Vicepresidència primera i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Diversitat

La Generalitat presenta el Programa per a la resposta coordinada al ‘chemsex’ que situa la Comunitat Valenciana a l’avantguarda en la lluita contra un fenomen amb impacte greu sobre la salut

11/12/2024
La Generalitat presenta el Programa per a la resposta coordinada al ‘chemsex’ que situa la Comunitat Valenciana a l’avantguarda en la lluita ...
  • Elaborat per les conselleries d’Igualtat i Sanitat ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora d’Associacions de VIH i Sida i d’altres agents implicats

La secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá, ha destacat que la resposta coordinada al chemsex representa “un pas valent i necessari que situa la Comunitat Valenciana a l’avantguarda en la lluita contra un fenomen tan complex com preocupant i amb conseqüències importants sobre la salut”.

Asunción Quinzá, acompanyada la secretària autonòmica del Sistema Sociosanitari, Elena Albalat, i pel director general de Diversitat, Stephane Soriano, ha presentat el Programa per a la resposta coordinada al chemsex de la Comunitat Valenciana 2025-2027, que ha sigut elaborat per la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda i la Conselleria de Sanitat amb la col·laboració i participació de la Coordinadora d’Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana, CALCSICOVA, i d’altres agents rellevants, com el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana.

El fenomen conegut com a chemsex és un tipus particular d’ús sexualitzat de drogues sobre el qual hi ha una creixent preocupació, a causa dels seus possibles impactes en la salut. Encara que el consum de drogues per a sexe es dona en diferents contextos i persones en general, en el cas del chemsex es tracta d’una cultura sexual més vinculada a persones LGTBI+.

Per això, la Direcció General de la Diversitat ha pres la iniciativa per a generar una resposta coordinada mitjançant un programa que es dirigix a les institucions i professionals que tenen un paper enfront dels reptes per a la salut que planteja el chemsex.

Sobre este tema, la secretària autonòmica ha destacat que “només regions com Madrid i Catalunya han abordat fins ara esta realitat, i amb este programa, vam demostrar que la Comunitat Valenciana està compromesa, decidida i preparada per a donar respostes eficaces”.

A més, ha explicat que el chemsex és una realitat en la qual la salut física, mental i social “es veuen profundament compromeses. I és en eixa intersecció de factors a on hem d’actuar amb responsabilitat i rigor”, ha manifestat.

Per això, ha considerat que el programa “no és només un pla, sinó un compromís ferm amb les persones que s’enfronten a este fenomen i un compromís per a escoltar, acompanyar i garantir que no estan a soles. Perquè darrere de cada xifra, hi ha persones amb noms, històries i esperances”, ha remarcat.

Grup de treball coordinat

Un grup de treball coordinat entre les àrees de salut pública, diversitat, igualtat i els diferents actors socials ha redactat el programa de resposta coordinada, que s’integra dins del marc del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027. En este programa es concreten les principals actuacions que cal implementar en este àmbit i el seu calendari d’activitat.

El programa facilita la coordinació interinstitucional i la participació dels agents clau en la identificació de les necessitats de salut detectades entorn del chemsex a la Comunitat Valenciana. A més, proporciona una visió interdisciplinària que permet valorar les mesures i accions que cal implementar.

Sobre este aspecte, la secretària autonòmica ha destacat el treball coordinat i l’aposta per la prevenció i la formació de professionals. “Ens posem al capdavant en la creació d’una xarxa que no solament diagnostica, sinó que acompanya i recupera, garantint la salut integral de les persones”, ha assegurat.

A més, ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb la salut pública, la diversitat i els drets humans “perquè avançar en esta matèria és avançar com a societat”, ha conclòs.

Eixos d’actuació

El programa inclou diversos eixos d’actuació com la prevenció dirigida a les persones exposades a les pràctiques de chemsex: la reducció de riscos i danys orientada a les persones que ja mantenen estes pràctiques, el cribratge, la detecció precoç, l’atenció interdisciplinària a les persones usuàries, i la formació especialitzada i vigilància epidemiològica.

Cal destacar que el mes de setembre passat es va iniciar un curs de formació especialitzada sobre chemsex dirigit a professionals dels equips que actualment tenen un paper més destacat en la resposta assistencial a les persones que practiquen chemsex, com les unitats de conductes addictives, els centres d’informació i prevenció de la SIDA (CIPS), els servicis d’urgències hospitalàries i les organitzacions comunitàries LGBTI+ i de l’àmbit del VIH.

L’objectiu ha sigut per a millorar el nivell de coneixements dels professionals sobre este fenomen, amb la finalitat que puguen abordar les necessitats d’atenció sanitària derivades d’este a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats