Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
IVC Audiovisuals

La Filmoteca Valenciana projecta ‘Tasio’ de Montxo Armendáriz amb motiu del 40 aniversari de la seua estrena

09/12/2024
La Filmoteca Valenciana projecta ‘Tasio’ de Montxo Armendáriz amb motiu del 40 aniversari de la seua estrena
  • La pel·lícula es projecta, amb una còpia recentment restaurada, el 10 de desembre, a les 20:00 hores, i l’11 de desembre, a les 18:00 hores  
  • En la sessió del dimarts 10 de desembre la pel·lícula serà presentada per Joxean Fernández, director de la Filmoteca Basca

 

La Filmoteca Valenciana projecta el dimarts 10 de desembre, a les 20:00 hores; i el dimecres 11 de desembre, a les 18:00 hores, la pel·lícula Tasio (1984), escrita i dirigida per Montxo Armendáriz.

L’òpera prima del cineasta navarrés es projecta amb motiu del quaranta aniversari de la seua estrena en una versió restaurada, després de la seua reestrena en la secció ‘Classics’ del Festival de Cannes i el seu pas per ‘Klasikoak’ en el Festival de Sant Sebastià.

A més, en la sessió del dimarts 10 de desembre Tasio serà presentada al públic de la sala Berlanga per Joxean Fernández, director de la Filmoteca Basca, encarregada de la restauració de la pel·lícula duta a terme en el laboratori L’Immagine Ritrovata de la Cineteca de Bolonya.

Produïda per Elías Querejeta i protagonitzada per Patxi Bisquert, Isidro José Solano, Garaikoitz Mendigutxia i Amaia Lasa, la pel·lícula conta la història de Tasio, que treballa com a carboner des dels catorze anys en un xicotet poble navarrés de la serra d’Urbasa.

La serra és l’escenari dels seus jocs infantils, però és també el lloc a on troba el manteniment per a la seua família. Quan es fa adult, al carbó afegirà la caça furtiva. És l’època de l’èxode rural, però Tasio preferix quedar-se i viure en la muntanya, en la més absoluta soledat, amb la condició de salvaguardar la seua llibertat.

Amb fotografia de José Luis Alcaine, Tasio és una de les pel·lícules espanyoles que millor ha sabut retratar les complexes relacions entre l’ésser humà i la naturalesa. Ambientada en la postguerra, no pretén ser un fresc polític com Los santos inocentes (estrenada el mateix any), sinó que se centra a filmar, de manera quasi documental, el dia a dia del seu protagonista, la seua labor en la muntanya i els ritus que modelen una forma de vida a punt d’extingir-se.

Galeria d'imatges