Visor detalle nota de prensa

Sanitat
Cirurgia Bariàtrica

L’Hospital Doctor Balmis du a terme per primera vegada a la Comunitat una tècnica nova per a pacients amb obesitat extrema mitjançant cirurgia robòtica

06/12/2024
L’Hospital Doctor Balmis du a terme per primera vegada a la Comunitat una tècnica nova per a pacients amb obesitat extrema mitjançant cirurgia ...
  • La Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica introduïx una intervenció amb la qual s’aconseguix una major pèrdua de pes i evitar possibles complicacions en pacients amb un perfil específic
  • Este equip intervé cada any una mitjana d’entre 75 i 100 pacients i compta amb més de 1.200 casos operats per via laparoscòpica

 

La Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha dut a terme per primera vegada a la Comunitat Valenciana una tècnica nova mitjançant cirurgia robòtica per al tractament de pacients amb obesitat extrema.

En concret, esta unitat, adscrita al Servici de Cirurgia General i Aparell Digestiu, el cap de la qual és el doctor José Manuel Ramia, compta amb el primer cas fet mitjançant cirurgia totalment robòtica de gastrectomia vertical amb derivació duodé-ileal en una anastomosi (SADI-S, pel seu nom en anglés), una tècnica que ja han realitzat altres hospitals de la Comunitat per via laparoscòpica.

Els professionals han sigut tutoritzats en este primer cas pel doctor Jordi Tarascó Palomares de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que és un centre referent a escala nacional i europea en cirurgia robòtica.

La primera pacient intervinguda amb esta tècnica per via totalment robòtica és una dona de 57 anys amb un índex de massa corporal (IMC) de 54 i síndrome metabòlica, que ha sigut donada d’alta al cap de 72 hores de la cirurgia sense complicacions.

L’obesitat i el sobrepés són un problema de salut pública que s’ha triplicat en tot el món en l’últim mig segle. A Espanya, segons les dades d’investigacions recents, més de la mitat de la població té excés de pes o obesitat. L’obesitat tipus III o mòrbida és aquella en la qual l’IMC, és a dir, la relació entre el pes i la talla, és igual o major de 40. Quan l’IMC és major de 50 es denomina triple obesitat o extrema.

La tècnica en qüestió està dirigida fonamentalment a pacients amb obesitat extrema o superobesos i amb síndrome metabòlica, i s’utilitza en casos molt concrets i seleccionats amb criteri clínic.

Tècnica nova

El doctor Sergio Ortiz, cap de Secció de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica, ha explicat que “hem introduït en la cartera de servicis una tècnica que representa menys d’un 10 % del total d’intervencions de cirurgia bariàtrica que es realitzen a escala nacional, atés que solament s’ha incorporat en els equips amb més experiència quirúrgica. El 90 % de les cirurgies de l’obesitat que es realitzen són el bypass gàstric i la gastrectomia vertical o banda gàstrica. No obstant això, s’espera que esta tècnica es vaja incorporant progressivament en els diferents centres, donats els beneficis que aporta en pacients amb un perfil específic”.

Es tracta d’una operació tècnicament complexa i exigent, ja que es treballa en el duodé (la primera part de l’intestí prim), a on hi ha més risc de lesions vasculars i sagnat, motiu pel qual només es fa en unitats consolidades i qualificades. En este sentit, la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Doctor Balmis intervé cada any una mitjana d’entre 75 i 100 pacients i compta amb una àmplia experiència, amb més de 1.200 casos operats per via laparoscòpica.

Així mateix, tal com ha puntualitzat el doctor Ortiz, “el robot també facilita la intervenció, perquè la imatge en 3D oferix una gran qualitat i detall, millor visió i precisió quirúrgica, que redunda en una major seguretat quirúrgica en casos complexos”.

Per la seua part, el doctor José Luis Estrada, cap de Secció de la Unitat de Cirurgia Esofagogàstrica, ha apuntat que “en estos pacients amb una gran alteració metabòlica, les opcions quirúrgiques estàndard en la cirurgia de l’obesitat (gastrectomia vertical i bypass gàstric) poden desembocar en una pèrdua de pes insuficient en pacients amb obesitat extrema, mentres que amb la tècnica SADI-S s’aconseguix una major pèrdua de pes ponderal i resolució de la síndrome metabòlica. A més, és una tècnica segura i eficaç a mitjà i llarg termini, que manté un buidatge més fisiològic de l’estómac, amb un nombre reduït de complicacions postquirúrgiques”.

Referent a això, el Servici d’Endocrinologia i Nutrició fa un seguiment exhaustiu del pacient en el postoperatori per a corregir les possibles deficiències nutricionals que pogueren aparéixer a conseqüència de la disminució en l’absorció de nutrients.

Particularitats de la tècnica

La tècnica SADI-S consistix en una reducció gàstrica (gastrectomia vertical o banda gàstrica) i suposa anar un pas més enllà de la tècnica del bypass gàstric, en la qual es requerix realitzar dos anastomosis (unions) i, en este cas, es du a terme una sola anastomosi entre el duodé i l’ili, la primera i l’última part de l’intestí prim, respectivament. Es tracta d’una simplificació d’una tècnica descrita en els anys 90 que era més agressiva i amb més complicacions, anomenada encreuament duodenal.

És una tècnica de caràcter mixt, restrictiva i malabsortiva, restrictiva perquè reduïx considerablement la grandària de l’estómac, i així fa que es tinga sensació de sacietat amb menys quantitat d’aliment, i malabsortiva perquè altera el cicle digestiu perquè l’intestí absorbisca menys grasses i sucres.

Galeria d'imatges