Presidència

La Generalitat elabora el Protocol de prevenció i actuació enfront de la violència contra la infància i la joventut en l’àmbit esportiu

04/12/2024
La Generalitat elabora el Protocol de prevenció i actuació enfront de la violència contra la infància i la joventut en l’àmbit esportiu
  • El director general d’Esport ha presentat esta ferramenta que comprén totes les activitats esportives en les quals participen menors d’edat
  • El protocol inclou casos concrets d’aplicació, com ara l’ús indegut de xarxes socials

La Direcció General d’Esport ha elaborat el Protocol de prevenció i actuació enfront de la violència en l’àmbit esportiu respecte a xiquets, xiquetes i adolescents per a “previndre, detectar i respondre eficaçment davant de qualsevol forma de violència que puga afectar la infància i la joventut en el context esportiu”, segons ha explicat el director general, Luis Cervera en la presentació d’esta ferramenta.

El director general d’Esport ha assenyalat que entre els objectius específics hi ha “establir mesures preventives, proporcionar ferramentes i procediments per a la detecció precoç de possibles casos de violència, definir línies clares d’actuació i responsabilitat per a tots els agents involucrats en l’esport amb menors, així com garantir una resposta ràpida, efectiva i coordinada davant de qualsevol incident de violència”.

Així, el document es convertix en una “referència al servici de les entitats esportives per a poder establir mesures preventives alhora que els proporcionem ferramentes i mecanismes d’actuació”.

Per a Cervera, es tracta de crear un “entorn segur en la pràctica esportiva, minimitzant riscos, fomentant la cultura del bon tracte, el respecte a tots els i les participants, la no discriminació i la inclusió en l’àmbit de l’esport”.

Este protocol s’ha elaborat en compliment de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència (LOPIVI).

Àmbit d’aplicació

Esta ferramenta s’aplicarà en tota la Comunitat Valenciana i comprén totes les activitats esportives organitzades o supervisades per entitats esportives, clubs, federacions, centres educatius, o qualsevol altra organització que desenrotlle activitats esportives en les quals participen menors d’edat.

En concret, el sistema de monitoratge que desenrotllen les entitats esportives en compliment del protocol s’aplicarà a totes les modalitats i disciplines esportives, tant de competició com de temps lliure, tant regulars com esdeveniments puntuals, com ara tornejos o campus. A més, inclou les instal·lacions esportives de qualsevol titularitat (pública o privada) a on es desenrotllen activitats amb menors.

Totes les persones involucrades en la pràctica esportiva de la infància i la joventut hauran de conéixer i aplicar de manera coordinada el document: esportistes menors d’edat, entrenadors, monitors i personal tècnic, àrbitres i jutges esportius, així com directius, personal administratiu i de suport, voluntaris, col·laboradors i familiars i espectadors d’esdeveniments esportius.

Tipus de violència i nivells de gravetat

En compliment de la LOPIVI, este protocol d’actuació classifica que les tipologies que es poden presentar en els entorns van des de la incapacitat dels adults de referència de proporcionar al menor una atenció adequada a les seues necessitats físiques, de seguretat, cognitives i emocionals, fins a la violència sexual, inclosa la comesa en l’àmbit digital.

Pel que fa a la gravetat, s’establixen tres nivells: lleu, per exemple, crítiques esportives desproporcionades, però no sistemàtiques; greu, exercicis excessius com a forma de castic, i molt greu, aquells incidents que suposen un risc immediat i sever per a la integritat física o psicològica del menor, o que constituïxen un delicte. Entre estos últims s’emmarca l’assetjament sexual o la incitació al consum de substàncies dopants o drogues.

Persona delegada de protecció

Així mateix, Cervera ha indicat que per a “garantir l’efectiva implementació i el seguiment d’este protocol, s’establix una estructura organitzativa amb rols i responsabilitats clarament definits”.

Amb este objectiu, s’ha establit una persona delegada de protecció, figura amb la qual ha de comptar cada entitat esportiva, i és necessari que dispose de formació específica tal com establix la Llei de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència.

La persona delegada de protecció haurà de fomentar una cultura de bon tracte i protecció a la infància i adolescència enfront de la violència en l’entitat a la qual pertanga, a través de mesures de sensibilització, prevenció, detecció i protecció dels xiquets, xiquetes i adolescents participants, i serà el canal principal de comunicació dins de l’organització.

Xarxes socials i casos específics

De la mateixa manera, com ha apuntat el director general, l’ús de dispositius mòbils i les xarxes socials en tots els àmbits, inclòs l’esportiu, “presenta desafiaments específics en la protecció de dades i la imatge dels menors”. Encara que la majoria dels centres esportius ja disposen de les seues pròpies recomanacions, el protocol realitzat per la Direcció General d’Esport detalla de manera exhaustiva com procedir sobre este tema.

El document presenta casos específics de com procedir en situacions concretes. Per exemple, es recomana què fer si una persona del cos tècnic publica fotos en una xarxa social sense consentiment o si una persona participant en un partit de bàsquet agredix una persona de l’equip rival.

En definitiva, es tracta d’una guia per a la intervenció ràpida en tota mena de situacions quotidianes que es puguen produir en l’àmbit de l’esport i la infància i adolescència.

Luis Cervera ha estat acompanyat en la presentació per la cap del Servici d’Assumptes Jurídics i Inspecció Esportiva, Míriam Fernández Herrero.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

DG Luis Cervera