Vicepresidència primera i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda

El Consell aprova el decret que regula el règim jurídic de les vivendes de protecció pública de la Comunitat Valenciana

10/12/2024
  • Este marc regulador constituïx una actuació prioritària del Pla Viu que permetrà la promoció, construcció i posada en el mercat de noves vivendes de protecció pública a un preu assequible
  • La nova normativa busca facilitar l’accés a la vivenda, especialment a jóvens i famílies monoparentals

 

El Consell ha aprovat el nou decret que regula de manera exclusiva el règim jurídic de les vivendes de protecció pública (VPP) de la Comunitat Valenciana, d’acord amb el que s’establix en la Llei 8/2004, de 20 d’octubre, de la Generalitat, de la vivenda de la Comunitat Valenciana.

El Consell, conscient de la necessitat de revertir la situació de la vivenda a la Comunitat Valenciana, ha considerat convenient abordar, com a actuació prioritària, l’aprovació d’un nou text normatiu regulador de les vivendes de protecció pública, que substituïsca el vigent i que permeta implementar mesures de foment de la promoció, construcció i posada en el mercat de vivendes de protecció pública a un preu assequible.

El nou text normatiu representa una actualització de la normativa de vivenda de protecció pública d’acord amb l’escenari actual i que establix les bases per a una gestió més eficient que assegura una resposta eficaç de l’Administració a les necessitats dels qui tenen més dificultats per a accedir a una vivenda a la Comunitat Valenciana, com són els jóvens, les famílies monoparentals, les famílies amb alguna persona amb discapacitat o dependència o les víctimes de violència sobre la dona.

Estructura i punts clau

Este decret conté 51 articles i s’estructura en dos títols. El primer arreplega disposicions de caràcter general i el segon es referix al règim jurídic de les vivendes de protecció pública i està compost per quatre capítols, a més de sis disposicions addicionals, quatre disposicions transitòries, una disposició derogatòria única i tres disposicions finals.

La norma delimita el concepte de vivenda de protecció pública i establix els requisits generals i específics d’estes vivendes. Regula les superfícies màximes, els efectes de la seua qualificació i els límits derivats del règim de protecció. També diferencia dos tipologies de vivendes: les de règim general i les de règim especial de vivenda jove, destinada a jóvens de fins a 35 anys.

Aposta per jóvens i les famílies

Per a facilitar l’accés a la vivenda a famílies monoparentals i jóvens a preus més assequibles, el decret prioritza una reserva del 40 % per a estos casos, tant en les promocions públiques com en les privades.

A més, introduïx criteris de racionalitat i objectivitat respecte als requisits d’accés a les vivendes de protecció pública quant als ingressos bàsics de la unitat familiar o de convivència, així com pel que fa als ajustos per a determinades persones que conformen la unitat familiar o de convivència.

En este sentit, s’adequa el llindar màxim d’ingressos que garantirà l’accés a vivendes de protecció pública a les persones, entre les quals hi ha els jóvens, que quedaven excloses en molts supòsits perquè superaven el llindar màxim d’ingressos d’acord amb els requisits de la regulació anterior.

Nivells de protecció, col·laboració publicoprivada i simplificació

El decret establix diferents nivells en l’extensió del període de protecció d’estes vivendes. Així, el període serà de 30 anys per a les promocions de règim general; de 20 anys per a les promocions que es desenrotllen en sòls que fins ara es destinaven a la construcció de vivendes lliures; i de 15 anys per a les vivendes descrites com a vivenda jove.

Així mateix, respecte a la qualificació de les vivendes de protecció pública, arreplega els requisits per a l’obtenció de la qualificació provisional i definitiva sobre criteris de simplificació administrativa i seguretat jurídica. A més, s’introduïx per primera vegada en l’àmbit del procediment de qualificació, la possibilitat d’aportar la documentació tècnica certificada per una entitat col·laboradora de l’Administració (ECUV), amb la finalitat d’agilitzar els tràmits administratius d’obtenció de les qualificacions de vivendes protegides.

Sistema pioner de fixació de preus màxims

La nova norma establix un nou sistema de fixació dels preus màxims de venda i renda, pioner a Espanya. Així, desplega un ‘mòdul dinàmic’, partint dels costos d’edificació, que s’ajustarà per a cada un dels municipis de la Comunitat Valenciana, d’acord amb l’evolució dels preus de mercat de la vivenda lliure de nova construcció, la pressió demogràfica i l’evolució de les rendes mitjanes, mantenint-se sempre per davall dels preus de mercat.

A més, amb l’objectiu de reactivar la construcció de vivenda de protecció pública a la Comunitat Valenciana, remarca la col·laboració publicoprivada, i establix les bases sobre les quals el Consell, a través de la Conselleria competent en matèria de vivenda o els ens del sector públic amb competències en la matèria, puguen desenrotllar normes, promoure programes, mesures i accions que contribuïsquen a donar impuls a la promoció de vivenda de protecció pública, a més de posar especial accent en els convenis i acords amb altres administracions, entitats i empreses.

Una altra novetat arreplegada en el decret és l’obligació de l’Administració de publicitar les promocions de vivenda protegida amb l’objectiu de traslladar de manera clara, transparent i accessible la informació sobre l’oferta de vivenda protegida a les potencials persones demandants.