Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat assumirà el cost de les taxes de residus de les vivendes i els locals greument afectats per les inundacions
- El cap del Consell destaca que el Govern Valencià ha emés una resolució perquè els consorcis V3 i V4 i l’EMTRE procedisquen a la bonificació d’estes taxes, “que seran assumides per la Generalitat en els pressupostos de 2025”
- Valora que el pla extraordinari activat per la Conselleria de Medi Ambient ja ha permés retirar 200.000 tones de residus generats per la riuada
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que el Govern Valencià assumirà el cost de les taxes de residus a les vivendes i els locals greument afectats per les inundacions.
La Generalitat ha emés una resolució per la qual sol·licita als consorcis V3, V4 i a l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) que adopten les mesures necessàries per a suspendre el cobrament de les taxes per al tractament de residus als ciutadans afectats per les inundacions.
El cap del Consell ha explicat que amb esta iniciativa la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori proposa que els consorcis estudien la possibilitat de bonificar estes taxes municipals a aquells veïns les vivendes dels quals han sigut greument danyades i que no puguen ser habitades, siga de manera temporal o definitiva, per a alleujar la càrrega econòmica de les famílies en esta difícil situació. Així mateix, ha informat que el cost d’esta bonificació “l’assumirà la Generalitat en els pressupostos de l’any que ve”.
És important assenyalar que els residus generats per la riuada són considerats residus municipals i la seua gestió es realitza sota un marc legal que permet adoptar mesures excepcionals en situacions d’emergència.
Segons el que establix la resolució de la Conselleria, esta mesura s’aplicarà a les persones titulars de béns immobles urbans i rústics situats en els municipis afectats, que hagen patit danys que requerisquen el seu reallotjament total o parcial en altres vivendes o locals, així com a aquells que han experimentat pèrdues en les produccions agrícoles i ramaderes.
La Generalitat actua així d’acord amb el Reial decret llei 6/2024, que preveu l’exempció de taxes de l’impost sobre béns immobles per als afectats que hagen de ser reallotjats. Esta iniciativa forma part dels esforços del Consell per a fer costat als ciutadans greument afectats i facilitar la recuperació d’estes localitats.
Gestió de residus
El president Carlos Mazón ha valorat el pla extraordinari activat per la Generalitat per a la gestió dels residus després de la riuada, que ha permés la retirada “de 200.000 tones de residus generats per les inundacions en diverses localitats”.
Cal recordar que este operatiu ha aconseguit gestionar en poc de temps una quantitat de residus que supera tota la que s’arreplega en un any a la Comunitat Valenciana, que és d’aproximadament 180.000 tones.
Per a facilitar la recollida, s’han establit punts d’apilament local (PAL) en la rodalia dels municipis afectats, des d’on es traslladen a cinc punts de transferència, principalment a la nit.
En els punts de transferència, s’empra maquinària especialitzada per a gestionar-los de manera efectiva, minimitzant l’impacte ambiental i sanitari sobre les comunitats afectades. Des d’allí, els residus són finalment transportats a abocadors, a on s’ha ampliat la capacitat que tenen per a permetre un tractament adequat i segur.