Sanitat

El Consell aprova un decret llei que establix permisos extraordinaris per al personal dels centres sanitaris afectats per les inundacions

10/12/2024
  • S’atorguen dies lliures addicionals i reconeixement extra del temps de servicis prestats per a concursos
  • Es preveu la mobilitat geogràfica o funcional anteposant la voluntarietat
  • La finalitat del decret llei és atendre amb eficàcia i celeritat les necessitats després de les inundacions i disposar dels recursos oportuns per a la recuperació dels servicis i les infraestructures afectats
  • Es crea una línia d’ajudes directes per a finançar el gasto farmacèutic destinat al col·lectiu de persones afectades per la riuada

El Consell ha aprovat un decret llei que, entre altres aspectes, regula mesures extraordinàries en matèria de personal, organització, gestió i prestació de servicis sanitaris per a donar resposta a la recuperació, i afavorir-la, després de les inundacions del 29 d’octubre.

Els efectes de les inundacions han provocat, i encara provoquen en determinats centres de treball singularment de l’àmbit d’Atenció Primària, centres de salut i consultoris auxiliars, difícils condicions de treball, no només pel que fa al material sinó també en l’àmbit emocional. Per este motiu és just establir mesures de compensació i reconeixement d’eixa tasca, per a la qual cosa es disposen dies addicionals de lliurança pel treball exercit i s’atribuïx una valoració singular d’eixos períodes a diversos efectes.

En este sentit, en l’articulat del capítol III, i amb la finalitat de compensar les especials circumstàncies en l’acompliment de la seua labor, s’establix que es gaudirà de dos dies de permís extraordinari per cada mes de servicis prestats en jornada ordinària completa. Així mateix, s’atorgarà un dia de permís addicional pels servicis prestats en jornada complementària de guàrdia, per cada 85 hores de guàrdia presencial. Serà aplicable tant al personal estatutari com al personal amb relació laboral especial de residència per a la formació d’especialistes en ciències de la salut.

A més de les mesures descrites, també s’establix en este capítol que s’aplicaran les mesures incentivadores previstes en els articles 3 a 6 del Decret llei 2/2024, de 21 de febrer, del Consell, de mesures extraordinàries dirigides a garantir l’assistència sanitària integral i en condicions d’equitat en el Sistema Valencià de Salut, als servicis prestats en els centres afectats.

És a dir, en els processos selectius per concurs oposició o concursos de trasllats computaran el triple de la puntuació que s’establisca, amb caràcter general, per cada mes de servicis prestats. A més, tindran incentius en matèria de formació i investigació, carrera i desenrotllament professional, o mesures relatives a la prolongació de la permanència en el servici actiu.

Esta previsió s’aplicarà als servicis prestats tant pel personal el lloc de treball del qual radique en eixe àmbit com per l’altre que, per qualsevol circumstància, haja treballat en eixe àmbit, en jornada ordinària o complementària, i que en este últim cas 85 hores de guàrdia presencial equivalen a un mes.

El dret a estes mesures serà aplicable tant al personal estatutari del Sistema Valencià de Salut com al personal amb relació laboral especial de residència per a la formació d’especialistes en ciències de la salut.

Per la seua banda, el capítol I preveu les disposicions generals de la norma quant al seu objecte, àmbit d’aplicació i vigència. En este sentit, les mesures extraordinàries per al personal del Sistema Valencià de Salut s’establixen amb la finalitat d’atendre amb eficàcia i celeritat les necessitats provocades per les inundacions, així com disposar dels recursos oportuns per a la recuperació dels servicis i les infraestructures en les àrees afectades.

Vigència fins a la normalitat

Així mateix, la vigència d’este decret llei queda establida mentres romanga la situació d’emergència provocada per la DANA, i durant el període de temps en el qual es desenrotllen els treballs dirigits a restablir la recuperació i la tornada a la normalitat, moment que es determinarà mitjançant acord del Consell, en general, encara que en alguna mesura es podrà establir una duració determinada o indefinida.

El capítol II es referix a la mobilitat geogràfica, i en este es determina que el personal, de manera extraordinària, podrà ser adscrit temporalment a altres centres de treball del Sistema Valencià de Salut distints del propi, així com pertanyents a altres conselleries, institucions o organismes del sector públic de la Generalitat.

En concurrència amb la mobilitat geogràfica, o sense modificar la ubicació de la prestació de servicis ordinària, podran ser assignades al personal tasques, funcions o responsabilitats distintes de les del lloc de treball que estava exercint, sempre que compte amb l’habilitació competencial i professional suficient i siguen adequades a la seua qualificació.

La mobilitat determinarà la percepció, com a mínim, de les retribucions inherents al lloc de treball que s’estava exercint, amb respecte a les condicions essencials de treball i la reserva de la plaça o el lloc de treball d’origen. La mobilitat forçosa podrà implicar la percepció de les indemnitzacions previstes reglamentàriament per a este supòsit.

