Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Conselleria de Sanitat se suma a la celebració del primer Dia Internacional de la Malaltia de Wilson

- Se celebra per primera vegada enguany, coincidint amb la data de naixement del doctor que va descobrir la malaltia
- Per a consolidar el suport, Fisabio firmarà un conveni de col·laboració amb l’Associació Espanyola de Familiars i Malalts de Wilson
La Conselleria de Sanitat, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Direcció General de Salut Pública, se suma a l’Associació Espanyola de Familiars i Malalts de Wilson (AEFEW) en la celebració del dia internacional d’esta malaltia.
Associacions de dotze països diferents, entre les quals es troba l’espanyola, han acordat enguany declarar el dia 6 de desembre com a Dia Internacional de la Malaltia de Wilson, coincidint amb la data de naixement del doctor Wilson, que va descobrir la malaltia.
A més, el compromís de Fisabio i l’AEFEW es consolidarà amb la pròxima firma d’un conveni l’objectiu del qual és donar visibilitat a este trastorn metabòlic i generar consciència en la població sobre la importància d’un diagnòstic precoç d’esta malaltia. Es tracta del primer acord de la Fundació Fisabio amb una associació de pacients nacional.
La Malaltia de Wilson és una afecció hereditària poc freqüent que causa l’acumulació de coure en l’organisme. Les persones amb malaltia de Wilson no eliminen de manera natural el coure que contenen els aliments i este es va acumulant en diversos teixits, com ara el fetge, els nuclis basals (situats en la base del cervell) i la còrnia, la qual cosa genera toxicitat en el cos de les persones afectades.
A pesar que hi ha tractaments farmacològics que ajuden a bloquejar l’absorció o a expulsar el coure en l’organisme, el diagnòstic precoç i una alimentació baixa en coure amb limitació de determinats aliments, com ara vísceres, bolets, xocolate, fruita seca, etcètera, és fonamental per a frenar l’acumulació de coure i evitar símptomes greus.
Investigació multidisciplinària
En Fisabio s’han fet estudis sobre la malaltia de Wilson tenint en compte diversos abordatges i perspectives, amb el suport de la fundació Per Amor a l’Art. A més, el Grup Consolidat d’Investigació Epidemiològica de les Malalties Rares i de les Anomalies Congènites (EpiERAC) ha coordinat l’elaboració de materials divulgatius com ara guies i pòsters, en què han participat membres de l’Equip Wilson de la fundació Per Amor a l’Art, un grup multidisciplinari d’experts en esta malaltia.
Les investigadores de Fisabio també participen anualment en conferències, congressos i jornades amb l’objectiu d’ampliar i compartir el coneixement i continuar avançant en la investigació sobre la malaltia de Wilson.
En este sentit, una de les peces fonamentals de la investigació que es realitza en Fisabio és la participació activa de les persones afectades. “Des de Fisabio fomentem que els pacients i les seues famílies siguen part integral d’este procés, ja que la seua implicació directa no només contribuïx al disseny d’estudis més rellevants i adaptats a les seues necessitats, sinó que també facilita la creació de xarxes de suport i registres que permeten millorar la comprensió i el tractament d’estes malalties”, expliquen des del grup EpiERAC de Fisabio.
Actualment, la malaltia de Wilson és una de les 35 malalties rares vigilades pel Sistema d’Informació de Malalties Rares de la Comunitat Valenciana (SIER-CV), gestionat per la Direcció General de Salut Pública amb la col·laboració de l’Àrea d’Investigació en Malalties Rares de Fisabio.
Des de 2010 i fins a l’any 2022, el SIER-CV ha identificat 128 casos confirmats de malaltia de Wilson a la Comunitat Valenciana. El 59,4 % d’estos casos són hòmens. A més, segons les dades que oferix el Sistema, la mitjana d’edat de diagnòstic en el territori és de 18 anys.
La província d’Alacant és la que té més prevalença. Per cada 100.000 habitants s’han identificat 2,6 casos. La seguix València, amb 2,3 casos, i Castelló amb 1,4.
Enllaços d’interés:
- Article científic: Enfermedad de Wilson en España: validación de fuentes utilizadas por los Registros de Enfermedades Raras
- Article científic: La enfermedad de Wilson: las diversas perspectivas del profesional sanitario, afectado y familiar
- Article de divulgació en The Conversation: La enfermedad de Wilson: una rara y peligrosa acumulación de cobre en el organismo
- Informació sobre l’Equip Wilson de la fundació Per Amor a L’Art: https://fpaa.es/areas/investigacion/