8.747 de València i 5.454 d’Alacant. En un any el nombre de pacients tractats amb estos fàrmacs s’ha incrementat un 7,86 %.