Prima la voluntarietat

No obstant això, s’optarà sempre per l’ús preferent de procediments de mobilitat ordinaris, ja presents en les normes de gestió del personal sanitari, i per la voluntarietat abans d’optar per instruments extraordinaris. En tot cas, amb la incorporació dels nous elements de gestió, no es pretén ni es preveu un ús massiu o significatiu d’estos, sinó fer-ne un ús racional i mesurat quan siga imprescindible per a dotar l’esforç de recuperació dels elements necessaris.

Cal recordar, en este sentit, que el personal sanitari ja té encomanada la tasca de vetlar per la salut integral de la ciutadania en tot el territori de la Comunitat Valenciana, i eixa tasca ha de continuar sent prestada sense menyscapte.

El capítol IV establix una altra sèrie de mesures en matèria de personal de distinta índole. S’arrepleguen mesures dirigides a disposar del màxim nombre d’efectius que puguen escometre totes les actuacions necessàries per a la recuperació de la normalitat en el temps més breu possible, fent ús de les previsions contingudes en el Reial decret llei 7/2024, d’11 de novembre.

És essencial optimitzar els recursos humans i tècnics dels quals disposa l’Administració de la Generalitat per a donar resposta a les necessitats generades per la riuada, i en el marc establit per la norma estatal s’arreplega la possibilitat del diferiment dels cessaments del personal funcionari interí les funcions del qual estiguen destinades a l’atenció de les necessitats derivades de l’emergència de protecció civil i la resposta davant dels danys causats, a un màxim de 24 mesos.

Disposicions addicionals

El decret llei engloba, a més, huit disposicions, una transitòria i una final. D’entre les disposicions addicionals, en modifiquen tres la Llei 6/1998, de 22 de juny, d’ordenació farmacèutica de la Comunitat Valenciana, ja que un dels elements clau en una situació de catàstrofe és garantir la distribució de medicaments i productes sanitaris pels canals farmacèutics oficials i que estos arriben als pacients.

Per tant, és necessari considerar com a servicis essencials i sense restricció de moviment els vehicles de transport que tinguen com a finalitat el transport de medicaments i productes sanitaris. D’esta manera, es facilita l’accés dels transports legals a les oficines de farmàcies, servicis de farmàcia d’hospital, infermeries, centres sanitaris o altres magatzems majoristes de distribució de medicament.

A més, les infermeries d’emergència o catàstrofe sanitària permeten prestar assistència farmacèutica i dispensació de medicaments quan farmàcies de les zones afectades no estan operatives. Atesa l’excepcionalitat dels esdeveniments, es flexibilitzen els criteris del local designat per a la seua concessió a tan sols 10 metres. A més, amb l’objectiu d’afavorir la reconstrucció de les farmàcies danyades dels municipis afectats per les greus inundacions, es dona prioritat a les oficines de farmàcia de la zona afectada per a l’adjudicació de les infermeries d’emergència o catàstrofe sanitària, i es facilita que es puga continuar prestant assistència farmacèutica a través de la infermeria.

Mitjançant una altra disposició addicional es modifica el Decret 187/2001, de 27 de novembre, pel qual es regula l’establiment, el trasllat i la transmissió de les oficines de farmàcia. En este sentit, s’establix la prioritat en la tramitació administrativa dels expedients de trasllat provisional i forçós de les oficines de farmàcia quan estiguen afectades per una catàstrofe o emergència.

Una altra de les disposicions addicionals modifica el Decret 225/2023, de 19 de desembre, pel qual s’aproven les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió de subvencions directes a diversos col·lectius de persones, destinades a compensar gastos relacionats amb la protecció de la salut durant l’exercici pressupostari de 2024.

En este sentit, es crea una línia d’ajudes directes per a finançar el gasto farmacèutic destinat al col·lectiu de persones afectades per la riuada, amb un import inicialment previst de 75.000 euros.

Es consideren ajudes les quantitats que han hagut d’abonar les persones assegurades o beneficiàries d’assistència sanitària del Sistema Nacional de Salut en concepte de productes farmacèutics subjectes a finançament públic, prescrits pel personal mèdic del Sistema Sanitari Públic mitjançant recepta mèdica oficial.

A les persones empadronades en municipis afectats per les greus inundacions que van estar afectats per pèrdua de documentació i/o pèrdua o dany dels envasos de medicaments, l’ajuda se’ls ha prestat mitjançant la supressió de l’obligació d’abonar l’aportació que els correspon per l’adquisició dels medicaments en el moment de la dispensació farmacèutica en oficines de farmàcia de la zona afectada, o confrontant, entre el 30 d’octubre de 2014 i el 8 de novembre de 2024.