Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Una investigació d’INCLIVA troba un biomarcador que afavorix la detecció precoç del neuroblastoma en biòpsia líquida
- Els resultats sobre este biomarcador, la vitronectina, obrin les portes a utilitzar models tumorals tridimensionals per a investigar altres possibles biomarcadors en biòpsia líquida, és a dir, en fluids corporals com la sang
- El neuroblastoma és el tumor sòlid extracranial més comú en la infància, amb 100 casos detectats a l’any a Espanya
L’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic Universitari de València, ha publicat una investigació sobre neuroblastoma analitzant la concentració de vitronectina -una glicoproteïna relacionada amb l’agressivitat tumoral- en mostres de sang de més de 100 pacients, amb diferents estadis de la malaltia, per a avaluar la utilitat que té en la predicció del pronòstic, cosa que significa un pas més en la medicina de precisió i la selecció terapèutica personalitzada.
El neuroblastoma és un càncer infantil del sistema nerviós simpàtic que apareix principalment durant els primers 5 anys de vida. Es localitza sovint en la glàndula suprarenal i pot ser una troballa casual en les revisions pediàtriques. És el tumor sòlid extracranial més comú en la infància, amb 100 casos detectats a l’any a Espanya. S’estima que aproximadament el 40 % dels xiquets amb neuroblastomes d’alt risc moren, per la qual cosa és necessari investigar en nous biomarcadors que permeten establir el diagnòstic i pronòstic de manera més ràpida i eficaç, així com descobrir noves dianes terapèutiques.
Els resultats de la investigació, realitzada per la doctora Amparo López-Carrasco, en la qual també han participat els investigadors Isaac Vieco-Martí, Sofía Granados-Aparici i Samuel Navarro, membres del Grup d’Investigació Translacional de Tumors Sòlids Pediàtrics d’INCLIVA, liderat per la doctora Rosa Noguera, s’han publicat recentment en International Journal of Molecular Sciences, en un article titulat ‘Vitronectin levels in plasma of neuroblastoma patients and culture media of 3D models: A prognostic circulating biomarker?’.
En l’estudi s’ha comptat amb la col·laboració de científics i oncopediatres adscrits als hospitals universitaris Doctor Peset i La Fe, de València, així com a l’Hospital Gregorio Marañón, de Madrid, i a l’Hospital Universitari de Burgos.
L’estudi va sorgir de la necessitat de descobrir nous biomarcadors circulants en biòpsia líquida, és a dir, en fluids corporals com la sang, ja que esta tècnica resulta poc invasiva, una cosa especialment important en pacients pediàtrics. L’alta sensibilitat de les tècniques analítiques permet una detecció ràpida i precisa d’estos biomarcadors circulants en una quantitat molt xicoteta de sang. Això evita recórrer a puncions o cirurgies per a realitzar biòpsies tumorals i permet fer un seguiment en temps real de la malaltia.
En estudis anteriors amb biòpsies tumorals, estos investigadors van observar que la matriu extracelul·lar, una intricada xarxa de fibres i proteïnes que dona suport a les cèl·lules dels nostres teixits, és molt rica en vitronectina en els neuroblastomes més agressius. A més, van observar que la vitronectina se secreta per les cèl·lules tumorals a la matriu extracelul·lar formant patrons específics que podrien ajudar les cèl·lules malignes a migrar i metastatitzar.
En esta ocasió, els investigadors han estudiat si els neuroblasts malignes alliberen vitronectina al medi quan es cultiven en el laboratori i si, per tant, també l’alliberarien a la sang dels pacients. Per a fer-ho, han utilitzat cultius clàssics en monocapa i en nous models que simulen la matriu extracelul·lar dels tumors (hidrogels tridimensionals de gelatina i fibres de seda) de quatre tipus distints de neuroblasts malignes.
En observar que tres dels tipus cel·lulars van alliberar vitronectina al medi de cultiu, van investigar què ocorria en la sang de 114 pacients amb neuroblastoma. El grup de la doctora Noguera ha descrit, per primera vegada, que els pacients amb neuroblastoma de mal pronòstic presenten una quantitat més gran de vitronectina en sang que els que es curen. A més, han establit un valor de vitronectina a partir del qual els pacients tenen més risc de patir un pitjor desenllaç, la qual cosa permet personalitzar la seua teràpia.
Col·laboracions internacionals multicèntriques en les quals participen un nombre més gran de pacients permetran confirmar les troballes d’este estudi pilot, i portar a l’anàlisi de vitronectina en biòpsia líquida de pacients de neuroblastoma, i possiblement d’altres tumors, a la pràctica clínica rutinària.
Este estudi, realitzat entre 2022 i 2024, ha sigut finançat per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i el Fons Europeu de Desenrotllament Regional (PI20/01107), CIBERONC (CB16/12/00484), la Fundació Neuroblastoma i la Fundació CRIS contra el Càncer.