Presidència

La Generalitat i l’Ivie presenten el primer informe que mesura l’impacte de l’esport en l’economia valenciana

09/12/2024
La Generalitat i l’Ivie presenten el primer informe que mesura l’impacte de l’esport en l’economia valenciana
  • L’impacte econòmic total del sector de l’esport en l’economia valenciana ascendix a 1.954 milions d’euros de renda, l’1,88 % del PIB, i genera 66.413 llocs de treball, un 3,36 % del total d’ocupació
  • Cada casa valenciana va destinar 340,4 euros de mitjana a activitats esportives en 2022, un 5,6 % més que la mitjana nacional, situada en 322,2 euros.
  • Per primera vegada es disposa d’un estudi d’esta magnitud, la qual cosa permetrà “extraure conclusions que seran molt útils per a implementar mesures més ajustades i coherents, especialment en estos moments en els quals, després de la riuada, serà molt important la reconstrucció del sector”, en paraules del director general d’Esport, Luis Cervera

 

La Generalitat i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) han presentat un informe que quantifica, per primera vegada, el pes de l’esport en l’economia valenciana.

El document, ‘El valor e impacto económico del deporte en la Comunitat Valenciana’, té un doble objectiu: mesurar tant l’aportació directa de les empreses i institucions productores de béns o servicis esportius, com la indirecta i induïda, que es deriva de l’efecte multiplicador que l’activitat del sector de l’esport té sobre la resta d’àmbits de l’economia.

Cal destacar que l’informe ha sigut fet amb anterioritat al 29 d’octubre, quan es va produir la riuada que va assolar gran part de la província de València, incloses les nombroses instal·lacions esportives que han quedat inutilitzades per a la realització de pràctiques esportives.

Durant la presentació del document, el director general d’Esport, Luis Cervera, ha destacat l’encàrrec realitzat per la Generalitat a l’Ivie, ja que “poder disposar de la informació del valor econòmic de l’esport a la Comunitat Valenciana, així com l’impacte del mateix en la resta de sectors econòmics, ens permetrà extraure conclusions que seran molt útils per a implementar mesures més ajustades i coherents especialment en estos moments en els quals el sector també s’ha vist molt afectat per la DANA”.

Luis Cervera ha indicat que, gràcies a este informe, “en un context en el qual la Comunitat Valenciana travessa dificultats màximes, tant pels esforços dedicats a la reconstrucció com pels problemes d’infrafinançament, és necessari avaluar les polítiques públiques, perquè així quede demostrada l’eficàcia i eficiència de les mesures en les quals es concreta el gasto públic”.

L’informe, dirigit per Joaquín Maudos (director adjunt de l’Ivie i catedràtic d’Economia de la Universitat de València) i fet juntament amb Juan Carlos Robledo (economista de l’Ivie), mostra que la repercussió econòmica total del sector de l’esport, inclòs l’impacte directe, l’indirecte i l’induït, ascendix a 1.954 milions d’euros, la qual cosa suposa l’1,88 % del PIB regional. Pel que fa a l’ocupació, el sector genera 66.413 llocs de treball, un 3,36 % del total d’ocupació.

Si desglossem les xifres, veiem que la contribució directa dels agents productors d’activitats esportives ascendix a 1.093 milions d’euros en 2021 (últim any disponible), la qual cosa suposa l’1,05 % del PIB de la Comunitat Valenciana.

Per a calcular estes aportacions directes, l’estudi inclou les activitats relacionades amb l’esport (activitat de gimnasos i clubs esportius, gestió d’instal·lacions esportives, comerç d’articles esportius o apostes esportives, entre altres), mentres que els impactes indirectes i induïts són els que generen els proveïdors de béns i servicis dels mateixos productors d’activitats esportives, així com els gastos derivats del consum domèstic.

Gasto en esport

A més de mesurar l’impacte econòmic i el pes de l’esport en l’economia valenciana, l’estudi quantifica el gasto en esport que realitzen les cases i les administracions públiques, comparant el cas de la Comunitat Valenciana amb la resta d’autonomies.

Els valencians van gastar en béns i servicis esportius un total de 706,3 milions d’euros en 2022 (últim any disponible), la qual cosa suposa l’11,5% del total de gasto nacional. Cada casa de la Comunitat va destinar 340,4 euros de mitjana a activitats esportives, un 5,6 % més que la mitjana nacional, situada en 322,2 euros. Per persona, el gasto privat en esport va ascendir a 139,6 euros, davant dels 130,4 euros del conjunt d’Espanya.

Quant al gasto públic en esport, les administracions públiques van destinar 321,3 milions d’euros a activitats esportives en la Comunitat Valenciana en 2022, el 9,4 % del total nacional. Les entitats locals van aportar el 89,9 % d’eixe gasto, mentres que el 10,1 % restant procedia de l’Administració autonòmica. Per habitant, eixe gasto públic a la Comunitat Valenciana és un 12,8 % inferior a la mitjana nacional.

El gasto total en esport, sumant el de les cases i el de les administracions públiques, va ascendir a 1.027,6 milions d’euros, el quart valor més elevat per darrere d’Andalusia, Catalunya i Madrid. No obstant això, si es calcula el gasto per habitant, la xifra se situa en 203,1 euros, similar a la mitjana nacional de 203,2 euros.

El director general d’Esport ha incidit en què l’informe de l’Ivie avalua la situació prèvia al fet que començaren a implementar-se les noves polítiques del Consell en matèria esportiva. En este sentit, s’ha referit Luis Cervera als “beneficis fiscals del 30 % per a la pràctica dels servicis esportius”, “l’impuls al clúster de la indústria de l’esport de la Comunitat Valenciana”, “el Pla de desenrotllament de federacions esportives 2024-2026”, així com “la posada en marxa de la inspecció esportiva”, tot això iniciat en l’últim any.

Rellevància de l’estudi

Per la seua banda, el director de l’estudi, Joaquín Maudos, ha destacat la importància que té l’esport per a la reconstrucció de l’economia valenciana després dels danys causats per la riuada perquè l’esport és font de creació de riquesa. En eixe sentit, ha destacat la importància que té el fet que es tornen a celebrar esdeveniments esportius a la Comunitat Valenciana, en la mesura que contribuïxen a la generació de renda i ocupació.

El director general d’Esport, Luis Cervera, també ha posat de manifest la rellevància de l’estudi, i la seua utilitat, ja que fins ara “no teníem dades autonòmiques que ens serviren per a analitzar les nostres línies d’actuació en la gestió pública, però ara sí”.

Per això, “en futures edicions de l’informe es podrà observar que hi ha hagut un abans i un després de la riuada també pel que fa a l’impacte de l’esport en l’activitat econòmica de la Comunitat Valenciana. A més, es podrà comprovar la repercussió de les mesures adoptades pel Consell per a la recuperació del sector i el seu impacte tant en l’economia a escala global com en la vida de les persones”, ha conclòs el director general.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

DG Luis Cervera